Miért nem szórakoztatnak már a könyvek?
Először könyvek topikba akartam írni, de rájöttem, hogy inkább rólam van szó, mintsem a könyvekről.
Régebben is sokat olvastam, bármilyen könyvet kaptam ajándékba, mindegyiknek megtaláltam a szórakoztató oldalát. Amelyiket magam választottam, azokat pláne. Nem egy olyan könyv van, amit több tízszer is már kiolvastam, egyes részeit kívülről tudom.
Még a kötelezőket is szerettem 1-2 kivétellel, mert mindegyikben megláttam a szórakoztató oldalát.
De pár éve már egy könyv sem okoz örömöt, sőt úgy olvasom, mintha a fogamat húznák: komolytalannak látom az összeset, minden fejezeténél az ugrik be, hogy "Ezt komolyan gondolta az író? Hány éves, 10?"
Ha szakirodalmat olvasok, az pedig felbosszant, mivel érdekel ugyan a téma, mégis mintha szánt szándékkal felesleges dolgokkal rakták volna tele, amire éppcsak rá lehet fogni, hogy kötődik a témához. Gondolom azért, hogy ne egy jegyzetfüzet nagyságú cikk legyen csak belőle.
Az előzőleg olvasott könyvem mélyebb témát dolgozott fel, pontosabban az öngyilkossággal kapcsolatban. "Kissé" kiszínezett megtörtént történetet mesél el az író a testvéréről, de ex-öngyilkosjelöltként csak nevetni tudtam az egész könyvön, és könyörögtem magamban, hogy most már nyírja ki magát a karatker, vagy valamit kezdjen magával, mert ami lezajlik ebben a könyvben, az olyan, mintha egy hisztis általános iskolás naplóját olvasnám. Még fogalmazásilag is. Szörnyű olvasmány volt.
Egy régebbi olvasmányom pedig egy fiktív, hajléktalan nőről szólt, de ott se sikerült a valósággal még csak hasonlót sem összehozni. Igyekeztem, két esélyt is adtam neki, de hiába élénk a fantáziám, nem tudom normálisan olvasni, mert nem tartom hitelesnek. Olyan logikai bukfencek vannak egy csomó könyvben, hogy fájdalom olvasni.
Kölcsönöztem most 10 könyvet, de valamiért úgy érzem az összesnél az utóbbi években, hogy "az írók elfelejtettek írni."
Nem akarom elhinni, hogy ezeket a könyveket felnőtt emberek írják. Nem tudom, hogy a fordítás a hibás, vagy hogy én nőttem fel, de egytől egyik gyerekesnek találom mind nyelvezetileg, mint formailag, mind sztori szempontjából.
Már lassan ott tartok, hogy bekapcsolom a tévét, aztán hadd szóljon...
Mitől változhattam meg ennyire? Közrejátszhat a depresszió?
Én a helyedben ezt tenném:
- megpróbálnék egy olyan műfajt olvasni, amelyet eddig meg sem közelítettem
- olvasni egy butácska tinikönyvet szórakozásból, amitől nincsenek nagy elvárásaid
Szerintem az életben magában csalódtál, és ez mindenre kihat.
Mert a mai könyveket nem szeretetből, értékteremtésből írják, tisztességes emberek.
Lassan már mindenki pénzíró, pénzszínész, pénz vendég egy adott műsorban.
70-200 évvel ezelőtt nem a pénzért írtak. Más volt az értékrend.
A tehetség számított.
Akkor megpróbálkozok régebbi könyvekkel.
Érdekes pl. Orwellt imádom, bárhol kinyitom az egyik könyvét, azon kapom magam, hogy már megint órák teltek el, annyira olvastatja magát a mű.
Köszi a válaszokat
Régebbi könyveket, pszichológiai, 1800-as évek szerelmes könyvei, igaz történetek.. Izgalmasakat olvass.
Én is észrevettem, hogy a mai írók gyerekesen fogalmaznak, rosszul fordítják le és a könyvekben sok a felesleges dráma.
Nekem már annyira unalmasak a könyvek és pénzügyileg sem érik meg, hogy elkezdtem boyxboy fanfictionokat olvasni. :D Minden kedvenc karakteremről és színészről.
Izgalmasabb, érdekesebb, egyedibb, ingyen van, nagy a választék és könnyebb választani, mivel címke/kék alapján is keresgélhetsz a ship-en belül.
Van ott minden. :D
Én magamból kiindulva:
Egyrészt felgyorsult a világ. Mióta felnőttem ezt még jobban érzem. Sajnos az internet és a "mindent azonnal" világ is rásegít a dologra. Azt látom, hogy már lassan a hosszabb cikkekhez sincsen türelmem, és inkább csak az instagram képeit görgetem.
Régen is volt könyv vs. film ellentét. De filmhez is ritkán jutottunk, könyvhöz szintén. Régen egy sorozatot heti 1 napon néztünk, most Netflixen lezavarom 1 nap alatt. Filmek sem kötnek már le, nem bírom őket végig nézni.
Pedig a mai napig vannak jó filmek, könyvek. Csak hát jönnek futószalagon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!