Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan változtassak ezeken a...

Hogyan változtassak ezeken a tulajdonságaimon?

Figyelt kérdés
Van elég sok rossz tulajdonságom, viszont fogalmam sincs, hogyan kellene ezeket megoldanom. Például a konfliktusmegoldó képességem kimerül annyiban, hogy ha valakivel veszekszek, akkor végig sem hallgatom a másik illetőt, hanem fogom magam és félrevonulok, majd miután lenyugodtam, *talán* visszamegyek. Ezen felül ha valamilyen lelki problémám van, képtelen vagyok magamban megoldani, csak örlődök rajta. Egy konkrét eset: Engem általánosban iszonyúan szekáltak, 8. osztályban elég sok is volt a hiányzásom ez miatt. A 8. utáni nyáron nagyon magam alatt voltam, mert képes voltam elhinni, hogy tényleg velem volt a probléma. Akkor sem voltam képes egyedül feldolgozni a dolgot, a nővérem volt ott mellettem végig, ő nyugtatgatott. Azelőtt az eset előtt egy hónappal összevesztem egy számomra nagyon fontos személlyel, akkor is a testvérem volt ott, ő segített felépülni lelkileg. És pontosan ez a problémám: hogy nem vagyok képes egyedül megoldanom a problémáimat, minden alkalommal más segítségére szorulok. 17 éves fiúként nem vagyok képes arra, hogy megoldjam a saját gondjaimat. Amikor családi veszekedés volt, akkor is annyira tellett tőlem, hogy ráordítsak a másik félre, ahelyett hogy higgadtan megpróbáltam volna megbeszélni vele. Illetve rátesz erre egy lapáttal az, hogy körülbelül úgy beszélek a saját családtagjaimmal, mintha a seggemből rángattam volna ki őket, és abban a pillanatban sosem veszem észre magam, mindig utólag vagyok okos. Persze jó dolog a bocsánatkérés, viszont egy idő után teljesen hiteltelenné válik tőlem, mert pár nap múlva ugyanazt csinálom. Szóval nem tudom kontrollálni magam, ráadásul nem is veszem észre magam. Felvetettem egy ideje itthon, hogy lehet pszichológushoz kellene mennem, de anyukám, apukám, és a testvérem is azt mondja, hogy nem szükséges, mert szerintük így megfosztanám magam teljesen attól, hogy kialakulnjon a saját problémamegoldó képességem. Valamilyen szinten egyet tudok érteni az álláspontukkal, viszont rengetegszer bebizonyosodott már az, hogy nem, nem vagyok képes önmagam megoldani ezeket. Attól félek, hogyha saját családom lesz, tehát feleségem, és gyerekem, akkor is így fogok velük viselkedni. Már iszonyatosan bűntudatom van, és fogalmam sincs mit kezdjek így magammal. A pszichológus offos, így titeket kérdezlek. Mit tudok magammal csinálni, hogy legyen normális érzelmi inteligenciám, és ne legyen iszonyú taszító jellemem?
2022. máj. 30. 17:16
 1/4 anonim válasza:

1, Szerintem kicsit legyél keményebb önmagaddal és amikor legközelebb vitatkozol valakivel akkor vedd rá magad, hogy végighallgasd azt amit ő mond, és csak utána csinálj bármit is miután meghallgattad. Legyen önuralmad és ne hagyd, hogy a dolgok hirtelen történése közben otthagyd az egész beszélgetést, mert te azt látod egyszerűbbnek.

2, Ha úgy érzed hogy pszichológushoz kéne menned, menj el. Próbáld ki, alkoss róla saját véleményt és utána döntsd el, hogy van e rá szükséged vagy nincs. Nem szégyen segítséget kérni.

3, Az már egy jó dolog ha látod/érzed azt hogy mi a problémád, előző pontra utalva, a megfelelő ember tud segíteni megoldani. Viszont ha teljesen független szeretnél lenni és saját magad megoldani mindent akkor nagyon erősnek kell lenned és olyan dolgokat kell majd tenned amiket nem biztosan szeretnél. Ezt úgy értem hogy, észreveszed, azt ami a problémád, utána örlődsz rajta, végül eleged lesz és nem tudod hogy ezután mit kezdj. Neked kell magadnál nagyobb embernek lenned és meg kell csinálnod azt amitől úgy érzed jobb lesz. Pl ha nem tetszik a tested akkor erőt kell venned magadon és edzened kell, mert annak lesz eredménye. Vagy ha van egy lány aki visszautasított határozottan akkor le kell nyelned a büszkeséged és el kell fogadnod.(ezek ilyen random példák) Nem könnyű ezt a lépést megtenni, de ahhoz hogy javíts magadon muszáj leszel erősebbnek lenned és a gondjaidra valamilyen megoldást találnod. Utána pedig, ha találtál rá megoldást, akkor azt meg kell csinálnod.

Ha bármi kérdésed van még írj nyugodtan

19/F

2022. jún. 5. 00:53
 2/4 HaBB_00 ***** válasza:

Szia!

Átérzem a helyzeted, engem 5.ben szekáltak, szerencsére év végén sikerült osztályt váltanom.

-----

Nekem eddig a buddhista elgondolások segítettek a legjobban.

Tapasztalatom szerint a buddhizmus nem vallás, hanem gyakorlat.

A szenvedés megszüntetésének gyakorlata.

Ez rendkívül praktikus: egyáltalán nem kell "buddhistának" lenned ahhoz, hogy "profitálj" a buddhista módszerekből, mert általános érvényűek

(pl. az együttérzés gyakorlata: a másik is ugyanolyan emberi lény mint én. Simán lehetnék én is a helyében. Ezért megértem a helyzetét és úgy kezelem a másikat, mint ha én magammal bánnék.

Vagy az elengedés gyakorlata: ezen és ezen már nem érdemes tovább rágódni, mert megtörtént, arra érdemes koncentrálni, ami a jelen pillanatban lehetséges.)

Én a buddhizmust úgy tekintem, mint praktikus jótanácsok tárházát a boldogsághoz.

És ha nehezedre esik ezeknek a tanácsoknak a gyakorlatba ültetése, akkor tudom ajánlani a meditációt.

Tudományosan bizonyított a pozitív hatása.

[link]

[link]

Leülök, fejem kiürül, figyelem a légzésem. A gondolatok jönnek, mennek, nem sodródok bele az áramlatukba, mindig visszaterelem a figyelmem a lélegzetre.

Volt már veled, hogy alvás előtt olyan érzésed volt, mintha valami igazán súlyosat tartanál a kezedben? Valami megmagyarázhatatlan tömeget.

Vagy hogy úgy érzed magad mint egy hatalmas hegy.

Pontosan ez az első olyan érzés, ami jó jel, ha a meditációdban előjön. Fantasztikus érzés egyébként.

Ha úgy találod, hogy ez számodra segítséget jelent, tudok ajánlani pár jó oldalt.

2022. jún. 5. 01:24
 3/4 HaBB_00 ***** válasza:

#2 vagyok. #1, minden pontoddal egyetértek. Jó ilyen konstruktív segítséget látni.

Kérdező, ha hozzám van kérdésed, szintúgy nyitott vagyok rá.

2022. jún. 5. 01:33
 4/4 HaBB_00 ***** válasza:

#2 vagyok, elfelejtettem a "kor-nem bélyeget"...

Jó éjt!

20/F

2022. jún. 5. 01:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!