A nők valóban rosszabbak a "poénkodásban", mint a férfiak?
31 éves vagyok, folyamatosan azt tapasztaltam eddig a nőkkel kapcsolatban, hogy a humorérzékük, illetve a humoralkotási képességük jóval a férfiak szintje alatt van. Nekem ez egy általános, a társadalom egészére rávetíthető megállapításnak tűnik.
Ha megnézzük standuposok között jóformán alig akad nő és hát még azok se túl nívósak (Én speciel csak nagyon elvétve tudtam a poénjaikon derülni).
Kisiskolás korom óta a lányoktól semmiféle humorosságot nem tapasztaltam. Nem voltak viccesek, szellemesek az órákon, vagy a szünetekben, illetve osztálykirándulásokon. Extrém ritkán fordult elő olyan, hogy egy csaj benyögött volna egy olyan poént, amin az osztály szétröhögte volna magát.
Házibulikban, társaságokban a nők jóval a férfiak szintje alatt teljesítettek "viccesség" tekintetében.
Közösségi programokon, tanfolyamokon, stb ugyancsak analfabéta volt a legtöbb nő a poénkodáshoz. A legtöbb, ami tellett tőlük általában, az a férfiak viccein való nevetgélés.
Online térben, társkeresőkön is ezt tapasztaltam. A vicceimen jót nevetnek, de ők maguk képtelenek voltak legalább egy közepes erősségű poént összehozni, de még gyenge poénra se futotta. Meg persze volt, aki az iróniával, szarkazmussal, vagy bármiféle vicc formátummal is hadilábon állt.
Rövidebb-hosszabb párkapcsolataimban, illetve ismerősök, rokonok körében a nők minduntalan jóval esetlenebbül mozogtak a humorosság terepén.
Persze van kivétel, volt szerencsém tényleg jó humoralkotási készséggel megáldott nőkhöz is. Volt is ilyen barátnőm, de az összkép számomra akkor is azt mutatja, hogy a lányok/nők egyszerűen gyengébbek ebben a vicceskedés műfajban.
Amit leszögeznék, ebből véletlenül se azt akarom kihozni, hogy a nőknek ne lenne humorérzéke, vagy a férfiakéval egyenrangú, akár azt meghaladó intelligenciája. Ott van például a kommunikáció, abban a nők messze jobbak, mint a férfiak, meg még van jópár dolog, amiben a női nem teljesít jobban.
Véletlenül se az alpári, vagy primitív szintű vicceskedésre gondoltam az alatt, hogy valaki humoros/szellemes. Ez tőlem is távol áll, mint ahogy maga a humorérzék is, ezért szapulom a nőket, hogy kompenzáljam ezt a nyomoromat. Terveztem egy kérdést azzal a címmel is kiírni, hogy a "A nők miért nem kell, hogy szégyenkezzenek amiatt, ha kicsi a hüvelyméretük (hossz)?"... na vajon ezzel mit akarok majd kompenzálni?
Mondtam, hogy volt több olyan nő is a környezetemben aki humoros, pld az anyám is (Tudtommal ez is egy dolog volt, amit apámmal egymásban nagyon megkedveltek anno). Valószínű emiatt is kezdtem elvárni a nőktől, hogy ők is tudjanak humoros megjegyzéseket produkálni.
Azok a válaszok tetszettek, amik elkezdték értelmesen fejtegetni az okokat, hogy mi állhat a jelenség mögött. Szocializáció, társadalmi elvárások, neveltetés, női léthez tartozó sztereotípiák, stb. Ezek biztosan közrejátszanak.
Az is szerintem egy releváns megfejtés a férfiak rutinosabb humorizálására, hogy a humorgyártás a civilizált társadalmakban szolgálhat egyfajta modern "pávatáncként", amivel a himek (férfiak) próbálják bizonygatni rátermettségüket.
Szerintem négy alappillére van a humor rögtönzési tehetségnek:
1. Elegendő önbizalom ahhoz, hogy a saját károdra is merj poénkodni, de nem hülyét csinálva magadból.
2. Képesség, hogy ne feszülj be, könnyedén tudd venni a magad körül lévőket, történéseket, folyamatokat és merd szabadjára engedni a fantáziáját.
3. Természetesnek/spontánnak tudj hatni.
4. Legyen empátia készséged, ugyanakkor emellett képes legyél arra is, hogy érzelmileg ne kerülj az adott téma hatása alá.
Pld ott van Pottyondy Edina. Jók/igényesek a szövegei, jól kommunikál, de mégis az egész performansza természetellenesnek hat az elejétől a végéig. Van benne egy görcsösség, mesterkéltség, ami megöli a varázsát az egész előadásnak.
Én sem szeretem a férfi standuposokat, csak Bödőcs üti meg nálam a szintet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!