Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Lehet óvónő, pedagógus egy...

Lehet óvónő, pedagógus egy ilyen emberből?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nővérem egyéni vállalkozó. Kitalálta, hogy mivel egyre hamarabb el szokta végezni a munkáit a férje pedig egész nap dolgozik, így unatkozik otthon, ezért elvégezne egy óvónő diplomát és óvodában szeretne dolgozni, hiszen kiskorában is ez volt az álma. Egyetlen pici baki van, amit neki még nem említettem de bennem megfogalmazódott.

Nővéremet úgy tudnám leírni legjobban, hogy született művészlélek, mindig máshol van lélekben mint testileg, sokszor csendes, folyamatosan álmodozik. Elég érzékeny lelkű, rengeteget sír látszólag ok nélkül, ha megkérdezed mi a baja, a legnagyobb természetességgel rávágja, hogy semmi, csak megéli az érzelmeit. Ilyenek.

Középsulis évei alatt elég sok gond volt vele. Okos lány volt mindig is, viszont ha szigorúan szóltak hozzá a tanárok ledermedt, és hiába tudta hibátlanul az anyagot nem tudott megszólalni. Ezeket a problémáit szerencsére legyőzte, így nagy nehezen le tudott érettségizni. Ő sajnos ilyen tipikus áldozat típus, nagyon nehezére esik kezelni az ilyen problémákat, kiállni magáért. Ezzel ellentétben a családjáért, a barátaiért ezt bármikor megteszi. Én is alig hittem el, de volt többször is, hogy majdnem verekedésbe keveredett úgy védelmezett valakit. Mindemellett a másik nagy jellemzője, hogy kicsit figyelmetlen, bénácska. Sokmindent leejt, ott hagy maga után és fel sem tűnik neki. Volt olyan, hogy amíg dolgozott még régen felvittem a lakásába valamit, és arra mentem be a nappaliba, hogy egy festés alatt álló kép volt faálványon, mellette tonna számra ecsetek, festékek, a földön festékpöttyök. Ezeket nyilván később feltakarította, csak arra célzok, hogy mindig szét van szórva, mindig csinál valamit és nem ügyel a részletekre. Azt viszont aláírom, hogy megsebesíteni önmagát nem szokta.

Több éve bébiszitterkedik, én azt még sosem láttam milyen gyerekekkel, de elvileg imádják a szülők és nem szokott hibákat véteni. De mégis más pár óráig lakásban vigyázni egy gyerekre mint óvodában foglalkozásokat tartani egy 20 fős csoportnak.

2022. máj. 8. 15:18
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
84%
Ha megtanulni képes, amit meg kell, és hajlandó is felelősséget vállalni másokért, imádják a szülők, akkor miért ne? Menet közben látni fogja, hogy tényleg tetszene-e neki hosszabb távon is, ha egyszerre egy egész csoporttal lesz összezárva vagy inkább maradjon-e a hobbiszerű bébiszitterkedés. Szerintem érdemes megpróbálnia.
2022. máj. 8. 15:27
 2/12 anonim ***** válasza:
92%

Nagyon nem javaslom.

Egészen más kategória a bébiszitterkedés, ahol egy gyerekkel eljátszogat, festeget, akármi, és egészen más napi akárhány órában 20 gyerekkel lenni. Egy gyereket le lehet kötni foglalkoztatni 100%-ban, de húszat nem. Azok szaladgálnak, ordítoznak, rosszalkodnak, nővéred kiborul, és ezt nem engedheti meg magának.

20 gyerek csinál mindenfélét egyszerre a játszótéren stb. neki mindegyikre figyelnie kell folyamatosan, mert teszem azt az egyikkel baleset történik, akkor ő lesz felelősségre vonva, és nem lesz az mentség, hogy de hát a többi 19 jól van, és négy hónapja nem történt semmi.

A nővérem óvónő, elég stresszes. És ott is vannak felettes, lehet szigorú, stb. kiborul, egyszer kiborul, és elmegy, akkor kuka az egész tanulmánya.

Amit még tudok javasolni, hogy esetleg emelje a létszámot mondjuk 4 főre, vagy tartson gyerekeknek foglalkozásokat, táborokban lehet pl. művészeti akármi, nem gyermekfelügyelő.

Akiket érdekel a festészet, rajz, zene, azt jobban le lehet ezzel kötni, de a 20 gyerekből 10 nem ilyen, 5 pedig verekedős, hiába ordítozol, stb.

És azért kell ott némi ügyesség is. Szét tud olvadni az ember önbizalma, ha a gyerekek is kinevetik. Persze biztos lennének rajongói is, ami táplálná az egoját, de ez kétélű.

2022. máj. 8. 15:41
 3/12 anonim ***** válasza:
83%
Úristen, persze. Ha így gondolkozna bárki is, mint te, akkor ennyiből senki nem lenne alkalmas semmire... ez viszont messze nem így van. Ha felveszik, megtanulja amit kell, megcsinálja a gyakorlatot stb. és elkezd dolgozni, akkor majd előbb-utóbb beletanul mindenbe. Semmihez nem kell érteni, azért megy az ember egyetemre, hogy tanuljon. Lehet később rájön, hogy nem tetszik neki, nem élvezi, nem érzi magáénak stb., de hülyeség lenne ezekre alapozva nemet mondani és meg sem próbálni, esélyt sem adni rá.
2022. máj. 8. 15:45
 4/12 anonim ***** válasza:
69%

Én abból indultam ki, amit a kérdező kiemelt a nővére tulajdonságaiból.

Nem tud kitartóan sokfele koncentrálni. Alacsony a stressztűrőképessége.

(Márpedig vannak balhés szülők is, akik leordítják a fejét, és így is meg kell őriznie a méltóságát, kell tudni konfliktust kezelni.)

Ezek készségek, amik hiányoznak belőle, és egy óvónőben meg kell, hogy legyen, mert valóban akár egy gyerek élete múlhat rajta.

2022. máj. 8. 15:58
 5/12 anonim ***** válasza:
61%
Amúgy alapból itt van ez: [link]
2022. máj. 8. 16:02
 6/12 anonim ***** válasza:
92%

Miért ne próbálhatná meg?

Amin dolgoznia kell, az az, hogy kiálljon a saját igazáért, saját magáért. Az oviban ugyanis nem csak egy szülőpárral kerül kapcsolatba - ahogy a babysitterkedés esetében -, hanem 20-25 gyerek szüleivel, kollégákkal, vezetővel, a munkáját segítő munkatársakkal stb. Valamint a hozzá kerülő gyerekeket sem ő választja meg, s ezzel kapcsolatban tudnia kell, hogy egyre több a sajátos nevelési igényű gyermek, egyéni bánásmód elvét kell alkalmazni, differenciáltan, a gyerekek egyéni fejlődési üteméhez igazítva kell a tevékenységeket felépíteni. Rengeteg az adminisztrációs feladat is. Írhatnám, hogy ezt majd megtanulja a suliban, de ez nem így van. A gyakorlatban fogja megtanulni. Ha ezekkel a feltételekkel képes boldogulni, próbálja meg! Még mindig lehet utána pályaelhagyó, ahogyan nagyon sokan.

2022. máj. 8. 16:04
 7/12 anonim ***** válasza:
90%
Egy próbát megér. Ahogy írod, már pár év eltelhetett az érettségi óta. Az óvodacsoportok sem egyformák. Az meg csak jó abban a foglalkozásban, hogy szereti a művészeteket.
2022. máj. 8. 16:14
 8/12 anonim ***** válasza:
46%

A kérdést kéne értelmezni. A nővére nem engedélyt kér, stb. hanem sok leít tulajdonságai alapján kétely van a családban, hogy ő ALKALMAS-E a pályára. #6 igen, jól leírtad, hogy mi minden van, kérdés, hogy ezeknek meg tud-e felelni.

Szép pálya, jó pálya, ha valaki arra alkalmas, de ha valaki nem alkalmas rá, annak nem jó.

20-25 gyerek, akit nem ő választ ki, és nem mind jómódú jólnevelt, törődést kapó gyerek (bébiszitterekhez általában ilyeneket visznek), hanem akár olyat, aminek van valami baja... nos ehhez érzék kell. Egy művészlélek, aki el van szállva, stb. nem ilyen. De nem írom le többször, nem akarok vitatkozni, a kérdezőnek válaszoltam, talán megértette a szempontomat, és segít átgondolni ezt a nővérének.

Ha a nővére úgy érzi, hogy ezekkel a kihívásokkal is meg tud küzdeni, és vállalja a pályát, stb. akkor jó, kevés óvónő van, kellenek. De kb. olyan különbség, mint egy vázát elkészíteni, A-tól Z-ig művészi módon, és ebből átmenni "futószalaghoz a vázagyárba".

2022. máj. 8. 16:22
 9/12 anonim ***** válasza:
93%

"akkor kuka az egész tanulmánya"

Ez sosem igaz: amit az ember megtanul, azt nem lehet elvenni tőle. Ha nem óvónőként, akkor majd máshogyan hasznosítja mindazt, amit tanult: akár a magánéletében, akár más munka kapcsán (minden emberekkel foglalkozó munkakörben hasznosak pl. a pedagógiai és pszichológiai ismeretek, amiket az óvóképzés során tanult).

2022. máj. 8. 16:47
 10/12 anonim ***** válasza:
91%

"Ezek készségek, amik hiányoznak belőle, és egy óvónőben meg kell, hogy legyen"

Minden készség fejleszthető: pont erre találták ki az óvóképzést, hogy ezeket fejlesszék.

2022. máj. 8. 16:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!