Hogyan kezeljem azt, hogy rengeteg konfliktus van a környezetemben emberek közt, és teljesen egymásnak ellentmondó dolgokat vázolnak fel egymásról?
Mostanság egyre inkább visszatérő motívum az életemben, hogy két, egymással súlyos konfliktusban lévő ember nekem kezdenek el mesélni, panaszkodni a másikról. Mikor meghallgatom az egyiket úgy érzem, az teljesen megállja a helyét, neki van igaza. Aztán valahogy mindig úgy alakul, hogy meghallgathatom a másikat is, és róla is ugyanezt gondolom.
Nagyon durva hogy ugyanazt a dolgot két ember teljesen máshogy él még, amit az egyik elfelejt vagy elbagatellizál, a másik felnagyítja és tragédiának állítja be. És az emlékezetük is teljesen torzul, egy teljesen objektívan leírható dolgot (pl. ki mit mondott, milyen sorrendben követték egymást az események) mindegyikük a saját igazához ferdít. De a saját kontextusában minden ember véleménye logikusnak és jogosnak tűnik.
A problémám az, hogy nem tudom, hogy kiről mit gondoljak. Mert aki éppen velem beszél, mindig annak adok igazat. Végső soron pedig egymásnak ellentmondó információkat gyűjtök be.
Én így szoktam:
Megnézem, hogy az illetőnek tényleg van valami baja amit kezelni kell, vagy csak csepüli, kritizálja a másikat.
Ha tényleg van valami ésszerű problémája, akkor mondom hogy megértem és megkérdezem, hogy mi erre a megoldása és segítek, ha tudok.
Ha csak kritizál másokat, akkor arra az alábbiak valamelyikét szoktam:
- megmondom hogy erre nem vagyok kíváncsi és megkérdezem nincs-e valami jó híre.
Vagy
- megkérdezem, hogy ő mit követett el ez ellen a személy ellen akit kritizál. Ha azt mondja hogy ő ugyan semmit, akkor megkérdezem, hogy ő csinált-e valami hasonló dolgot, mint amiért kritizálja a másikat.
Ezek elég hatékonyan szokták kezelni az ilyet.
És ahogy mondtad, a vádaskodások gyakran ferdítések, vagy hazugságok. Neked nincs ezekre szükséged.
Édesanyámnak pont volt ilyen, amikor én kicsi voltam. Két anyuka összeveszett, egyszer az egyik szapulta a másikat anyukámnak, utána a másik. Én mindig ott voltam a közelben, szóval ezt én is hallottam, de mivel nem nekem mondták, ezért nem csatlakoztam a beszélgetéshez.
Anyukám jól kezelte, sosem szólt ehhez semmit, végighallgatta őket csendben, bólogatott, talán 1-2 szót fűzött hozzá, aztán a saját dolgával foglalkozott, miután elbúcsúztak, sosem mesélte ezt apukámnak, hogy miket hallgatott végig, egyszerűen csak úgy állt hozzá, hogy ő egy lelki szemetesládaként szolgál most, de nem akar pártokra állni, nem is ez volt a feladata, ráadásul mindkét nő kedves volt neki.
A két anyuka valamivel rá kibékült.
Utána nem volt a kellemetlen szituáció, hogy anyukám bármelyiket szapulta volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!