Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Nem szoktál elgondolkodni...

Nem szoktál elgondolkodni azon, hogy azzal, hogy dolgozol, megházasodsz és gyereket nemzel csak ugyanazt csinálod, mint minden ember előtted, és hogy tök felesleges az egész, mert úgyis elvesztesz majd mindent, ami valaha kedves volt neked?

Figyelt kérdés
Én úgy vagyok az élettel, hogy valahogy nem merek igazán belekezdeni, mert az az érzésem, hogy csak egy álom az egész, amire akkor jössz majd rá, ha vége lesz. Hogy egyszerűen nincs semmi értelme annak, hogy végigéljem azt, amit minden ember már végigélt előttem, hogy aztán a végén meghaljak. Az olyan élőlényeknél, amik nem fogják fel, hogy van múlt meg jövő ez rendben van, mert ők a jelenbe vannak zárva, de mi miért tesszük, ha tudjuk, hogy úgyis halállal végződik az egész? Miért keljek fel nap mint nap dolgozni vagy tanuljak bármit, ha a végén semmi értelme nem lesz? Minek dolgozik az ember, ha a nagy része úgyis csak szívás? Hogy majd legyen pár év a végén, amikor majd megpihenhet? És annak mi értelme? Nem jobb az elején kiélvezni, aztán inkább megölni magam, és akkor le van tudva az egész? A vége ugyanaz lesz.
2022. márc. 28. 22:55
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Mi értelme? Élményeket szerzel. Az egy dolog, hogy előtted levő generáció az előző több ezer évben már megtapasztalt dolgokat, de Te nem. Ha például lesz gyereked teljesen máshogy gondolkozol majd. Ha lesz párod akkor megint más. Ha elmész a Niagarához akkor megint teljesen más. Az életben végtelen lehetőség és variáció létezik, amit te alakíthatsz még akkor is, ha nem gazdagnak születtél. ;)
2022. márc. 29. 15:04
 12/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

2-es: igen, a kiszámíthatóság is benne van, de az is, hogy onnantól kényszerpályára kerülök. Magyarán kikerül a kontroll a kezemből, hiszen a családomnak élek. Az egy más szerep, sokkal kevesebb autonómiával.

"Ha volt már, hogy szerettél valakit, akivel jól érezted magad, és ő is veled, egyszer sem fordult meg a fejedben, hogy ezért a néhány örömteli pillanatért, legalább egy időre elfelejtsd az öngyilkosság gondolatát?"

Ez egy jó kérdés. Az a helyzet, hogy nem nagyon voltam még ilyen szituációban az életemben. Mondhatni, olyan, mintha még nem kezdtem volna el. Egy átlag 17 éves kamasznak több élményanyaga van, mint nekem 30 éves koromra.

Egyfajta negatív filozófiában élek, mindent megkérdőjelezek, mindennek mögé akarok látni és nem igazán bízom emberekben, istenben meg pláne nem tudok hinni. Úgy látom, a világ profán, szenvtelen és csak az anyagi törvények mozgatják. Minden mást csak az ember képzel bele. Minden, ami "jó", az meg csak hormonok játéka bennünk. Vagy az van, hogy belemegyek a hormonok játékába, és élek, mint egy gondtalan csecsemő, aztán egyszer meghalok, vagy felfogom ezt az egészet a maga profanitásával és soha nem tudok örülni neki. Nekem úgy tűnik, hogy az igazság boldogtalanná tesz. Nem tudom élvezni az életet, mert úgy látom, hogy csak egy bábszínház, könyörtelen törvényekkel, amit mi tudunk szépnek látni, ha jól funkcionál éppen az életünk, de amúgy az érzékeny ember számára pokol.

Asszem, abban az állapotban vagyok, mint amiben Buddha lehetett, mielőtt megvilágosodott. Ilyen kiábrándult depresszió.

6:

"Az írásodat végigolvasva azt gondolom, hogy itt az ideje szakembert felkeresni."

Ebben teljesen igazad van, csak az a gond, hogy engem senki nem tud rendbe tenni.

"Ne haragudj,én is így gondolkodtam depressziós időszakomban."

Tudom, amúgy nekem is tök más volt, mikor volt barátnőm. Csak számomra a múlandóság gondolata mindent megmérgez. Plusz az, hogy soha nem úgy alakul az életem, ahogy szeretném, soha nem tudom megvalósítani magam.

"Sajnos x éve ez van, megszületünk és meghalunk,ezen változtatni nem tudsz."

Ez világos, de minek végigélni, ha egyszer kellemetlen?

"De nem mindegy, hogy halunk meg, hogy öreg korunkban csak az ápolók vesznek körül, vagy az utolsó percekben egy szerettünk fogja a kezünk."

Erre megint azt tudom mondani, hogy ez ennél sokkal prózaibb, a profán valóság az, hogy szinte mindenki úgy hal meg, hogy ápolók veszik körül, sőt, még azok se. Mondj egy embert az ismerősi körödből, aki saját ágyában, a családja körében halt meg. Ez nem szokott megtörténni, a halál az egyik utolsó nagy modern tabutéma. Soha senki nem engedi közel magához, intézményesítve van. Nincs jogod a saját halálodhoz, kiveszik a kezedből. Beraknak egy ágyba, idegen, haldokló emberek meg flegma, kiégett ápolók közé, akiknek te egy vagy a millióból, ahelyett, hogy méltósággal távoznál el. Ha öreg leszek, biztos úgy intézem, hogy saját magam döntsek a halálom körülményeiről. Feltéve, ha megöregszem.

"Igen, meg lehetne ölni magunkat ezek előtt, de sok embernek van, másoknak nincs bátorságuk hozzá.

Te hogy érzed?

Ha eddig nem tetted meg, x év után megtennéd?"

Persze. El is mondom, miért: van egy belső képem magamról, hogy milyen lehetnék. Mondhatni, milyen a saját magam legjobb verziója. Ettől jelenleg baromi messze állok. Nem akarok ide mindent leírni, akit nagyon érdekel, annak elmondhatom privátban, de nagyjából annyi, hogy minden lehetőséget kihagytam, ami átalakíthatott volna felnőtt férfivá, és most csak egy múlton rágódó árnyéka vagyok önmagamnak. Nem mindennapi lehetőségeim lettek volna.

Sajnos már 10 éve is ilyen kérdéseket írtam ki. Most már tudom, hogy akkor milyenfajta segítségre lett volna szükségem, de későn kaptam meg, és most már egyszerűen kezdem úgy érezni, hogy kifutok az időből. Ha élményeket akarok gyűjteni, akkor nem tanulok, ha tanulok, akkor nem dolgozom, miközben amikre vágyom, azokon más 10 éve túlvan, a korombeliek már házasok, gyereket szülnek. Hiába magyarázom, hogy nekem kimaradtak a dolgok, be kell pótolnom, hogy identitásokat próbálgassak ki és újra felépítsem magam hasonló emberek között, már nem ugyanolyan és én sem vagyok ugyanolyan. Nekem ez már nem fog jól állni ennyi idősen. Aki meg vagyok, az nem tud örülni az életnek és rettentő kevés van a kezében.

Na most viszont így, ebben a mederben nem kívánom folytatni.

"X éve ez az élet rendje, most miért tiltakozzunk ellene?"

Mert igazságtalan, és értelmetlen szenvedés. Mert ha ezt valaki teremtette, akkor az egy szadista, ha meg nem teremtette senki, akkor megszívtuk, de ugyanaz következik mind a kettőből. Nem vagyunk állatok, akik nem fogják fel, hogy az életük véges és nem tudnak előző generációkról.

2022. márc. 29. 21:52
 13/13 hgwell ***** válasza:

szavaidban felismerni hogy kozeledsz valami fele es es nem arto vagy mert a negativot is pozitivan irod de magadra sem akarsz kart vetni a sajat fogalomtaraddal vagy kifejezeseiddel.

az elet megy es az a normalis ha ugy ahogy elmondasodban is van.

jol latsz. felkelsz beszelsz olelsz konyvet fogsz tarsakat talalsz ferjet munkat gyereket kapsz aztan jonnek az ismeretlen helyek a felsobb vilag amiben gyerekkent soha nem kellett reszt vegyel. hivatalok nevelesi utmutatok kikapcsolodas wellness unokak vagy menekulsz es kozben aratsz.

en epp menekulnek es aratnek de lancra vert kutya vagyok akinek: ,, itt van nesze!" a szep szo es ,most jonne a kedvesseg de mar ertelmet nem latok benne sokat mert kedvesseggel is ugyanazt csinaljak mint a a szep kijelentessel: ,,itt van nesze!" .mar lehet ez tobbet er nekem. megszoktam akkor is kedves legyel es torodo ha vernek. .ezt senkinek nem kell elturni en sem turnem de nem tudok mast tenni hiszen a kozeli csaladtagom beteg es raszorult a gondviselesre amig helyre jon korulotte minden.

en az ongyilkossag gondolatain vagyok mar jo ideje de tudom amig nem teljesitem a kotelessegem addig nem olhetem meg magam... es a vegen mar nem is magamat hanem masokat kezdek lehet csaladostul hidegverrel felfalni.

voltak olyanok akik elirigyeltek az en kitartasomat, voltak akik szenvedeset en terheimre vittem at, voltak akik gunyoltak mert nem ugy tettem ahogyan ok tettek es olyanok akik szegyenltek mert en a sivarabb ember voltam akinek csak meltosag jutott majd azt is megfosztottak.most kb. ott vsgyok hogy lemegyek a szomssedomhoz teli eresztem gazzal a pofajat es meggyujtom hogy robbanjon a seggen keresztul egy petardat. 8.emeleti kancso feju alberlo.

a feleseget akqrja megnevettetni aki 10evvel fiatalabb nala. mert unalmas mindig lakasban lennie a gyerekkel. csqk rossz fele kopkod. es erre fele nagyon sok ilyen buta possmeteg ember el es lakik.

nem szoktam panaszkodni de utoljara mikor ezt a szot hallottam illetve kifejezest hogy: ,,nem akarok es nem szeretek panaszkodni de,!" .llehet megolte magat. es mindjart sirok mert olyan nehezen lehet elkapni oket hogy odaerjenek hogy ezt ne tegyek meg. es a segitseg is csak orvos meg gyogysser nekik aztan megint es megint ujra es ujra.

...nem kapok valasst tole,szerintem megtette.... pedig kiszedtem volna onnan szivesen...qrrol a helyrol...a sotetbol...es legtobbszor nem lehet elerni oket .mindig kesve erkezunk oda.

te nem elkesve vagy hanem megkeseredve es siras fajdalmat akarod erezni mert bizonytalansag ural valamiben teged.

bizonytalansagod miben azonosul meg leginkabb? milyen tettekben es helyzetekben elsz hogy elvedd magadtol azt ami szep?mert a tied is biztosan szep.

2022. ápr. 1. 20:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!