Miért van az hogy nálam egyértelműen idősebb nők mondjuk boltba belépve vagy fodrász vagy szolgáltató, azt mondják nekem hogy "mit TETSZIK" kérni stb.?
Ez valami (félregondolt) udvariassági fordulat vagy a - nálam idősebb - nők esetleg arra utalnak hogy biztosan fiatalabbak nálam?
Egyébként 50 felett vagyok picivel és fiatalabbnak nézek ki első blikkre, fiatalos benyomást keltek.
A fodrász meg egyéb szoltáltató esetében alap, hogy aki jön hozzá azt nem tegezi, hanem UDVARIASAN kérdezi meg, mit akarnak. Erre ma a magyar nyelvben a "tetszik"-forma a megfelelö.
A félregondolás meg a te oldaladon van!
Vagy tényleg fiatalabbak de az egód nem akarja elfogadni.
Vagy genyáskodnak mert a nőknilyenek.
Hát szerintem ez olyan elmaradott, megalázkodó stílus, mint anno mikor a cselédek meg a "parasztlányok" pitiztek az uraságnak vagy valami idős dámának.
Nehogy már ez legyen a tegezés után a következő kulturált megszólítás!
Van olyan hogy "Ön" és egyébként a többi, számtalan megszólítás forma ami nem tegező mód.
- Jó napot kívánok, mit parancsol?
- Jó napot kívánok, miben segíthetek?
- Jó napot kívánok, melyiket szeretné? stb.
- Jó napot kívánok, mit tetszik kérni? 😲😃
Szerintem ne csinálj olyan dologból feszkót, ami alap. Örülj, hogy nem durván szólítanak meg.
Miért gond az ma Mo.-n, ha valaki normálisan, kimérten foglalkoznak a magadfajtával?
Szerintem ez se nem normális se nem kimért hanem gyermeteg és megalázkodó.
Szánalmas. Szomorú hogy emberek így megalázkodnak.
Van egy hasonló korosztályú barátnőm, mint Te, és ő sem szeret!. Ő azt reagálná ilyenkor legszívesebben, hogy "nem, nem tetszik!".
Nekem eladó a szakmám, és én pl. mindig azt kérdezem a vevőről, hogy "Miben segíthetek?" Vagy "Melyiket kéri?"
És igazad van, ezt a "tetszikezést" inkább 70 feletti korosztálynak szánják, legalábbis régebben így volt.
Nekem egyszer ülőhelyet akart egy kiscsaj átadni, voltam kb. 40. Fiatalosan voltam öltözve, arcom is ránctalan, tehát nem volt"nénis" külsőm."Le TETSZIK ülni? Rávágtam, hogy "Nem, mert még nem tartok korban ott." :-)De a jó szándék végül is, megvolt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!