Miért mondja ezt sok ember, ha veszel egy drága számítógépet?
Vettem nemrég egy új workstationt a munkámhoz (3d) körülbelül 7000 euroért. Sok ember, ha meghallja ezt, azt mondja:
"úristen, ennyiből autót lehet venni!! Biztos szükséged van ilyen számítógépre?"
"ez egy autó ára!"
Stb.
Szóval miért peldalozik mindenki autóval? Amikor ugyanúgy tudok kocsit 300ért,és 30 millióért is venni. Tényleg az autó a közös mértékegység?
Miért nem érti meg sok ember, hogy szükségem van erre a munkámhoz, és sokkal fontosabb mint pl, hogy legyen egy autóm?
Amúgy ezt én se értem, az "autó ára" már kb önálló mértékegység, ami azért is vicces mert lehet 100.000 forintért meg 100.000.000 forintért is autót venni. :D
Sokaknak az autó az életük értelme, és nem igazán tolerálják ha valaki helyette másra költ inkább, mert úgy gondolják mindenkinek úgy kellene gondolkoznia ahogy nekik..
Azért mondják, mert átlag embernek ekkora összeg egy autó ára.
Ezen nincs mit magyarázni.
Azért az autóhoz viszonyítanak, mert átlag embernek az az élete gyakorlatilag legnagyobb kiadása az ingatlant leszámítva.
Ezzel ellentétben a számítógép legtöbbeknek megáll a 100-200 ezer Forintos kategóriánál, vagy simán használják a 10+ éves gépet, mert kielégíti az igényeiket.
És mivel nem értenek sem a számítógépekhez, sem a 3D-hez így nincsenek tisztában azzal, hogy egy ilyen munkának, programnak milyen szintű erőforrásokra van szüksége.
Röviden: mindenki ahhoz viszonyít, ami az ő "mércéje" legyen ez autó vagy ház vagy számítógép.
Most ez ugyanolyan, hogy átlag ember azt sem fogja megérteni, hogy egy szakember miért vásárol Hilti gépeket 2-300 ezerért, miközben neki tökéletesen megfelel a 10-15 ezres Parkside is.
Az ember ilyen, akarva-akaratlanul is igyekszik lefordítani a mennyiségeket, mértékegységeket egy számára érthető szintre.
És ez bármire kivetíthető.
Láttam egy kutyát, akkora volt mint egy macska. Vagy láttam egy kocsit akkora volt mint egy ház, a szomszédnak akkora a nappalija, hogy elfér benne a lakásom, stb.
Az ember valami számára megfoghatóval azonosít mindent.
Holott a macska is lehet kisebb, nagyobb, a ház is lehet kicsi is, nagy is.
Amúgy mindennek az alapja a kommunikáció.
Nem lehet elvárni, hogy értse azt az ember, amit nem ért.
Ezért kell elmagyarázni neki értelmesen.
Ha megkérdezik, hogy biztos kell-e akkor egyszerűen el kell mondani, hogy használsz X és Y programot, ezeknek ekkora gépigénye van, pont.
Ráadásul szerintem ott rontod el, hogy fennakadsz az autó témán és az egész átmegy részedről egyfajta "nekem nem kell autó" sértettségbe. Holott ezen simán tovább kell lépni.
Teljesen egyetértek veled, ne érts félre. :)
Sajnos sokszor az se "megfelelő" válasz, hogy ekkora a gépigénye, mert akkor jön hogy maga a program is hülyeség. Munkához használod? Hát akkor a munkád is hülyeség. - Én ezen a ponton szoktam feladni, még nem jöttem rá hogy innen hogy lehetne megértetni bármit az ilyen emberekkel. :D
(Munkában dolgozok 3D modellekkel is, szabadidőmben meg videojátékozok, sokszor éltem már át a fentihez hasonló szituációt. :D)
Nyilván, vannak menthetetlenek, de azokkal meg hiába fárasztod magad.
Én is kaptam bőven hideget meleget.
Építészmérnöknek tanultam. Apám folyton engem csicskáztatott, hogy gyere vakolni meg falazni a disznóólat, mert "ez lesz a munkád, ezt fogod csinálni".
Átlag ember annyit szólt hozzá, hogy "akkor biztos szépen rajzolsz".
Holott gyakorlatilag első félév után mindent gépen csináltunk.
Egy időben én is modelleztem, rendereket csináltam. Kisebb projektekben részt vettem, amikor mutattam, mondtam rokonoknak, akkor nagyjából az volt a reakció, hogy "és normális munkát nem akarsz"?
Kivitelezésben kezdtem dolgozni. Egy hatalmas projekten ~2 milliárdos volt ami mai árfolyamon 4-5 lenne építésvezetők mellett voltam kint terepen, 150+ embert irányítottunk, a végén már egy komplett kis rész rám volt bízva.
Akkoriban ismerkedtem lányokkal társkeresőn. Emlékszem volt egy akinek mondtam, hogy "Építésvezető gyakornok" vagyok.
A válasz: Aha...szóval kőműves segéd. Nyilván innentől le voltam írva :D
Bár tegyük hozzá ha már ismerkedés, 5 éves szak, átlag emberek 18-19 évesen kezdenek, 23-25 évesen végeznek.
Volt, hogy ebben az időszakban megkaptam, hogy miért nem dolgozom még, meg miért nincsen kiépített egzisztenciám... :D
Mondjuk az autó + birtoklási kényszer egyik rokonomnál lett maximalizálva.
Céges autóm van, minden költséget állnak, benzint, szervizt.
Szabadon használhatom mint sajátot.
Rokon: Szép autó, nem tudnád megvenni?
Én: Minek?
Rokon: Hát mert hátha odaadják olcsón.
Én: De minek vegyem meg?
Rokon: Hát, hogy a tiéd legyen.
Én: De minek?
Rokon: Hát mert az mégis csak a tiéd.
Én: De így egy fillérembe nem kerül.
Rokon: Hát jó, de mégsem a tiéd.
Én: Ja jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!