Hogyan válhatok pszichiáterré?
pszichiáter szakma talán...
Egyébként orvosi egyetem, pár millió Ft és 10+ év tanulás
Pszichiáter: általános orvosi (6 év) és utána rezidensként még továbbszakosodsz (5 év)
Pszichológus: alapképzés, aztán Msc-vel vagy anélkül, de több év, mire találsz normális munkát, mert ez önmagábn semmire sem elég.
Lehet hülyeséget írok, de a pszichiáter az, aki gyógyszerekért felel és a klinikai szakpszichológus az, aki segít feltárni a probléma forrását és rávezet a pácienst a megoldásra.
Nem tudom kérdező, hogy te melyiket szeretnéd. Beszélgetni a betegekkel és úgy segíteni vagy a gyógyszerekért szeretnél felelni.
Mondjuk én jártam pszichiáternél úgy is, hogy gyógyszer nélkül kezelt, családdal voltunk nála, de nem úgy kell elképzelni, hogy hetente jártunk oda. A pszichológushoz jártam hetente és hozzá x időközönként, olyankor átbeszéltük, hogy miket műveltem már megint.
De felnőtt koromban a pszichiáterhez úgy kb 2-3 havonta jártam, akkor leültünk, kérdezgetett a fizikai hogylétem felől meg, hogy volt e lelkileg bármi változás, ezeket beírta a gépbe, kinyomtatta a lapot meg a receptet odaadtam és mentem is el, a gyógyszertárban kiváltottam a receptet.
Kórházakban is, ha jól tudom, a betegek mellé kijelölnek egy pszichológust, de mellette különböző pszichológusok vizsgálják ki a pácienst és a pszichiáter inkább a gyógyszerekért felel.
Én egyszer kicsivel több mint egy héten keresztül jártam a kórházba csoportfoglalkozásra, de ambuláns betegek voltunk a legtöbben. Egy lány volt bentfekvő, anorexiával, egy fiú meg vesebeteg volt emlékeim szerint és ő azért járt hozzánk, hogy a betegségét elfogadja. Akkor úgy nézett ki, hogy voltak orvosok akik vezették a csoportfoglalkozásokat meg figyeltek ránk. Emellett mindenkihez kijelöltek 1 orvost, ők csöndben voltak a szobában, figyeltek minket és ha kellett, akkor leültek velünk beszélgetni. Illetve küldtek minket más orvosokhoz, akik szintén pszichológusok voltak, ők teszteket csináltak. Meg körbeadtak egy laptopot és egy kb egymillió kérdésből álló tesztet kellett kitölteni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!