Hogy veszed rá magad a tanulásra? Mivel motiválod magad?
Harmadéves egyetemista vagyok. Eddig nem volt nehéz, egyszerűen rá tudtam magam venni. Az utóbbi időben úgy érzem, hogy kezdem feladni, de közben van rajtam egy olyan nyomás, ami hajt előre. (Ha most feladnám az ösztöndíjak miatt kb 2 millió forintot kellene visszafizetnem.)
Gyerekkorom nem nagyon volt, már általános alsóban is állandóan tanulnom kellett. (Pl. ha egy matekfeladatot elrontottam, akkor 20 másikat kaptam helyette, vagy ha nem írtam le helyesen egy szót, akkor egy A/4-es oldalt tele kellett írnom, és mindíg vissza kellett mondanom amit megtanultam, ez kb 10.-es koromig volt így).
Magántanárokhoz is jártam.
A sok tanulásnak meg lett az eredménye, általános és középiskolában is végig kitűnő voltam, de ez egy idő után már természetes volt, illetve a szüleim is ezt várták el.
Mostanában már a szüleim nem mondogatják, hogy tanuljak, bizonyos értelemben magamra vagyok hagyva. Nincs önfegyelmem, de felismerem a helyzetet, hogy tanulnom kellene, de nincs rá passzióm.
Alapból jobban szeretem megérteni a dolgok lényegét, magolni annyira nem tudok, de jelenleg rengeteg olyan dolog van, amit be kellene magolni.
Van olyan, hogy 3-szer elolvasok egy oldalt, és abszolút nem tudom miről van szó.
Próbáltam sportolni, de az lefáraszt, akkor annyira sem tudok koncentrálni. Van valami hatásos módszer?
Nem nagyon érdekel a dolog az van, mármint téged.
3szor elolvasok egy lapot, akkor tudom mivan rajta ha érdekel, ha nem akkor meg nem is igazán olvasod, hanem csak nézed, vagy futsz a szemeddel a sorok közt
Szerintem mindenkinek vannak nehezebb időszakai, ez normális. Nincs rá csoda-módszer, kitartással és önfegyelemmel lehet rajta átlendülni. Nekem ilyenkor az segített, ha arra gondoltam, hogy mit veszítek vele, ha most feladom és mit nyerek, ha nem. Pl. felesleges volt minden eddigi erőfeszítésed, ha most nem szeded össze magad és nem tanulsz, viszont már nem olyen sok van hátra és ezzel is közelebb jutsz a célhoz. Azért ne vidd túlzásba, szünet és pihenés is kell, ne égj ki. Oszd be jól az idődet és akkor nem lesz gond.
Koncentráláshoz meg azt ajánlanám, hogy próbálj ki több tanulási módszert, valami biztos fog segíteni. Konkrét tippeket nem tudok mondani, mert mindenkinek más jön be, ezt neked kell kitapasztalni. (Ötletnek: Nem csak olyanokra gondolok, hogy emeld ki színessel a lényeget, hanem mindenfélére. Pl. milyen napszakban fog jobban az agyad, hol tudsz jobban tanulni, segít-e, ha nem egyedül csinálod, egyszerre mennyi ideig tudsz figyelni, mennyi szünetre van szükséged, csendben vagy zenére megy jobban, saját jegyzet segít-e, esetleg jobban rögzül, ha hallod stb. Konkrét módszerek is vannak, mint a pomodoro technika vagy a mind mapping, de biztos találsz még egy csomót, ha ilyesmi érdekelne)
Rovid es egyszeru valasz lesz.
Egyszeruen az iskola olyan rovid ha beleszamolod 8 ev(gimi meg egyetem, talán még több mint 8) és ez nem olyan nagyon sok viccen kivul. Ha szerencsés vagy akkor 60 évet betoltod eletedbe most minnek rontsd el az életed azért mert lusta voltál meg mást kellett csinálni ugyanmár
Hiába szenvedsz majd mikozben tanulsz, szenvedésnek mindig van vége és a 8évre gondolok.
Csak leülsz és olvasol. Ne gondolkozz semmiről, az életet túlságosan bonyolítjuk.
Gondolj arra miért kezdted el! Én még csak másodéves vagyok így tapasztalatlanabb, mint te, de én még mindig folyamatosan nagyon lelkes vagyok, mert egyszerűen imádom azt, amit tanulok. Néha, ha eszembe jut valami, hogy hogy érzem magam ezzel kapcsolatban, azt leírom, és később nagyon jó visszaolvasni, mert motivál. Hirtelen ihletek ilyesmik.
Meg eléggé be vagyok táblázva, ezért nem igazán döntés kérdése hogy mikor tanulok. Akkor tanulok, amikor lyukasórám van.
Plusz a hobbik és a barátok fenntartják az egyensúlyt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!