Boomer vagyok-e, ha 1968-ban születtem?
Számomra nem attól lesz boomer az illető, hogy mennyi idős, hanem attól, hogy mennyire begyöpösödött a gondolkodása.
Egyébként nem, a babyboomer korosztály (ahonnan a szleng is ered) a 46-64 között született generáció.
A boomer eredetileg a világháború utáni baby boom idején születetteket jelentette. Ez kb. a magyar Ratkó-korral esik egybe. Jellemzően egy könnyebb időszakban nőttek fel, amikor érettségivel kapásból lett munkád, és sokan közülök most prédikálnak a fiatalabbaknak, akik egy jóval nehezebb gazdasági korszakba születtek bele. Emiatt a boomer pejoratív jelző lett, és akik ugyanekkor születtek, de rendesek, azokra már nem mondjuk. (Magyarországra már eleve ebben a pejoratív értelemben jött át, a nem az egész a Ratkó-nemzedékre mondjuk.)
Itthon ez azt a korosztályt fedi le, akik jó pár évvel a rendszerváltás előtt kezdtek dolgozni. A mentalitásuk nagyjából egybeesik az amerikai boomer korosztályéval, mert bizonyos értelemben hasonlóak voltak a körülményeik. Boomer az, akit 18 évesen felvettek az első munkahelyre, ahová jelentkezett, innen ment nyugdíjba, és most prédikál, hogy akinek nincs munkája húszévesen, az csak lusta és nem akar dolgozni. Boomer az, akinek az állam kiutalt egy tanácsi lakást fillérekért, ezt megvette 90-ben gombokért, és most prédikál, hogy akinek 25 évesen nincs lakása, az lusta mamahoteles. Boomer az, aki szerint akinek nincs gyereke 26 évesen, az biztosan csak azért nem akar, mert minden héten mással dugatja magát. Ha így viselkedsz, akkor lehetsz boomer, de szerintem is túl fiatal vagy hozzá.
Az más kérdés, hogy mostanra a boomer is ilyen sablonsértés kezd lenni, a „nem értek veled egyet, de érveim nincsenek” rövidítése, kb. mint nőben a Karen, és így egyes tizenévesek mondják már az öt évvel idősebbekre is, de ez nem az eredeti jelentés.
1965–1980: X generáció.
Boomers 1: 1955 – 1964.
Boomers 2: 1946 – 1954
csak a korod miatt nem leszel.
Magyarországon pl. azok a boomerek, akik rinyálnak, hogy milyenek a mai fiatalok, "bezzeg az én időmben".
buta boomerre nagyon jó példa a "felneveltünk egy életképtelen generációt" poszt írója.
az öregedő, nem túl okos tancinéni úgy ad életvezetési tanácsokat, és cseszi le a "dolgozni nem akaró" fiatalokat, hogy egész életében 160ért dolgozott, és halványi gőze nincs a mai társadalmi és munkaerőpiaci viszonyokról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!