Hogy deríthetném ki felnőttként, hogy milyen munka való nekem igazán?
Sajnos magánéleti dolgok miatt az önfelfedezős korszak nagyrészt kimaradt, ezért inkább olyat tanultam, ami jól hangzik, viszont valójában nem szeretem. Ezen szeretnék változtatni fiatal felnőttként.
Tudom, hogy mi érdekel nagyjából, és mikor érzem jól magam, de arra nincs válaszom, hogy hogyan tudnék olyan munkát találni, amit a mindennapokban is élvezek csinálni és honnan találjak ehhez kapcsolatokat.
Pl. nagyon szívesen dolgoznék természetvédelemben, de nem tudom, hogy hogy lehet ezzel igazából pénzt keresni. Egy csomó más dolog is érdekel, amibe, ha újra kamasz lennék, elkezdenék beletanulni, de azokhoz már talán késő van. Van valakinek személyes életútja, amit meg tudna itt osztani, hogy hogyan talált viszonylag későn rá arra az útra, amit szeret?
3: Asszem, a legtöbb szakma :D Nem tudom, mennyire reális, de nem szeretnék semmilyen irodai munkát végezni hosszú távon, kötött időbeosztással. Ez nem azt jelenti, hogy targoncakezelő akarok lenni, de nem akarok állandóan egy íróasztal mögött ülni. Van olyan ismerősöm, aki pl. videókészítéssel foglalkozik, az például szerintem tök jó, és hiába ülőmunka, de rugalmas.
Nem akarok 9-5-ig munkaidőben dolgozni. Ha valamit annyira szeretek, akkor csinálom szívesen 24 órában is, de ez a mindennap nyolcórázás nem nekem való.
A másik meg, hogy eleve nem egészséges sokat ülni. Sokkal inkább foglalkoznék lakásfelújítással, kivitelezéssel, mint hogy egész nap üljek és monitort nézzek.
Viszont nem akarok melósember/kékgalléros munkát csinálni. Mindig is inkább egy elméleti/magolós jótanuló-típus voltam, nem az, aki motort szerelt már kamaszkorában is szabadidejében.
Nem érdekel: jog, orvostudomány, informatika (sajnos, pedig az lenne a legjobb), politika, fizika, a legtöbb képzőművészeti ág.
Nem értek hozzá, nem vonzott soha, de menőnek/hasznosnak tartom, és örülnék, ha értenék hozzá: elektrotechnika, statisztika/adatelemzés, közgáz valamennyire, pénzügy valamennyire, kémia, biosz, asztalosmesterség, szerelés, hegesztés, úgy általában megfogható és hasznos dolgok létrehozása. Még az építészet is érdekelne, de arról már azt hiszem, lekéstem, és az egy külön életút.
Szeretem, mert örömet okoz vagy mert jó vagyok benne: nyelvek (tanulás, tanítás), színészet, éneklés, zene, bizonyos társadalomtudományi kérdések, pszichológia, filozófia (bár ezt inkább csak sejtem, igazán közel még nem kerültem hozzá, csak társ. tudományokon keresztül valamennyire), a történelemnek a gazdasági és demográfiai fejlődés része, emberi evolúciótörténet, meg általában minden, ami úgy a "nagy képre" fókuszál. Emellett meg természet minden mennyiségben, de nem molekuláris biológia meg immunológia, hanem az erdő és az élőlények világa. Ehető és nem ehető gombák, gyógynövények, madarak, kisvadak, nagyvadak, rovarvilág, ökológia, stb. Ha választhatnék egy életutat, esélyes, hogy Máté Bencéét választanám.
Úgy általában a főbb irányvonalak ezek: imádok új dolgokat megtudni, szeretek kreatív lenni, megmutatni magam, eredményt látni a munkámból, és minél inkább összhangban van valami a természettel, annál jobban vonz. De ugyanakkor baromira fontos nekem a biztonság és a szabadság is, ezért nem érzem jól magam akkor, amikor másnak dolgozom és nem én hozom a döntéseket. A szabadidő legalább olyan fontos számomra, mint a pénz. (Pl. én nem vállalnám be azt, hogy rohadt sokat keresek egy multinál, de bent vagyok 14 órában. Nincs az az isten, hogy én bárhol bent legyek 14 órában.) Van egy olyan igényem, hogy ha bármikor rám tör a mehetnék, akkor legyen lehetőségem eltűnni a világból egy időre.
És szeretnék közel lenni a természethez, az erdőhöz, de az emberektől se túl távol. Azon gondolkoztam, hogy pl. nagyon szívesen kitanulnék fenntartható építészeti megoldásokat, és ilyeneket hoznék létre egy csapattal.
Szerintem a szabadúszó életforma jár talán a legtöbb előnnyel. Van egy szaktudásod olyanban, amit szeretsz, azt annak adod bérbe és annyiért, akinek és amennyiért akarod. Ehhez persze nagyon jónak kell lenni benne.
Hát nem tudom, ezek?
Én is keresem, hogy mi lenne megfelelő nekem. De már ott tartok, hogy annak is örülnék, ha lenne egy egészen jó munkám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!