Grillezel a kertedben, erre valamelyik túlbuzgó, fontoskodó szomszéd rádhívja a rendőröket hogy biztosan megölted az anyósodat, és most éppen elégeted a holttestet. Erre mit lépsz?
Nem tudsz aludni, hogy ilyen ostobaságok jutnak eszedbe?
Elsőként: hatóság félrevezetése; bűncselekménnyel rágalmazás.
Egy ilyen szomszédra egy ilyen esetben hosszú börtönévek várnának.
13-as vagyok
Rágalmazás Btk. 226. §
(1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást
a) aljas indokból vagy célból,
b) nagy nyilvánosság előtt, vagy
c) jelentős érdeksérelmet okozva
követik el.
A rágalmazás védett jogi tárgya a sértett emberi méltósága és becsülete, azaz a róla a környezetében, illetve a társadalomban kialakult kedvező értékítélet.
.
Ha az elkövető mást hatóság előtt rágalmaz meg alaptalanul azzal, hogy bűncselekményt követett el, nem rágalmazásért, hanem hamis vádért felel.
És párosulhat a zaklatással is. Íme:
A zaklatás Btk. szerinti tényállása
Zaklatás Btk. 222. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Tehát:
1. hatóság félrevezetése
2. rágalmazás, hamis vád
3. zaklatás
Szép kis 2-3 éves üdülés valamelyik börtönben.
Egyszer egy népszámláló ki akart kérdezni … a máját ettem meg szép, nagy szemű babbal és jó chiantit ittam rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!