Könnyen elveszítem a motivációmat... Megoldás?
Az a helyzet, hogy sajnos túl könnyen elveszítem a motivációmat adott dolgokban. Új nyelvtanulás, sportolás, fejlődés olyan dolgokban, amiket fontosnak tartok.
Mielőtt belekezdek egy adott dologba, mindig hihetetlenül motivált vagyok és csinálnám, azonban mikor odajutok, elvesztem a motivációmat és lerendezem egy: "majd holnaptól"-lal. Hogyan tudnám ezt a rossz szokásomat legyőzni?
Ha elkezdesz egy új nyelvet tanulni, sose a nyelvvizsga legyen a célkitűzés.
Úgy értem ha kiszemelsz egy új hobbit, akkor mindig jelölj ki apró, könnyen elérhető célokat.
Nyelvtanulás példa:
-leülök egy órát és az adott nyelvvel foglalkozó weboldalakat keresek (pipa)
- ma megtanulok 10 új főnevet (pipa)
- ma megtanulok 5 új igét (pipa)
- ma megtanulok egy nyelvtani sajátosságot (ez is pipa)
Sport
- szétnézek a környéken, hol érdemes elkezdeni a sportot (saját, sportklub, egyéb) (pipa)
- ma utánajárok a sport alapjainak (szabályok, elméleti rész) (pipa)
- ma elmegyek edzeni (pipa)
- ma otthon gyakorlok két dolgot, amit az edzésen tanultam (pipa)
- ma ismét edzeni megyek (pipa)
- ma otthon gyakorlom a múltkori két dolgot és a legutóbbi edzésből is ami a legjobban tetszett (pipa)
- pihenőnapon megengedek egy kis shoppingot a Decathlonban (pipa)
Szóval a lényeg, hogy ilyen kis pici, semmiségnek tűnő célocskákat jelölj ki, amik könnyen teljesíthetőek. Mivel teljesíted, így folyamatosan csak a sikerélményeket kapod vissza, ami motivációban tart.
Nekem is így lett 2 nyelvvizsgám, 3 szakmám és így kezdtem el most is egy új sportot, illetve így tanultam meg hangszeren játszani. :)
Nezz motivacios videokat, vagy halgass olyan zeneket, amikre tudod vegezni az adott hobbit, “felspannolnak” ugymond.
En nyelvtanulashoz asmr videokat szoktam benyomni, ilyen “tanulj velem” youtube videokkal, ami alatt tuzropogas vagy esohang van. Nekem ezzel 2-3 oran keresztul is megy a nyelvtanulas. Tudom, hogy reggel 10-kor peldaul leulok a gep ele, addig megreggelizek, megmosom az arcom stb., aztan mar egybol ezeket a videokat teszem be, hogy rahangolodjak.
Sportnal nalam ugy van, hogy ehhez is kis szokasokat kotok. Reggel megcsinalom a kavemat peldaul, elkortyolgatom mig nezem az instat az agyban, es tudom, hogy ha vegeztem a kaveval, akkor megnyitom a yt-ot megint, elinditom a legujabb videojat a kedvenc csatornamnak, kiteritem a szonyegemet, es jógázok egyet, vagy csinalok egy gyorsabb erosito edzest. Az a lenyeg, hogy nekem ez olyan max 15-20 perc szokott lenni, eleve nem ugy allok neki, hogy huh, basszus, most pont nincs egy oram. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!