Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Probléma, ha valaki a múltban...

Probléma, ha valaki a múltban él, de egy idő után miről beszélgessen az ember a másikkal?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, hogy amikor az ember ismerkedik, akkor először szóba kerülnek általános témák, hogy ki mivel foglalkozik, miket szeret stb. De előbb utóbb szóba kell kerüljenek múltbeli tapasztalatok is, hogy jobban megismerjük egymást. Nekem az a tapasztalatom, hogy negatív élmenyekről néha könnyebb beszélni.

Lehet ettől idegesítő és unalmas vagyok mások számára, de egy pozitív emléket sokkal rövidebb megosztani másokkal (hacsak nem kérdeznek róla), pl: hogy régen nagyon sokat utaztunk a családdal. Van akinek ez azért tabutéma, mert hiába pozitív, neki negatív hogy szegény családban erre nem volt lehetősége sajnos.

Amiről huszonévesen könnyű beszélni az a gimis/egyetemi emlékek (amik nem mindig rózsásak). Szóval nem arra gondolok, hogy minden vadidegennek elmesélném milyen volt a legidegesítőbb exem. :D

De ha valakit meg szeretnék ismerni, akkor túl kell jutni a kedvenc sorozatok és hasonlók témán.

Egyszer valaki kibeszélte nekem a legjobb barátnőmet és azt mondta 3 év alatt semmit sem tudott meg róla azon kívül, hogy miket szeret. Rengeteget beszél, de nagyon felszínes dolgokról.

Nem tud mindenki akárkinek megnyílni, és én tudtam hogy a barátnőm egyáltalán nem akart egyetemi csoporttársakkal mélyebb kapcsolatot kialakítani. És az elzárkózással valóban nem is lehet.

A probléma általában akkor van, ha valaki ugyanabban az állóvízben vergődik és folyamatosan arról akar beszélni valakivel (egy normális baráti kapcsolatra való törekvés helyett). Ez mondjuk tényleg elég zavaró egy idő után.

Aztán van a másik véglet, hogy intelligens ember nem magáról beszél hanem a világ dolgairól. A korábban említett barátnőm is ilyen. Ritkán nyílik meg nekem is, és amikor kérdeztem erről azt mondta, hogy őt zavarná, ha nekem vagy bárkinek lelkizne, panaszkodna, mert a panaszkodás nem segít megoldani semmit. De azért néha nem árt megkérdezni valakit, aki kicsit másképp látja a kérdést és hátha tud tanácsot adni. Persze mindenki másképp oldja meg a problémáit.

Engem azért tartanak idegesítőnek és "soknak" mert nagyon ventilláló típus vagyok. Próbálok ezen javítani és a barátnőm is azt mondta egyszer, hogy kész válaszokat senki sem adhat, a saját problémáim magam kell megoldjam. Nem tudnak empatikusak lenni velem, hiába szorongok, hiába vagyok depresszív, mert bár belül néha úgy érzem haldoklok, ez az embereknek inkább tűnik hisztinek, mint valós oknak.

Én sem tudom sokszor miért vagyok rosszul. Bár nem hiszem, hogy a szorongásnak/pániknak stb. Mindig van kézzel fogható oka. Részben genetikai zavarok is, hormonproblémák, amikre esetleg gyógyszert kéne szedni.

És szó sincs arról hogy én nem foglalkozom a másik féllel, sőt. Többnyire olyan kapcsolataim voltak, ahol én voltam a másik lelki szennyese de cserébe nem kaptam semmit.

Mindenesetre azt megértem hogy egy egészséges ember nem tud/nem akar mit kezdeni az olyanokkal mint én, de őszintén, a javulás csak akkor lehetséges, ha lát az ember pozitív példát, valakit, aki normális, akivel lehet nevetni mondjuk ahelyett hogy lelkizünk.

Mert a legjobb barátnőmmel ez nagyon nem megy. Lelki támaszok vagyunk, de ő a szórakozást is egy görcsös dolognak tartja általában, sosem látom rajta hogy tudna lazítani. Laza barátaim nincsenek, mert ők sajnos nem viselnek el. :(

2021. júl. 29. 14:34
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Az eredeti kérdésem azt lett volna, hogy ha az ember valakit mélyen meg akar ismerni és egy barátságot kialakítani vele, ahhoz nem feltétlen elég csak jelenbeli dolgokról beszélni. Valamennyire a múltunkról is kell, nem panaszkodás vagy ventillálás célján, csakhogy ténylegesen megismerjük a másikat.

Pl: ha azt mondom volt 3 exem én ezt nem érzem gázosnak ha kontextusban van az aktuális beszélgetésben.

2021. júl. 29. 16:51
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Na, akkor ezek szerint egy értelmes nő vagy, akit sok minden érdekel. Ilyenekről beszélgess és ne másoknak akarj megfelelni. Ha őket egyik témád sem érdekli, nem ők a megfelelő barátok neked. Próbálj keresni animés közösségeket, nyelvtanuló csoportot, barátkozz a hastáncos lányokkal, én is jártam anno, vannak közöttük nagyon jó fejek.
2021. júl. 29. 16:59
 13/17 A kérdező kommentje:

És szerintem azért elég gyakori téma mondjuk hogy milyen egyetemi tapasztalatok voltak, milyen volt a koli, lakótársak, első munkatapasztalat, bulizás, nyaralások, mert azért akadnak nagyon vicces sztorik, amiket tényleg el lehet mesélni, és mondjuk alapvetően mindenki egyetért az adott témában.

A politika téma az pl: nem ilyen, sem a vallás, ehhez kell egy mélyebb kapcsolat hogy merjek véleményt nyilvánítani és felvállalni ha nem értünk egyet.

2021. júl. 29. 16:59
 14/17 A kérdező kommentje:
Igen, az biztos hogy nem lehet mindenkinek megfelelni.
2021. júl. 29. 17:03
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

"Az eredeti kérdésem azt lett volna, hogy ha az ember valakit mélyen meg akar ismerni és egy barátságot kialakítani vele, ahhoz nem feltétlen elég csak jelenbeli dolgokról beszélni. Valamennyire a múltunkról is kell, nem panaszkodás vagy ventillálás célján, csakhogy ténylegesen megismerjük a másikat."

Itt se látok kérdést, de jó, akkor nézzük meg azt, amit állítasz, az pedig igaz.

Ennyi akkor? Vagy volna még kérdésed? Nyilván igaz az, hogy hogyha valakit mélyebben meg akarsz ismerni, akkor annak az embernek a múltjával is tisztában vagy. A múltról beszélni pedig abszolút nem egyenlő a panaszkodással. Nem is értem, hogy jött az ide. Egyébként szerintem akkor már az is beletartozik ebbe, hogy mit gondol az adott ember a jövőről. Múlt, jelen, jövő. Akkor ismered meg igazán a másikat, ha ezekről is beszéltek.

2021. júl. 29. 17:09
 16/17 A kérdező kommentje:

Szerintem is mást jelent mondjuk a múltban élni, mint néha erről beszélni. Ettől még elfogadom ha valaki nagyon nem szeretne.

A jövő szintén fontos, persze. Előremutató gondolatok. Mondjuk sokszor volt olyan tapasztalatom hogy az illetőnek fogalma sincs mit akar a jövőben, de ez megint más tészta. Csakhogy jövőkép nélkül a jelent is nehéz alakítani.

2021. júl. 29. 17:19
 17/17 anonim ***** válasza:

Abszolút igazad van, ezért is mondom, hogy érdemes beszélni a jövőről emberekkel, mert akkor kiderül, hogy mennyire "előre tervező" típus. Nagyon sokan csak sodródnak az árral és sz***rnak bele. Nincs ezzel baj, ha nekik így jó. Én szeretem, ha vannak kis céljaim, nekem kellenek. Csak úgy lenni nem tudok. Kell valami, amiért kikelek az ágyból, úgymond.

Szóval véleményem szerint jól látod/gondolod a dolgokat.

2021. júl. 29. 17:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!