Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az egészséges embernek mi ad...

Az egészséges embernek mi ad önbecsülést, stabil énképet az elért eredményeken kívül?

Figyelt kérdés
Nekem olyan nehézségem van, hogy nem elég stabil az identitásom. Szorongás miatt nagyon sok lehetőséget kihagytam az életemben (fiatal vagyok még viszonylag), és úgy érzem, hogy minden ilyen kihagyott lehetőség tovább gyengíti az önbecsülésemet, és ettől még jobban szorongok. Tehát nem tudom úgy jól érezni magam a bőrömben, mint egy átlag kiegyensúlyozott ember, hogy "én Kovács Pista vagyok, ezek az erősségeim, ezekkel fogok tudni haladni az életben", hanem mintha nem bíznék benne, hogy az erősségeim állandóak, és csak abban tudnám meghatározni magam, amit már konkrétan elértem. Tehát ha elvégeztem egy egyetemet, akkor én egy egyetemet elvégzett ember vagyok, de ha még nem végeztem el hozzá mesterszakot vagy doktorit, akkor nem úgy állok hozzá, hogy még elvégezhetem, hanem a hiánya határozza meg az identitásomat, és ezáltal sokkal kevesebbnek érzem magam, még akkor is, ha megvan rá a lehetőségem. Nem tudom, ez mennyire érthető. Talán úgy tudnám egyszerűen leírni, hogy a normálisnál sokkal jobban szorongok a kudarcaim meg a kihagyott lehetőségeim miatt, és attól félek, hogy nem tudok őket helyrehozni, és hogy menthetetlenül lúzerré válok emiatt.
2021. júl. 3. 20:53
 1/5 A kérdező kommentje:
A kérdés arra vonatkozott, hogy azt veszem észre, hogy másnak a család ad egy komoly tartást. Ha a családból hoz érzelmi stabilitást, ha ott figyeltek rá, akkor mindig fel tudja találni magát, és a kudarcok se viselik meg annyira. Én meg úgy érzem, mintha teljesen képlékeny lenne az identitásom és mindig attól függne, hogy mennyire tudnak engem elfogadni egy társaságban.
2021. júl. 3. 20:56
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Meg kell változtatni a hibás gondolkodást, megerősítésekkel érdemes dolgozni, meditálni és kitűzni és elérni kisebb célokat. Akár sportban is érdemes gondolkodni, mert abban elég könnyű növelni a teljesítményt és célokat elérni. De el lehet kezdeni egy új nyelvet tanulni és figyelni, hogyan fejlődsz. Lehet teljesítmény túrázni, összegyűjteni a pecséteket és a végén kapsz egy kupát amit kitehetsz a polcodra, és amikor ránézel tudni fogod, hogy megtetted azt, amit sokan nem.
2021. júl. 3. 20:56
 3/5 anonim ***** válasza:
nekem a sportès a munka.Fociztam.Az elejèn egy tesze tosza visszahúzódó sràc voltam.a pàlyàn elnyomtak. aztàn azèvek alatt, a biztatàs, gyakorlàs meghozta a bizalmamat.nem lettem fafàgó, de helyre tettem az embert, illetve csk kènt felfigyeltek a csapattàrsak, ès elfogadtàk a tanàcsom. most jàtèkvezető vagyok...
2021. júl. 3. 21:12
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Könyveld el, hogy egy ember nem attól értékes, hogy egyetemet végzett netán , van egy cége 20 nyelven beszél. vegyünk egy igazgatót értékes befolyásos, aztán ha nyugdíjba megy ezek értéktelenek lesznek, Akkor ki az érték, mi az érték az emberben ? A mulandó semmiképp. Figyelj befelé, a lelked felé, az igazi érték azt találd meg, és ne foglalkozz látszat értékekkel.
2021. júl. 3. 21:30
 5/5 anonim ***** válasza:
Különös. Nekem homlokegyenest más az identitásom, hozzáállásom, mint a családomnak. De ez nem zavar, sőt, tőlük függetlenül határozom meg magam, kivéve, hogy egyes fiatalkori sérülések mélyen bennem vannak. Egyébként támogató család, csak nem értik a céljaim, mert viszonylag önző és materiális a felfogásuk. Nálam a nőkkel vannak gondok, mert tudom, hogy simán lehetne barátnőm, de el nem hiszem (ez biztos pszichológia). Vannak dolgok, amikben mindennap tapasztalom, jobb vagyok az átlagnál. Sport, kapcsolatteremtés (nem a csajozás...), összefüggések felismerése. De nem erős a matematikai tudásom, a praktikus, célzott karriertervezés és a pénzügyi törekvés. Hogy ezeket tisztázza magában az ember, tudatosan fel kell ismerni, gondolni rá és kezelni a mindennapokban. Meló ez is.
2021. júl. 4. 16:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!