Hogyan győzzem le a szociális fóbiám és rettegésem?
Mindig nagyon introvertált voltam, de az utóbbi években valóságos szociális fóbia fejlődött ki nálam. Rettegek érintkezni az emberekkel, nincsenek barátaim, örök kívülállónak érzem magam, akire mindenki más furcsa szemmel tekint. Főleg mióta online oktatás van, kb ki se teszem a lábam a házból, de előtte is voltak gondjaim. A kollégiumban inkább egész délután és este a szobánkon kívül töltöttem az időt. Ha nem volt ott senki, a tanulóban, ha volt, akkor a lépcsőház tetején, a lépcsőn üldögélve, csak hogy ne kelljen a szobatársaimmal lennem, pedig nem volt velük semmi gond. Később már nem is aludtam a kollégiumban, inkább minden nap hazavonatoztam 100 kmt, másnap meg vissza, hogy itthon alhassak. Sokszor rendkívüli módon felzaklat a másokkal való érintkezés. Szabályosan leizzadok, felgyorsul a szívverésem, ha arra gondolok, hogy mások előtt valamilyen szóbeli performanszot kell nyújtanom vagy akár csak cseverésznem valakivel.
Az a baj, hogy a foglalkozás, amit választottam, pont olyan, hogy egész nap emberekkel kell majd foglalkoznom.....amikor kiválasztottam, sajnos a tudományos oldala lebegett a szemem előtt, ami érdekel, hiszen mindig is könyvmoly voltam. Most vagyok végzős az egyetemen és számomra nehéz választasok előtt állok, mert szakmai gyakorlati helyet kéne magamnak keresnem, de halálosan félek a kudarctól, és hogy milyen leszek a munkahelyemen. Félek előre a munkatársaimtól, az ügyfelektől, és nem tudom, hogy győzzem ezt le. Tudom, hogy nem az a baj, ha valaki különc, és mások ezért megszólják, hanem ha ez a valaki el is hiszi ezeknek az embereknek, hogy emiatt rossz. De gyakorlatba nehéz ezt a felfogást átültetni.
A szoc. fóbia és a szoc. készségek hiánya elég jól kezelhető pszich. módszerekkel. Keress szakembert és gyúrj lelki rezilienciára.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!