A fiatalabb korosztály ismeretlenül is szívesebben tegeződik egymással. De mennyire igazak az alábbi kivételek?
Én azt tapasztalom, hogy a felsoroltak abszolút igazak. Ugyanakkor pl amikor vidéken beültem egy étterembe és önkéntelenül is letegeztem a pincért, kb úgy nézett rám, mintha egyenesen az anyját szidtam volna, szóval lehet, hogy ez ilyen budapesti specialitás :D
Illetve azt vettem észre, hogy annyira nem csak a fiatalabb korosztály körében dívik ez a szokás, a környezetemben az idősebbek is már abszolút természetesnek veszik a tegeződést, tényleg csak az ilyen igazán idős, nyugdíjas korú vagy akörüliek azok, akik zokon veszik, egyébként meg az ötvenes bácsik is még lazán tegeződnek munkahelyen pl.
Én jövőre végzek orvosin, a szakmával kapcsolatban (pl. gyakorlatokon, betegekkel vagy idősebb, magasabb titulusú orvosokkal való kommunikáció során) én is azt szeretem, ha magáznak. Ha egy beteg tegez, az kicsit úgy jön le, mintha a szobalánynak szólna, hogy "kislányom, hozzál már légyszíves egy pohár vizet". Értem, hogy a betegeknek sokszor bemutatkozás nélkül (pl. mikor egy orvos futtában bevisz egy kórterembe, hogy megmutasson valamit) nem egyértelmű, hogy ki milyen munkakörben, mi célból találkozik velük és sokan természetesnek veszik, hogy pl. az ápolókat, a gyógytornászt vagy egyéb egészségügyi dolgozókat tegeznek, de szerintem őket sem "illene".
Ha egy idősebb főorvos vagy professzor tegez (anélkül, hogy felajánlotta volna, hogy tegeződjünk), akkor is tiszteletlenségnek érzem, hogy a leendő kollégája részéről természetesnek veszi a professzor urazást, de viszonozni már nem hajlandó.
Az viszont már inkább furcsa, ha mondjuk a boltban vagy a fagyizóban a velem egykorú eladó magáz, őket én is gondolkodás nélkül tegezem.
Ápoló vagyok, 22 éves.
Munkahelyen a magasabb pozicióban lévőket magázom, kortól függetlenül. A velem egyrangúakat vagy alacsonyabb rangúakat, kb 50 év felett magázom.
Betegeket kb 35 felett magázom. Engem nem zavar ha letegeznek vagy magáznak. Inkább jobban szeretem a tegeződést, mert fiatal vagyok.
Bolti dolgozókat is kb 50 év felett magázom.
Hivatali helyeken a munkástól függ, ha fiatal, és lemagáz, akkor magázom, ha tegez, tegezem.
Rendőrt, tűzoltót magázom. Mentősöket, akkor ha nem tudják, h kolléga vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!