Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért elterjedt világszerte a...

Miért elterjedt világszerte a pókiszony?

Figyelt kérdés
Olyan országokban is gyakori, ahol a pókmarás nem halálos.

2021. ápr. 21. 22:58
 1/10 anonim ***** válasza:
84%

nem a marástól iszonyodnak, hanem az állattól magától, a külsejétől. Ahogy sok egyéb állat és jelenség is kivált fóbiákat

én pl a kígyóktól "iszonyodom" bár szerencsére nem beteges szinten, de akkor is undorítónak érzem, ahogy nyálkásan, síkosan, lábak nélkül tekergőzik, gusztustalan számomra. Akkor is, ha nem mar, akkor is, ha nem is kígyó, csak valami hasonló, mondjuk vízisikló vagy esetleg angolna.

2021. ápr. 21. 23:09
 2/10 anonim ***** válasza:
49%
Ime a kivetel. Szerencset hozo allatnak tartom a pokot. Pedig nem jellemzo ram, hogy babonas lennek. Pokot soha agyon nem utottem. Ha takaritasnal utban van kidobom. Ha tetovaltatnek (nem fogok) pok lenne. Neha ismerosom rajzol ram.
2021. ápr. 21. 23:14
 3/10 anonim ***** válasza:
93%
David Attenborough azzal magyarázta a pókiszonyt, hogy a pókoknak nyolc hosszú lábuk van, és akármerre képesek szaladni, irányt változtatni, és kiszámíthatatlan a mozgásuk az emberek számára. Ezért félnek tőlük annyian.
2021. ápr. 21. 23:15
 4/10 anonim ***** válasza:
66%
#3, de hát ha így van, ez csak emberi félelem, nem az igazság! A pók sem képes akármerre szaladni, csak előrefelé! Hátrálni, oldalazni, ha láttam is pókot, azt csak nehézkesen tudja megtenni, és csak 1-2 lépést.
2021. ápr. 21. 23:18
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

3-as, ez komoly?? Mikor engem kérdeznek, hogy miért félek a pókoktól, mindig azt mondom, hogy nem látom, hol van a feje, merre néz és melyik irányba fog menni. Bármelyik két lába közt lehet neki az "előre".

Ez megnyugtatott, hogy nem vagyok annyira hülye. 😄

2021. ápr. 22. 00:37
 6/10 anonim ***** válasza:

Én ezzel két véleményen vagyok!

A pók mint állat nagyon érdekes viszont tény nagyon undoritó! Felni nem félek de iszonyadok toluk! Ez ugye két külön dolog mert amiről te beszélsz azaz arachnofobia! Amiről az 1-es az undor!

Az arachnofobia az színtiszta felelem nem pedig undor!

De lássunk be egy pók a világ legundorítóbb állata! Persze a legtöbb rovar is de a pók különösen guszta

Most is po t mászott egy nagyobb a falamon gyorsba kinyírtam

Valamiert most szezonuk van!

Fun fact: a pókok hálóját az ókorban és középkorban a sors halo szövetének gondolták nem csak nyugaton de keleten is! Azaz a pókháló a sors hálója

De egyébként is nagyon érdekes a pókháló aranyilag sokkal erősebb mint az acél!!! Igen erősebb!

Valamint sokan elfeledkeznek róla hogy a pókháló is selyem! Azaz ruhát lehet belole késziteni amit szinte lehetetlen lenne el szakítani vagy tonkre tenni (kivéve égéssel! Arányosan kb 3x erősebb mint az acél drót)

És csináltak is belole már ruhát de nagyon limitált 1-2 darab van! Egyrészt nagyon sok pók kell és amikből lehet halot venni azok magy részük mérgező szoval veszélyes

Ja van 1 pók faj Afrikában amiknek a hálója arany szinű!!!!!!!!!! Ebből csináltak egy poncsóban szeruseget

[link]

2021. ápr. 22. 02:03
 7/10 anonim ***** válasza:
De amugy ha a fobiakaf nézzünk akkor a bohócfóbia a leggyakoribb 😅😂
2021. ápr. 22. 02:03
 8/10 anonim ***** válasza:
36%
A pókoktól való iszony és félelem tanult. Egyszerűen annyira elfogadott a társadalmunkban, hogy csúnyák és veszélyesek, hogy baba korodtól kezdve azt látod, hogy hogyha pók van a falon, anyád visít, húgod visít, nővéred visít, bátyád, apád papucsot ránt és leütik. Ha ehelyett az lenne, hogy az ártalmatlan pókokat kézbe vennék és kitennék meg azt mondanák, hogy tiszta cuki, akkor nem lenne ez. Alapvetően a pókoktól való félelem és iszony nem velünk született dolog. Sajnos ezt nevelik belénk, nagyon-nagyon kevesen tudnak ebből kitörni és az nem elég ahhoz, hogy ez a nézet változzon.
2021. ápr. 22. 09:44
 9/10 anonim ***** válasza:
85%

Minden élőlény olyat talál “szépnek” ami hasonlít rá és azt találja undorítónak/csúnyának/félelmetesnek, ami kevésbé. Ez alapvető ösztön, belénk van kódova, hogy a fajtársainkhoz akarjunk közeledni, a más fajhoz tartozókkal pedig bizalmatlanok legyünk.

Sokan pl a kutyáktól is félnek kisgyerekként.

A kutya-macska és általában az emlősök “arca” áll legközelebb az emberéhez, (két szem, egy orr, száj) ezért tőlük kevesen félnek.

De pl van egy barátnőm aki madárfóbiás, mindig összerezzen ha pl egy galamb felröppen, a papagájaimhoz sem mer közel menni.

Azért félnek/undorodnak sokan a pókoktól vagy csak úgy simán az ízeltlábúaktól, mert nemes egyszerűséggel egyáltalán nem hasonlítanak ránk, ez pedig kiváltja az ősi ösztönt.

2021. ápr. 22. 10:11
 10/10 anonim ***** válasza:

8-as ez nagyon nem igaz!

Ha igazad lenne akkor az arachnofobia nem is létezne de létezik! Valamint a pokoktol való félelem lehet ösztönös is mivel az undor is ki válthatja

2021. ápr. 22. 16:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!