27-28 évesen még fiatalnak mondható az ember? Vagy inkább középkorú? Hány éves kortól számít valaki középkorúnak?
10# Az a wikipédia. Ez meg a valóság, az élet.
De ha te 30 évesen középkorúnak érzed magad, hajrá.
Szubjektív véleményem:
0-16 gyerek
16-24 fiatal (és mondjuk 20-tól felnőtt)
24-40 fiatal
40-65 középkorú
65+ idős
(95+ matuzsálem :)
#12: 30 évesen mi lennék? Kisgyerek?
Fiatal akkor voltam mikor egyetemre jártam, meg még utána egy jó darabig, 28 évesen megvettem a saját lakásomat 0-ról, addigra már stabil kapcsolatom volt (későbbi feleségem).
Haveri körben 30 után mindenhol elkezdtek potyogni a gyerekek.
Persze aki anyunál csövezik 45 évesen is csak füvezget, azt nehéz felnőttnek hívni.
50-55 felett már idősek az emberek, persze ki hogy tartja magát, de az átlag magyar 55-ös már eléggé meg van rogyva.
Persze a 70-évesnek az 55 éves szerelő is csak "fiatalember" lesz.
Ez egyébként változó. Tudományos értelemben is, ahogy az átlag életkor nő úgy tolódik ki ez is.
Kulturálisan pedig megint csak más, kulturálisan 30-50 ig középkorúnak tekintik az embert. De ez is függ az adott kultúrától. Például a japánoknál 27 évesen már ven fasznak számítasz
20-30 éve már simán idősnek tartották a 27-28 éves embert. Korábban pedig még inkább. Magam ellen beszélek, mert nagyjából én is ebben a korban vagyok, és rosszul vagyok, ha öregnek tartanak, az öregedés jeleit látom magamon.
A modern fogyasztói társadalomban kínált világkép szerint viszont még fiatal vagyok, a középkorúság még messze van és egy csomó termék-kezelés van, amivel ezt el lehet odázni.
Persze különbség van férfiak és nők között ebből a szempontból. Szerintem a nőknél sokkal élesebb különbséget tesznek. A férfiak még 30-40 évesen is simán lehetnek fiatalosak, sportosak, vonzóak. A nők értéke már ebben a korban látványosan devalválódik - ez nem az én véleményem, ezt a nyomást érzem a környezetemből és a médiából.
Én úgy tudom, hogy 30 felett hanyatlik az emberi szervezet - jó, eleinte nyilván lassan.
Amúgy 28 évesként azt látom, hogy nagyon sok 30 éves (nem 30 feletti, hanem a tényleg 30, esetleg például 29 vagy 32) kifejezetten "középkorúsan" néz ki. Sok esetben azt is meg tudod róla mondani, hogy elégedett-e az életével, vannak-e reményei, jó kilátásai - az arca alapján.
Negyvenhez közeledve kifejezetten "középkorúsan" néz ki az emberek zöme.
Utolsó!
Igen, tulajdonképpen úgy mondhatjuk, hogy onnantól középkorú, mikor kevesebb van hátra, mint előre. Ez lehetne 50 év is, de a nyolcvanas átlag miatt inkább 40 körül lehet ma. Egy Cristiano Ronaldo vagy Ibrahimovic, LeBron James, Lazarov (őket ismerhetik) 40 körül is fiatalok. Bálint Gazda se volt az élete középen 40 évesen, mert csak eljutott százig.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!