Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » 10-es skálán mennyire vagy...

10-es skálán mennyire vagy szabálykövető, ha a 10 a totálisan szabálykövető, az 1 pedig a teljes mértékben öntörvényű ?

Figyelt kérdés

Pontosítok picit, ha pl valaki maximálisan szabálykövető, akkor minden egyes szabályt á-tól zs-ig igyekszik betartani, úgymond fejet hajt teljesen a tekintély és a törvények előtt.

Ennek totál ellentéte az öntörvényű, már-már renitens, aki megkérdőjelezheti a tekintélyt, akit nem érdekelnek a közösen lefektetett szabályok, saját maga hozza azokat, akár szembe is megy mindenkivel, ha kell.

A szabálykövető a tekintélyt szolgálja, az öntörvényű pedig saját magát emeli a törvények elé.

Persze ez NEM FEKETE-FEHÉR, vannak árnyalatok a kettő között !

2021. márc. 19. 14:27
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Pl. színházba nem mész tréning ruhába és részegen.

2021. márc. 19. 15:03
 12/21 anonim ***** válasza:
11: De ez kimondott szabály, kifejezetten tanítják így. A kimondatlan szabályokra kérdeztem már harmadszor, nem hajlandó elmagyarázni, én egyet se tudnék mondani, mert nincs is tudomásom ilyenekről.
2021. márc. 19. 15:05
 13/21 anonim ***** válasza:
Ha magánéletről, párkapcsolatról van szó, akkor 1. Azt, azzal, akkor csinálok, amikor én akarok. Ha viszont munkáról van szó, akkor egy 7-8 -at mondanék, ott szeretem, sőt, igénylem, hogy legyenek szabályok, hogy ne érezzem magam elveszve.
2021. márc. 19. 15:08
 14/21 A kérdező kommentje:

12: Például hölgyeket előreengedni az ajtóban, idős, beteg embereknek átadni a helyet a buszon, nem csámcsogni evés közben, lehúzni a vécét magunk után, nem fingani mondjuk állásinterjú, vagy temetés közben, pláne nem hangosan.

Ezek ilyen íratlan szabályok, nincs kimondva, de ezeket "illik", vagy "nem illik".

2021. márc. 19. 15:16
 15/21 anonim ***** válasza:
14: Dehogy nincs, nekem tanították otthon is, iskolában is, és olvastam az illemtankönyvben is. Pontosan le vannak írva, mikor, kit kell előreengedni, stb.
2021. márc. 19. 15:24
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Hova esek a skálán ha öntörvényű vagyok, de az én törvényeim erősen egybeesnek a létezőkkel? Nem szemetelek mert szerintem igénytelenség, nem dumálok órán mert minek, van jobb dolgom, nem puskázok mert nem tudok, lány létemre is néha előreengedek embereket az ajtóban stb..

6-ot raktam egyébként, mert nem félek a megkérdőjelezni a tekintélyt, de ha jobban járok egy szabály betartásával, vagy egyszerűen csak nincs rám hatással akkor nem érzek késztetést megkérdőjelezni, meg nem betartani csak azért mert az egy törvény.

2021. márc. 19. 17:52
 17/21 A kérdező kommentje:

16: Az öntörvényű szerintem azért öntörvényű, mert magának kovácsol személyre szabottan szabályokat.

Szerintem ha valaki betartja a társadalmi törvényeket, szabályokat, akkor szabálykövető. Az öntörvényű lehet akár egészséges is, szélsőséges esetben viszont átcsaphat renitenskedésbe, lázadásba.

Összefoglalva: szerintem jó és helyes dolog, ha nem fogadsz el mindent kritikátlanul és nem hódolsz be birka módjára, ugyanakkor a másik véglet az, ha valaki szembemegy mindig a tekintélynek puszta dacból, vagy gőgből.

2021. márc. 19. 18:02
 18/21 A kérdező kommentje:
Remélem ez így érthető, 16-os.
2021. márc. 19. 18:05
 19/21 anonim ***** válasza:

Kresz szabályokat simán áthágom, ha nem látok rendőrt és nem komolyabban balesetveszélyes (full piroson sosem mennék át, de záróvonalon szemrebbenés nélkül megfordulok, stop tábla vonalánál sem állok meg legtöbbször, csak ott ahonnan már belátom a kereszteződést, sebességkorlátozást is simán átlépem). Puskázni is mindig puskáztam, pofázni is simán pofáztam mindenféle suliban, ha unalmas volt az óra. Filmért még mozin kívül sosem fizettem, szoftverért is csak egyetlen egyért. BKV-n is rendszeresen blicceltem Bp-n kívüli szakaszon. Tök sok szabályt elsunnyogok, ha nem ellenőrzik a betartásukat. Most maszkot is csak ott veszek fel, ahol már muszáj, mert nem engednek be nélküle pl a boltba.

Viszont van egy csomó dolog, ami alap, pl hogy sosem szemetelek, nem lopok boltból, ha találok elhagyott pénztárcát, abból se nyúlom le a pénzt. Vezetés közben előzékeny vagyok, parkolásnál mindig figyelek rá, hogy elférjenek tőlem és ne álljak rá a mellettem parkolókra. Kirándulásnál, túrázásnál vigyázok, hogy véletlenül se tegyek kárt védett növényekben, állatokban. A határidőket mindig betartom, le/beadandó dolgoknál a formai követelményeknek mindig eleget teszek.

Szóval szerintem elég öntörvényű vagyok, én döntöm el, mi fontos és mi nem, a szabályokat mindig annyira tartom be, hogy túl nagy összegű büntetést még ne kapjak a megszegésükért, illetve ne érjen miattuk túl nagy hátrány.

Már nem is tudom hányast jelöljek... elsőre az 5-ösre nyomtam, de a fene tudja, nem pontoztam-e túl magam. :D

2021. márc. 19. 23:28
 20/21 anonim ***** válasza:
Egy kicsit sem. Ma is 20:01-kor leptem be az ajton. Ennyire ontorvenyu vagyok.
2021. márc. 20. 01:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!