Miért sajátítják ki egyesek azt a szót hogy "öntörvényű"? Ma is olvastam ezt valakitől face-en. Már mindenre ezt használják, lassan a betegek is öntörvényűek lesznek hogy pl nem tudnak szépen meghatóan követni valami előírást mert rosszul lesznek.
Öntörvényű az, aki a szabályoktól / normáktól valamilyen szinten függetlenedve alapvetően csak a saját érdekeit szem előtt tartva cselekszik.
Hogy egyesek kisajátítják-e nem tudom, én nem tapasztaltam, nem lehet, hogy másra gondoltál? Nem kisajátítják (mások általi használatot megnehezítik, ellehetetlenítik; kizárólagos jogosultsággal használják), hanem túl-használják, olyan szituációkra is, amikor egyáltalán nem a szándékos szabály / norma elleni megnyilvánulás a jellemző, mint pl. az általad hozott esetben sem. is.
Igazából az az öntörvényű szerintem, aki azt mondja a kérdésre hogy miért, hogy "csak". Szóval aki a másik fél szempontjait meg sem hallgatja :) Köszi a részletes válaszokat.
Én mondjuk ha valaki azt mondja rosszul van, azt komolyan veszem, és ha nem indokolt éppen akkor ne kövessen egy szabályt mert én azt mondtam és "csak".
De vannak akik szeretik ha erre nevelik az embereket, hogy fogadják el azt hogy "csak", és ők kerülhetnek hátrányba. Ez pl gyereknevelésnél baromi előnytelen a gyerek számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!