Büszke lehet valaki egy 12 év után átvett diplomára, amit csakis az amnesztia miatt kaphatott meg?
Ismerősöm büszkén mutogatja facebookon fotóval a „friss“ diplomáját. Ömlenek kommentben a gratulációk. Ez eddig szimpla ügynek tűnik, van mit gratulálni.
Na de a háttér..... 12 éve államvizsgázott, 12 éve átvehette volna a diplomáját, de nem tette, mert nem volt meg a nyelvvizsga. Már régesrég letett a diplomáról, már szándékában sem állt nyelvvizsgázni (nem is tanult nyelvet meg se próbálta).
Majd senki által nem sejthető módon jött ez a nyelvvizsga amnesztia-ilyen még a történelemben nem volt.
És kezében a diploma, 12 év után, nulla nyelvvizsgával.
Erre büszke lehet?
Szerintem azért annyira nem, sőt, én a föld alá bújnék ezzel, nem még reklámoznám.
Szerintem meg büszke lehet rá. Szerzett egy diplomát.
Én halláskárosult vagyok és a klasszikus értelemben nem lehet nyelvvizsgám. Nekem ezért nyelvvizsga nélküli diplomám van.
"Szerzett egy diplomát."
Én is szereztem. ráadásul az előírt 1 közép + 1 felső letételével. Nem ám 1 szaros középfokkal.
Én a föld alá bújnék el, ha még egy közepet se tudnék összekaparni.
Egy diplomára szerintem mindig büszke lehet az ember, de én is egyet értek veled a nyelvvizsga kérdésben. Szerintem is szégyen, hogy valaki egy középszintű vizsgát nem tud letenni pl. az Origónál, ahol az írásbeli kb egy levélből, egy szövegértésből meg valami 8. osztályos nyelvtanfeladatból àll, a szóbeli vizsgán pedig csak magadról, a családodról kell beszélned meg hogy hol tanulsz. Ezekhez a dolgokhoz még csak nyelvérzék sem kell, mert csak minimális szorgalom kellene hozzá, hogy megtanuljon valaki 15-20 darab tételt. Dehát könnyebb erőfeszítések helyett a vírussal takarózni... Persze, ne kelljen se nyelvvizsgát tenni, se érettségizni, semmilyen minimális követelménynek ne kelljen eleget tenni... Most persze nem a halmozottan hátrányos, vagy diszlexiás vagy hallássérült emberekről beszélek, ők érthető módon egy másik kategória, hanem azokról, akik várják, hogy a sült galamb a szájukba repüljön. (Egyébként a hátrányos helyzetűek és a hallássérültek, vakok kérhetnek a megfelelő dokumentumok bemutatásával különleges elbírálást, tehát kaphatnak könnyítést vagy egyes vizsgarészek teljes elhagyását.)
Pont a fiataloknak kellene a nyelvtudásban élen járniuk és példát mutatniuk, mert a nyelv nemcsak a diplomához kéne, de a munka világában vagy akár egy nyaralásnál is fontos, hogy tudj szót érteni a körülötted lévőkkel. Kicsit meg kéne tanulnunk tovább látni a Kárpát-medencénél.
12 éve volt fiatal.
Engem nem zavar ez. Legyen büszke.
Ismeretségi körömben van három ember, aki szintén így kapta meg most a már tizenéve a fiókban porosodó diplomáját.
Mindegyik dolgozik, teljesen más munkakörben. Szerinted most hirtelen elkezdenek állásinterjúzni a diplomájukkal? Egyik sem, és nem is menne vele sokra így. Óriási elmaradások vannak ezeknél az embereknél már szakmailag is, nem hiszem, hogy 40 évesen akar hirtelen a semmiből mondjuk mérnököt játszani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!