Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szerintetek ez már klímahiszti...

Szerintetek ez már klímahiszti részemről?

Figyelt kérdés

Az elmúlt években nagyon komolyra fogtam a környezettudatos életmódot. Semmi extra, próbálok tudatosan élni, minél kevesebb műanyagot termelni, szelektíven gyűjteni. Nem érdekel ha drága a fém vagy a fa, akkor sem veszek műanyagot ha van alternatíva.

Azt vettem észre, hogy egyre több vitám adódik ebből a környezetemben. Idén például kategorikusan kijelentettem, hogy nem vagyok hajlandó karácsonyfát venni, csak olyat, amit utána elültethetek, a műanyag fa szóba sem jöhet, hiába bírja évekig. A feleségem kiborult ezen, nem is lett idén fánk. Rászólok a szemetelőkre, vagy amikor látom, hogy pl elektronikai hulladékot dobálnak a kommunálisba, vagy törmeléket, emiatt rendszeresen össze kell szólalkoznom velük, pedig amúgy visszahúzódó típus vagyok. Nem vagyok önjelölt igazságosztó, de annyira felhúz amikor ilyesmit látok és kontroll nélkül a felszínre tör, mint a láva.

Legutóbb egy ismerős nevetett ki amikor kérdezte, hogy én mit csinálok a fáradt olajjal. Mondtam, hogy természetesen leadom a kijelölt pontokon, erre ő simán kiönteni, a természetbe.. mondanom sem kell, hogy elöntötte a vér az agyamat, és még ő sértődött meg, hogy ne akarjam neki megmondani.

Úgy érzem, hogy a környezetem emiatt gyerekesnek tart, aki egyszemélyes háborút vív, és ez annyira zavaró nekem, mert ők nem gondolnak a holnapra? Ész nélkül szülik a gyerekeket, de az nem számít, hol fognak felnőni?

Nem vagyok vérzöld, aki kérdés nélkül bárkire ráerőlteti az ideológiáit, de azt gondolom, ha mindig fejet hajtok és megalkuszok akkor 50-100 év múlva is ugyanitt fogunk tartani.

2020. dec. 28. 18:01
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
78%

Több legyet lehet fogni egy kanál mézzel, mint egy hordó ecettel. Máshogyan közelítsd meg a "népnevelést", ha ennyire szívügyednek érzed. Ha beszólsz, az csak dacot szül.

Az emberek kényelmesek lettek, erre kell építeni.

2020. dec. 28. 19:31
 12/18 A kérdező kommentje:

Amúgy épp ez az, hogy sosem "beszólok", nem acsarkodok, nem fenyegetőzöm, hanem először kedvesen megkérem vagy felhívom az illető figyelmét.

Erre kapom rögtön az #5 válaszoló reakcióját. Mit lehet akkor tenni, amikor mindenki hiperérzékeny és egy idegroncs?

2020. dec. 28. 19:44
 13/18 anonim ***** válasza:
88%
Szerintem először mindig kérj tőlük kicsit, vagy inkább javasolj. Aztán aki partner, neki mondhatsz további "tippeket" is. Aki meg nem, azt úgyis hiába kéred.
2020. dec. 28. 19:50
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Az olajos ismerősödnek felajánlottad már, hogy az ő olaját is elviszed gyűjtőpontra? Én apámnak szoktam adni az összegyűjtött olajat, mert ő jár benzinkúton, ahol le lehet adni, nekem nincs autóm, nem esik útba gyűjtőpont.
2020. dec. 28. 20:17
 15/18 anonim ***** válasza:
21%
A föld megmentése nem a te feladatod. Azt bízd Istenre. A te dolgod az hogy példát mutass. De gondolj csak bele. Ha az ember le akar szokni a dohányzásról, az sem megy. A megszokások, emberi természet megváltoztatásához magasabb rendű erő kell. Ezt nem vallásosként írom, hanem logikusan gondolkodva.
2020. dec. 28. 20:22
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Én vettem többször használható hálót zöldség, gyümölcs vásárlásához. Nem ajánlgatom senkinek, de már többen megjegyezték, hogy milyen jó, hol vettem, sokkal erősebb, mint a műanyag zacsi, amit a boltokban kitesznek, azzal már jártam úgy, hogy fizetés után elszakadt és szétgurult az alma, ezzel a hálóval nem. 🙂

Mutass példát, és az legyen praktikusabb, olcsóbb, mint amit használnak.

A fenyőről egyébként sokan gondolják úgy, hogy a műfenyő a környezetbarátabb, mert egyszer megveszik. Nekem vágott fenyő van, azt erre nevelik, folyamatosan újraültetik, amíg nő, oxigént termel, elnyeli a széndioxidot, ünnepek után hasznos hulladék, és munkahelyeket biztosít azoknak, akik ezzel foglalkoznak. Elültethetőt nem tudok hova ültetni, nincs kertem, közterületen meg nem lehet csak úgy.

2020. dec. 28. 20:36
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Okos ember tudja, mit kell mondani a másiknak. A bölcs azt is tudja, hogy kell-e mondani.
2020. dec. 28. 21:47
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem tök jó hogy ilyen környezettudatos vagy, de nem értem, hogyha szereted a feleséged és neki fontos a karácsony, akkor miért nem néztél fenyő alternatívát időben?

Azt tudom hogy amerikában lehet élő fenyőt bérelni, meg lehet műfenyőt kölcsönözni: itthon egyik sem divat, de felvehetted volna a kapcsolatot 1-2 termelővel, hátha időben találsz megoldást.

Esetleg veszel fém lapokat, huzalt, környezetbarát festeket, és kosárfonáshoz használt vesszőt, aztán beveted a tudásodat ha kezes vagy és csinálsz egy fát: a váz a fém drót illetve vas szerkezet, arra meg csinálsz egy "levehető huzatot" a vesszőkből. Vagy használhatsz papírt, ilyesmi módon, csak óriás kivitelben: [link]

Biztos hogy ha nagy szívügyed a természet akkor találhatsz valamit ami megfelel neked is meg a feleségednek is, szerintem jobb fenyőt lehet annál csinálni mint ami a tescoban van csak foglalkozz vele időben - mondjuk tavasszal mehetsz a kertészetbe is a feleségeddel egy nagy élő fenyőért, és kérdezd meg hogy meddig él a növény cserépben, bírja-e az átültetést.

Ezt egyébként úgy mondom hoogy engem nem érdekel a karácsony, és már 10 éves korom óta nem díszítek fenyőt, és nem is hianyzik, de ha nem akarsz alkalmazkodni a másik igényeihez te is akkor rá fognak menni erre az emberi kapcsolataid.

Gondolom úgyis ilyen életmódot folytat a feleséged, mert ha nem akkor állandó konfliktus lenne a betét-tampon kérdés.

2020. dec. 29. 15:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!