Szerintetek ez már klímahiszti részemről?
Az elmúlt években nagyon komolyra fogtam a környezettudatos életmódot. Semmi extra, próbálok tudatosan élni, minél kevesebb műanyagot termelni, szelektíven gyűjteni. Nem érdekel ha drága a fém vagy a fa, akkor sem veszek műanyagot ha van alternatíva.
Azt vettem észre, hogy egyre több vitám adódik ebből a környezetemben. Idén például kategorikusan kijelentettem, hogy nem vagyok hajlandó karácsonyfát venni, csak olyat, amit utána elültethetek, a műanyag fa szóba sem jöhet, hiába bírja évekig. A feleségem kiborult ezen, nem is lett idén fánk. Rászólok a szemetelőkre, vagy amikor látom, hogy pl elektronikai hulladékot dobálnak a kommunálisba, vagy törmeléket, emiatt rendszeresen össze kell szólalkoznom velük, pedig amúgy visszahúzódó típus vagyok. Nem vagyok önjelölt igazságosztó, de annyira felhúz amikor ilyesmit látok és kontroll nélkül a felszínre tör, mint a láva.
Legutóbb egy ismerős nevetett ki amikor kérdezte, hogy én mit csinálok a fáradt olajjal. Mondtam, hogy természetesen leadom a kijelölt pontokon, erre ő simán kiönteni, a természetbe.. mondanom sem kell, hogy elöntötte a vér az agyamat, és még ő sértődött meg, hogy ne akarjam neki megmondani.
Úgy érzem, hogy a környezetem emiatt gyerekesnek tart, aki egyszemélyes háborút vív, és ez annyira zavaró nekem, mert ők nem gondolnak a holnapra? Ész nélkül szülik a gyerekeket, de az nem számít, hol fognak felnőni?
Nem vagyok vérzöld, aki kérdés nélkül bárkire ráerőlteti az ideológiáit, de azt gondolom, ha mindig fejet hajtok és megalkuszok akkor 50-100 év múlva is ugyanitt fogunk tartani.
Több legyet lehet fogni egy kanál mézzel, mint egy hordó ecettel. Máshogyan közelítsd meg a "népnevelést", ha ennyire szívügyednek érzed. Ha beszólsz, az csak dacot szül.
Az emberek kényelmesek lettek, erre kell építeni.
Amúgy épp ez az, hogy sosem "beszólok", nem acsarkodok, nem fenyegetőzöm, hanem először kedvesen megkérem vagy felhívom az illető figyelmét.
Erre kapom rögtön az #5 válaszoló reakcióját. Mit lehet akkor tenni, amikor mindenki hiperérzékeny és egy idegroncs?
Én vettem többször használható hálót zöldség, gyümölcs vásárlásához. Nem ajánlgatom senkinek, de már többen megjegyezték, hogy milyen jó, hol vettem, sokkal erősebb, mint a műanyag zacsi, amit a boltokban kitesznek, azzal már jártam úgy, hogy fizetés után elszakadt és szétgurult az alma, ezzel a hálóval nem. 🙂
Mutass példát, és az legyen praktikusabb, olcsóbb, mint amit használnak.
A fenyőről egyébként sokan gondolják úgy, hogy a műfenyő a környezetbarátabb, mert egyszer megveszik. Nekem vágott fenyő van, azt erre nevelik, folyamatosan újraültetik, amíg nő, oxigént termel, elnyeli a széndioxidot, ünnepek után hasznos hulladék, és munkahelyeket biztosít azoknak, akik ezzel foglalkoznak. Elültethetőt nem tudok hova ültetni, nincs kertem, közterületen meg nem lehet csak úgy.
Szerintem tök jó hogy ilyen környezettudatos vagy, de nem értem, hogyha szereted a feleséged és neki fontos a karácsony, akkor miért nem néztél fenyő alternatívát időben?
Azt tudom hogy amerikában lehet élő fenyőt bérelni, meg lehet műfenyőt kölcsönözni: itthon egyik sem divat, de felvehetted volna a kapcsolatot 1-2 termelővel, hátha időben találsz megoldást.
Esetleg veszel fém lapokat, huzalt, környezetbarát festeket, és kosárfonáshoz használt vesszőt, aztán beveted a tudásodat ha kezes vagy és csinálsz egy fát: a váz a fém drót illetve vas szerkezet, arra meg csinálsz egy "levehető huzatot" a vesszőkből. Vagy használhatsz papírt, ilyesmi módon, csak óriás kivitelben: [link]
Biztos hogy ha nagy szívügyed a természet akkor találhatsz valamit ami megfelel neked is meg a feleségednek is, szerintem jobb fenyőt lehet annál csinálni mint ami a tescoban van csak foglalkozz vele időben - mondjuk tavasszal mehetsz a kertészetbe is a feleségeddel egy nagy élő fenyőért, és kérdezd meg hogy meddig él a növény cserépben, bírja-e az átültetést.
Ezt egyébként úgy mondom hoogy engem nem érdekel a karácsony, és már 10 éves korom óta nem díszítek fenyőt, és nem is hianyzik, de ha nem akarsz alkalmazkodni a másik igényeihez te is akkor rá fognak menni erre az emberi kapcsolataid.
Gondolom úgyis ilyen életmódot folytat a feleséged, mert ha nem akkor állandó konfliktus lenne a betét-tampon kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!