Az emberek hogy tudnak rajongani egy olyan rapperért aki korábban megverte a barátnőjét és évekig drogos volt?
Valamilyen szinten igaz, hogy nem a viselkedésén múlik, hogy valakinek jó számai vannak-e. Sőt, ez teljes mértékben igaz. Sok olyan ember van, aki morálisan - és sokszor jogilag is - megvetendő, ahogy él, de emellett egy remek művész, vagy szakember. Hitler is például egész szépen festett. De ettől függetlenül eszembe nem jutna rajongni érte. De hol van a határ? Mi az, ami mellett elismerően lehet valakinek a munkásságáról beszélni anélkül, hogy azt rossz szájízzel tennénk? Molnár Ferenc például egy ragyogó író volt, akinek nem véletlenül a műve alapmű. Viszont ő maga emberileg egy barom volt. Fejlettebb demokráciában egy ilyen ember éveket ülne családon belüli erőszakért. Persze, az egy más korszak volt, de ő akkor is egy erőszakos tapló volt, egy olyan, akire emberileg nem tudnék pozitívan gondolni. Most akkor ha valaki rajong a műveiért, az mennyire helyénvaló?
Én személy szerint úgy gondolom, hogy ameddig valaki csak a saját életét rombolja, és azzal közvetlenül nem árt senkinek, az maximálisan tolerálható. Az, hogy XY drogozik, az ő magánügye. Ettől nem fog más megsérülni vagy meghalni. Az erőszakos bűncselekmények és a gyilkosság már nehezen nézhető el. Akkor is, ha amúgy az alkotása magas színvonalú. Aki ártatlan embereket bántalmaz, azt én semmiképp nem tudnám tisztelni, és onnantól a művészeti munkásságát sem tudom ugyanúgy értékelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!