Más is kezd belefáradni, hogy az emberek a legkisebb erőfeszítésre sem hajlandóak a vírus elleni védekezés érdekében?
Az lenne a minimum, hogy zárt terekben mindenki maszkot hord, méghozzá szabályosan, mert amikor kikandikál belőle az orr, vagy tokatartónak használják, akkor nem sok értelme van (ezeknél már csak az jobb, amikor a fülükön lógatják egyesek).
Rendszeresen használok tömegközlekedést és lesújtóak a tapasztalataim, a Volánbuszokon és az InterCity vonatokon, de különösen az utóbbi kapcsán, számos esetben tapasztaltam, hogy a kocsikban az utasok többségén egyáltalán nincs maszk, és általában a kalauzok is szabálytalanul hordják, de olyat is láttam, akin nem volt. A buszvezetők többsége sem védekezik semmivel, pedig a Volán járatai esetében nincsenek úgy elszeparálva, mint a BKK buszokon.
Ezen felül mondhatnám azt is, hogy a póstások többsége is magasról tesz bármi nemű védekezésre, illetve az éttermi felszolgálok és konyhai dolgozók körében sem tapasztalom a maszk használatát, utóbbiak esetében a kesztyű is fontos lenne.
Azt sem igazán tapasztalom, hogy a többség fertőtlenítené a kezét miután kijött a boltból vagy leszállt a tömegközlekedési eszközről.
A leginkább pedig azokat tartom felelőtlennek, akik bulizni járnak és más nagy létszámú rendezvényeket szerveznek, azokon részt vesznek, sok esetben bármi nemű védekezés nélkül.
Sokaknak még azt sem sikerült megérteni, hogy a maszkkal elsődlegesen másokat védünk, hiszen a vírus akár két hetes lappangási idővel is rendelkezhet és sokaknál tünetmentes, így nem lehetünk benne biztosak, hogy fertőzöttek vagyunk vagy sem, azonban a maszk használatával csökkentjük az esélyét, hogy megfertőzzünk másokat. A kevesebb fertőzött pedig azt jelenti, hogy mi is kisebb eséllyel fogjuk elkapni.
A szabályok betartása és a hatékony járvány elleni küzdelem gazdasági érdek is, szerintem senki nem akarja elveszíteni a munkáját egy esetlege újabb leállás miatt.
Mondjuk sokan annak ellenére is közösségbe mennek, hogy a vírus egyes tüneteit mutatják, szóval a felelőtlenségnek nincsenek határai...
Én meg abba kezdek belefáradni hogy egyes emberek szemében az "elkapta a koronavirust" hir egyenlő azzal hogy "rákos lett, infarktust kapott, meghalt kampec"
A legtöbb ember számára ez még mindig nem halálos vírus
Itt nem rettegésről van szó, hanem puszta elővigyázatosságról. Az valóban igaz, hogy a többségre nézve nem halálos, de senki nem tudhatja előre, hogy rá vagy környezetére milyen hatással lesz.
Másrészt az sem mellékes, hogy gazdasági vonzatai is vannak, amit a többség a bőrén érez (elég az inflációt nézni).
Szerintem el kell fogadni, hogy egy darabig marad a maszk, a távolságtartás és a fokozott figyelem a higiéniára.
Láttál már kígyóbűvölőt? Tudod, hogyan érik el, hogy a kígyó csak táncoljon, de ne támadjon? Úgy, hogy folyamatosan böködik, ingerlik. Eleinte odakap, de idővel teljesen belefásul és csak a fenyegető ágaskodás marad meg.
Na, valami ilyesmi játszódik le az emberekben is. Március óta folyamatosan kapja a pofájába a híreket, és már belefásult a félelembe. (Teszem hozzá; nagyon helyesen, mert az immunrendszer egyik legnagyobb gyilkosa a félelem.)
Én sem magamat féltem, de nagyon nem szeretném hogy elkapjam a koronavírust, és utána mondjuk megfertőzzem a 80 éves nagymamámat.
Pont ez a lényeg, hogy nem azért kell a maszk mert félünk, azzal úgyis elsősorban a többieket védjük. Hanem hogy megértjük, hogy mi is lehetünk fertőzőek, akkor is ha nem érezzük magunkat betegnek, sőt akkor is ha semmi bajunk nincsen. Az a lényeg, hogy minél kevesebb olyan emberhez jusson el a vírus, aki súlyosan megbetegedhetne vagy meghalna, nem tudom hogy ebben mi a bonyolult. Meg azért is zavar, mert tényleg ez a szabály, akkor legalább a tömegközlekedésen meg a boltban felvehetnék rendesen. Apukám orvos, március óta egész nap maszkban kell dolgoznia, mégsem panaszkodik...
A nagy rendezvényeket meg nem értem hogy miért nem tiltják be, ott szerintem sokkal könnyebb elkapni mint ha valaki elutazik külföldre és minden szabályt betart, de mindegy...
"A legtöbb ember számára ez még mindig nem halálos vírus"
A legtöbb embernek van olyan közeli rokona, akire nézve akár halálos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!