Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Vélemények a rasszizmusról?

Vélemények a rasszizmusról?

Figyelt kérdés
Legfőképpen itt most arra lennék kiváncsi, hogy ki miért rasszista a romákkal szemben, miért utálja őket ill. miért szereti őket. Ki mikor és hogyan utálta meg őket, illetve ki miért szereti őket jóban-rosszban. Én nem fogok véleményt nyílvánítani, maximum a végén.

2020. júl. 6. 15:25
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
62%

nyilván van az a réteg, amit jobb elkerülni, viszont hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha a magyarok körében nem lenne ilyen réteg. nekem pl. sokkal több negatív tapasztalatom van fehérekkel, mint romákkal.

szerintem az a legnagyobb baj, hogy évszázadok óta próbáljuk őket asszimilálni és nyilván személyes támadásnak veszik, hogy el akarjuk tüntetni az identitásukat. most gondolj bele, a románok is ezt akarják csinálni a határon túli magyarokkal, utálják őket is rendesen emiatt.

szerintem mind a két fél rendesen hibás, azt nem lehet mondani, hogy csak a romák vagy csak a magyarok tehetnek mindenről. nem a származása alapján ítélek meg embereket, hanem a személyiségük alapján. értelmetlennek találom, hogy minden roma embert egy kalap vesznek, nekem van roma barátom, iszonyat tisztességes család, nagyon okos, egyetemre jár, 2 nyelvet beszél folyékonyan, ő is beszámolt erről az általánosításról, ami az egész életét végigkísérte.

nem szeretem őket jóban-rosszban, de nem is utálom őket, inkább sajnálom, mert nekik ez jutott. és a romák is ugyanúgy szégyenkeznek amiatt a bizonyos réteg miatt, mint mi magyarok is a mi rétegünk miatt.

2020. júl. 6. 15:34
 2/17 meszike91 ***** válasza:
95%
A cigányokat a többség nem a bőrszínük miatt utálja, hanem a viselkedésük miatt. Nem véletlenül alakultak ki olyan szavak, mint a cigánykodás.
2020. júl. 6. 15:42
 3/17 A kérdező kommentje:
Igazából ők nem tehetnek róla, hogy hogyan születnek. Ahogy említetted, van nagyon sok tisztességes roma, akikre fel lehet nézni, akik letettek valamit az asztalra, de sajnos sok roma a szülei miatt "megy tönkre", mert rosszul nevelik. A rosszat látja a szüleitől, és ezt fogja megjegyezni, és viszi tovább. A romák is ugyanolyan emberek mint bárki más, szerintem ez az egész a nevelésnél bukik meg, amikor még kisgyerekek. Ha egy megfelelő színvonalú családba születik be egy roma gyerek, akkor belőle lehetne akár az atyaúristen is, de ez nagyon sokszor nem így van sajnos. És persze ott van az előítéletesség. Én mindig szerettem, ha valaki nem hazudik, ezért én sem fogok, sokszor előfordul velem is, hogy előítéletes vagyok velük szemben. Megmagyarázni viszont nem tudom miért, sajnos ez is úgymond beleépült a társadalomba. Ilyenkor mindig próbálok máshogy gondolodni, és elgondolkodni rajta, hogy én most amúgy miért is kicsinyíteném le őt?
2020. júl. 6. 15:54
 4/17 A kérdező kommentje:
A munkahelyen is sajnos előbb kapja meg a fehér ember a lehetőséget mint a roma. Holott ugyanolyan szakképzettek, de mégis. Nagyon nehéz érvényesülniük. És azok a romák is szenvednek emiatt, akik egyébként teljesen normálisak, tisztességesek.
2020. júl. 6. 15:58
 5/17 anonim ***** válasza:
78%
teljesen igazad van. a rosszat viszik tovább, kitörni meg nem nagyon van lehetőségük, mert egyből le vannak nézve, mivel romák. csak nevelés kérdése az egész és ahelyett, hogy a társadalom segítő kezet nyújtana és megpróbálná megoldani ezt a mindenki számára kellemetlen helyzetet még rúgnak beléjük egyet és gyűlölködnek. nem tudom, hogy miért gondolják sokan, hogy ez bármit is megold, csak súlyosítanak a helyzeten
2020. júl. 6. 16:01
 6/17 A kérdező kommentje:
Majd itt is az lesz mint az Egyesült Államokban a feketék miatt. Meg kéne előzni a lázadást. Egyszer náluk is el fog szakadni a cérna, vagy itt is lesz egy hasonló incidens. Majd akkor fog kitárt szemekkel nézni a kormány. Amikor gyújtogatni fognak. Nem akarom az ördögöt a falra festeni, ne legyen igazam.
2020. júl. 6. 16:11
 7/17 anonim ***** válasza:
26%

Ha ennyire odavagy értük, akkor talán költözzél közéjük, és ne a távolból oszd az észt.

Csáá

2020. júl. 6. 17:58
 8/17 anonim ***** válasza:
75%

A magyarországi cigányságnak teljesen más a története, mint az amerikai feketéknek. A cigányokat ide nem rabszolgának hurcolták be, hanem önszántukból bevándoroltak. Továbbá, én nem tudok (de javítsatok ki, ha hianyosak az ismereteim) olyan korábbi törvényről, ahol a cigányokat a származásuk miatt másodrendü állampolgárként kezelték volna (pl. a feketék nem is házasodhattak az USÁban meg effélék).

Egyébként egyetértek, hogy vannak helyek, ahol nehezebb érvényesülniük, csak sztem nem érdemes párhuzamot vonni a kettő jelenség között. Amúgy míg amcsiban mindig a bőrszínre hivatkoznak, addig itthon én csak pejoratív értelemben hallottam a bőrszín alapú megközelítést (pl. boxos), mert önmagában a cigányság egy származás, nem szimplán egy bőrszín.

2020. júl. 6. 18:02
 9/17 A kérdező kommentje:
Hetes, ki mondta, hogy oda vagyok értük? Sőt, a 10 millió magyar közül ki van oda értük? Már bocsi aki esetleg igen. A 80 százalékuk gyűlöli őket, a maradék húsz meg semleges/ vagy lenéző velük szemben. Meg néhány embernek van roma barátja, és ennyi! Na de nekem ne mondd, hogy pont én lennék oda értük.. Volt elég gondom velük, balhék, én csak arra próbáltam kilyukadni, hogy biztos van normális roma is, aki igazából megérdemelné a jobb életet, és nem azt, hogy folyamatosan lenézik az utcán.
2020. júl. 6. 18:10
 10/17 A kérdező kommentje:
Jogos nyolcas, de abban van párhuzam hogy ugyanígy ki vannak közösítve nálunk a cigányok, mint kint a feketék. A történetük más, de a sztori vége ugyanaz.
2020. júl. 6. 18:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!