Vélemények a rasszizmusról?
nyilván van az a réteg, amit jobb elkerülni, viszont hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha a magyarok körében nem lenne ilyen réteg. nekem pl. sokkal több negatív tapasztalatom van fehérekkel, mint romákkal.
szerintem az a legnagyobb baj, hogy évszázadok óta próbáljuk őket asszimilálni és nyilván személyes támadásnak veszik, hogy el akarjuk tüntetni az identitásukat. most gondolj bele, a románok is ezt akarják csinálni a határon túli magyarokkal, utálják őket is rendesen emiatt.
szerintem mind a két fél rendesen hibás, azt nem lehet mondani, hogy csak a romák vagy csak a magyarok tehetnek mindenről. nem a származása alapján ítélek meg embereket, hanem a személyiségük alapján. értelmetlennek találom, hogy minden roma embert egy kalap vesznek, nekem van roma barátom, iszonyat tisztességes család, nagyon okos, egyetemre jár, 2 nyelvet beszél folyékonyan, ő is beszámolt erről az általánosításról, ami az egész életét végigkísérte.
nem szeretem őket jóban-rosszban, de nem is utálom őket, inkább sajnálom, mert nekik ez jutott. és a romák is ugyanúgy szégyenkeznek amiatt a bizonyos réteg miatt, mint mi magyarok is a mi rétegünk miatt.
Ha ennyire odavagy értük, akkor talán költözzél közéjük, és ne a távolból oszd az észt.
Csáá
A magyarországi cigányságnak teljesen más a története, mint az amerikai feketéknek. A cigányokat ide nem rabszolgának hurcolták be, hanem önszántukból bevándoroltak. Továbbá, én nem tudok (de javítsatok ki, ha hianyosak az ismereteim) olyan korábbi törvényről, ahol a cigányokat a származásuk miatt másodrendü állampolgárként kezelték volna (pl. a feketék nem is házasodhattak az USÁban meg effélék).
Egyébként egyetértek, hogy vannak helyek, ahol nehezebb érvényesülniük, csak sztem nem érdemes párhuzamot vonni a kettő jelenség között. Amúgy míg amcsiban mindig a bőrszínre hivatkoznak, addig itthon én csak pejoratív értelemben hallottam a bőrszín alapú megközelítést (pl. boxos), mert önmagában a cigányság egy származás, nem szimplán egy bőrszín.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!