Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért ilyen ostoba sok ember?...

Miért ilyen ostoba sok ember? Hogyan lehez ezeknek bedőlni?

Figyelt kérdés

Miért dőlnek be a legnyilvánvalóbb lehúzásnak, átverésnek is? Nem provokálni szeretnék, de meg akarom konkrétan "érteni", hogy mit gondolnak egyesek, hogy belemennek ilyenekbe.

Mikre értem:

- százezreket küld egy privát személynek, mert ő a nigériai herceg, aki majd eljön hozzá

- SPAM levél, dugig helyesírási és google fordítói hibával, melyben az áll, hogy egy üzleti kapcsolat keretében az X millió dollár 30%-át megkapja az illető, erre minden

személyes adatát képes megadni és elküldeni

- bugyuta szexuális reklámok, hogy "növeld meg a méreted 2 nap alatt 10 centivel" meg "Józsi rájött, mivel növelheti meg a méretét és az orvosoknak is elállt a szava" erre itt is megadják egyesek minden létező adatukat (ha nem dőlnének be az emberek ilyennek, nem lenne ilyen reklám...)

- odaad pár millió forintot a jósnőnek, hogy szedje le róla a rontást, aztán tátott szájjal rohan a rendőrségre, hogy a jósnő lelécelt a pénzzel (volt is egyszer a hírekben)

- nőknél "hogyan fogyj 50 kilót 1 nap alatt szupertabletta" reklám amol persze szintén minden adatot megadnak

És így tovább. Tudom, a jóslásos TV-átverések is ide tartoznak, de amiket példának hoztam, azok sokkal nyilvánvalóbb átverések, mégis bedőlnek ezeknek egyesek. De miért?

Józan paraszti ésszel belegondolva inkább nevetségesen szánalmasak ezek a hírdetések, SPAM-ek. Nemrég olvastam, hogy valaki milliókat volt képes utalni a "nigériai hercegnek" mert majd eljön hozzá, aztán amikor megkérdezték tőle, hogy tudja-e hogy Nigéria nem is királyság meg soha nem is volt az, akkor meg lesett, mint Pisti a festett kerítésre.

Tényleg ennyire nehéz logikusan gondolkodni?

Nektek mi a véleményetek ezekről?

Tudtok ti is ilyen nyilvánvaló bugyuta átveréseket amiknek bedőlnek egyesek? (Most a politikai rezsicsökkentéstől meg ilyenektől eltekintve)

2020. máj. 26. 10:40
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Na igen. Sajnos rendkívül sok a gondolkodásra lusta ember.

De ehhez nem kell még reklám meg Spam levél sem, elég ha az ember a WC-papír minőségű Blikk-et olvassa vagy hasonló értelmiségi szennylapokat (interneten is), aztán ebből jön a fészbukos "felvilágosult Marika" meg az "engem a világcégeknek sem sikerült átverniük Magdi" akik posztolgatják a baromságokat, miszerint a rákot a citrom gyógyítja csak ezt az orvosok elhallgatják mindenki elől, aztán sok orvos is azért hal meg rákban mert saját maguk elől is elhallgatják a szenzációt.

Ennek a kevésbé radikálisabb, de ugyanolyan ostoba variánsa a homeopátia.

A másokat pénzügyileg teljesen tönkretevő és behálózó Szcientológia "egyház" alapítója is anno a teljes nyilvánosság előtt kijelentette, hogy úgy lehet a leggyorsabban meggazdagodni, ha az ember vallást alapít.

Őszintén szólva én az ilyen hülyéken meg sem lepődök. Aki ennyire naiv, az megérdemli, nem tudom sajnálni egy fikarcnyit sem.

2020. máj. 26. 14:29
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Kereslet-Kínálat.

Ha nem lenne ennyi buta ember, nem lennének ilyen hírdetések sem.

A dohányosat én is ismerem, itt van még pár gyöngyszem:

"Ön megnyert egy XY telefont" (önállóan felbukkano ablak)

"XY szexi csaj az Ön közelében van és küldött Önnek egy üzenetet."

"Itt megtudhatja, hogyan kereshet egy hét alatt 5 ezer eurót."

"Heti 10 órát dolgozok és ezért hetente 3 ezer eurót kapok. Tudja meg Ön is, hogyan."

Engem igazából az lep meg, hogy sokaknak még az alap logikával is gondjaik vannak. De hát a hülyék és naív emberek kihasználására egész iparágak épülnek sajnos. Példának okáért a túlárazott norbi update marhaságok.

2020. máj. 26. 14:41
 13/15 anonim ***** válasza:
Nekem vannak ilyen rokonaim... Pedig főiskolai diplomájuk is van, de képtelenek logikusan gondolkodni, az élet minden területére igaz ez, egyszerűen buták, én nem tudok rájuk mást mondani. Nem gondolnak végig semmit, csak csinálják ész nélkül a hülyeségeket. Szerintem ez legjobban IQ függvénye, épp ezért nem is korrelál teljesen az iskolai végzettséggel, hogy ki mennyire épeszűen vásárol. (Pl nagymamám nagyon okos, de csak 8 általánosa van, falusi parasztasszony, meg ugye idős, akikre eléggé jellemző, hogy bedőlősek, de őt nem lehet ám átverni semmivel.) Ezen felül személyiség/temperamentum kérdése is, tehát hogy mennyire megfontolt, mennyire óvatos valaki.
2020. máj. 27. 11:59
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Az iskolai végzettség leginkább szorgalmat takar, nem mindig függ össze az illető intelligenciájával.

A legjobb példa erre az egyik volt gimnáziumi osztálytársam. A csaj nagyon jól tudott magolni, de iszonyat észre lehetett venni, hogy egy kukkot nem ért belőle. Feleléskor is mondta, mondta, aztán ha a tanár félbeszakította vagy közbekérdezett valamit, lesett ki a fejéből, majd pár perc múlva mondta tovább mint a magnó ott ahol abbahagyta.

Asszem valami OKJ-s közgázos képzést végzett el, egy bankban dolgozik, de hogy intelligens, azt egyáltalán nem mondanám. Ha valamit máshogy kell csinálni, mint ahogyan azt ő beseggelte, akkor már pánikol, meg fogalma sincs. Ő is minden nyilvánvaló kamunak képes bedőlni. Ismerősöm mesélte hogy gyakran jósnőhöz járkál, otthagyva súlyos tízezreket, mert hát a jósnő mindent tud és sosem hazudna.

A végzettség vagy a magas pozíció egyáltalán nem garancia arra, hogy az illető ne legyen totál sötét. Ott van példának Donald Trump. Amilyen kijelentéseket tett (mint pl hogy fertőtlenítőt kéne inni, stb.) az ember csak a fejét tudja rázni néma csöndben, mert elképesztő, hogy egy világhatalmat egy ilyen ostoba irányít.

2020. máj. 27. 13:18
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Azért sok ilyen reklám/szenzáció becsapásnál már abból ki lehet következtetni, hogy kik is alkotják a célközönséget, hogy milyen formában van az egész megfogalmazva.

A legjobb példa az a kamu potencianövelő reklám, amit nemrég láttam a Google-os hirdetéseknél. Az egész szó szerint így volt megfogalmazva (nem vicc):

"János megtudta, hogy mit kell otthon tennie a 29 cm-es PÖCSÉRT. Tudja meg Ön is azt, amit a tudósok sem tudtak eddig!"

Ebből is látszik, hogy kiknek szánják az egészet. Nem éppen a tanult embereknek, hanem max olyanoknak, akik az általános iskolát is épp hogy el tudták végezni.

2020. aug. 11. 10:33
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!