Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Milyen az egyetem emberutálóké...

Milyen az egyetem emberutálóként(hosszú)?

Figyelt kérdés

Szóval igen... Úgy érzem, itt az idő kiírni ezt a kérdést is, mivel közeledik az egyetem.

Alapinformáció rólam: egy 18 éves fiú vagyok, aki egyszerűen utálja az embereket. de tényleg. nem vagyok képes szocializálódni, nem megy. felidegesítenek az emberek már csak puszta jelenlétükkel néha (akkor is ha egyáltalán nem ismerem őket...) és ugye az egyetem pont erről szólna, hogy kapcsolatépítés / barátszerzés, és persze csoportokba tömörülni és segíteni egymásnak (mivel gimiben amikor jöttek pályaválasztási napon nagyon hangsúlyozták, hogy egyedül nagyon nehéz/lehetetlen elvégezni az egyetemet, ami eléggé megijesztett) na és itt jön a fő probléma. mégis hogyan szerezzek barátokat, építsek kapcsolatokat, ha utálom az embereket? a megjátszás az nagyon energiaigényes nálam, az nem menne sokáig és bele is őrülnék szerintem. 18 év alatt 2 barátot sikerült szereznem, azok is azért a barátaim mert ők is ilyen "mentálisan betegek" és pszichológushoz járnak.

El lehet végezni JÓL az egyetemet minimális szociális interakcióval?

Az egyetemes bulik meg ilyenek szóba se jöhetnek...

De azt is tudom, hogy ha nem építek kapcsolatokat akkor nehezebben fogok boldogulni az életben, de ez van. én ilyen vagyok.

2020. máj. 15. 17:51
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Hiába vézel el egy mérnökinfót, szociális skillek nélkül nem leszel jó a munka világában. Nincs Magyarországon informatikus hiány. Jól képzett, jó munkaerőből van hiány.

Az állásinterjúk kb -1. kérdésében a HR-el a társas intelligenciádat fogja feltérképezni. Pl. a fejlesztős cégeknél teamwork megy, különböző módszertanokban. Ha nem tudsz csapatban gondolkodni, dolgozni, egyszerűen fel sem fognak venni.

Lehet rendszergazdának vagy hasonló poziba bekerülsz, de komoly állásod így nem lehet.

Amíg én egyedül toltam az egyetemet, az lett a vége újra kellett felvételizzek.

Amióta társasággal, azóta már ösztöndíjam is van.

Ha ez az "ilyen vagyok" hozzáállásod van, leginkább önmagaddal (is) van-vannak problémáid.

2020. máj. 15. 21:00
 12/24 A kérdező kommentje:
Értem. Hálás vagyok ezekért a válaszokért, mert így már tisztázódott hogy valójában mennyire súlyos is a helyzet. Szeretnék változtatni ezen a hozzáálláson, de eddig még nem sikerült.
2020. máj. 15. 21:09
 13/24 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is 18 éves fiú vagyok hasonló helyzetben, csak veled ellentétben a múltbéli kirekesztések miatt nem akarok szocializálódni. A barátaid pszichológushoz vagy pszichiáterhez járnak? Pszichológus nem rendelkezik doktori végzettséggel, így gyógyszert sem írhat fel, valamint bármilyen hétköznapi problémával rendelkező emberrel foglalkozik. A pszichiáter viszont másokra veszélyes, önmagukra veszélyes, vagy traumát átélt emberekkel, akik képtelenek lennének hétköznapi helyzetekben önállóan helytállni. Meg persze a különböző elvonók is ide tartoznak. Ezt csak amiatt írtam le, hogy rengeteg embbert megába foglal és mindenkinek van egy olyan életszakasza amikor szüksége van vagy lenne valamelyikre és emiatt nem érdemel senki elítélést. Te sem vagy ettől "bolond", egyszerűen csak egy hasonló problémával rendelkező ember, aki nem csak menekül a probléma elől, hanem szembenéz vele, sokkal jobban azonosulni tud veled. Mi miatt gyűlölöd az embereket? Hogy nem értnek meg? Nárcisztikus vagy és lenézed őket? Látod mit csinálnál másképpp az életükben és zavar, hogy semmmit sem tehetsz ellene, hogy teszi tönkre az életét? A körülötted lévők gerinctelensége miatt csak a rosszat látod? A sok fájdalom miatt nem bízol senkiben, nem kapcsolódsz senkihez, hogy sérthetetlen maradj a burkodban? Csak gondold végig hátha van ezek közül a kérdések közül valami, ami rád illik, ha nem, akkor legalább, ha valami vezérfonalat adsz, szívesen segítek.

2020. máj. 16. 01:17
 14/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ. A barátaim határozottan pszichológushoz járnak.

-Mi miatt gyűlölöd az embereket?

Alapjáraton nincs is oka, egyszerűen meglátom őket, és elmegy az életkedvem, szinte már olyan mint egy reflex. Viszont a korosztályomat okkal utálhatom, nagyon frusztrál az, hogy a velem egykorúak többsége képes kialakítani több kapcsolatot, elmenni bulizni, és jól érezni magát amit nagyon irigylek.

-Hogy nem értenek meg?

[ez csak a korosztályomra igaz:] Folyton rá akarnak venni, hogy tartsak velük valami hülye kalandban, ilyen kaland volt például az, hogy részegen vandálkodtak az egyik játszótéren. Én ilyenekben nem akarok részt venni, és ha normálisan is töltenék egy estét valahol, akkor képtelen vagyok hozzászólni bárkihez is, sokszor csak a sarokban telefonozok és azon gondolkozom hogy már megint miért jöttem ide.

-Nárcisztikus vagy és lenézed őket?

Mondták már rám hogy nárcisztikus vagyok, de szerintem ez nem igaz. Lenézni csak azokat szoktam, akiket az árokban heverve találok reggelenként, és nem fényezem magam hogy én vagyok a tökéletesség, a legjobb, meg nem manipulálok senkit se, szóval szerintem nem vagyok az.

-Látod mit csinálnál másképp az életükben és zavar, hogy semmit sem tehetsz ellene, hogy teszi tönkre az életét?

Ilyen téren egyáltalán nem zavar semmi, mindenki maga dönti el hogy mit kezd magával, és én ebbe nem is akarok beavatkozni. Kivéve ha valaki öngyilkosságon gondolkozik. Az egyik barátom már gondolkozott rajta, és mindent megtettem hogy változtasson egy picit az életmódján.

De ismeretlen embereknek is segítek[csakis ilyen téren], mert azért van szívem.

- A körülötted lévők gerinctelensége miatt csak a rosszat látod?

Látom azért a jó oldalát is a dolgoknak, de az csak utálattal telít el.

- A sok fájdalom miatt nem bízol senkiben, nem kapcsolódsz senkihez, hogy sérthetetlen maradj a burkodban?

Szerencsére akkora fájdalmat még senki se tudott okozni, mivel én mindig jól megválogattam hogy kikkel barátkozom. Meg ha össze is vesztem egy baráttal, akkor csak röhögtem az egészen(tudom hogy nem normális?). Viszont a burokból kitörni nem is tudok. Megbízni csak család tagokban, és NAGYON szoros barátokban tudok.

2020. máj. 16. 06:22
 15/24 anonim ***** válasza:
Értem. Nem csak a képességeid miatt gondolhatod magad többnek, hanem az erkölcsi értékeidet tekintve is. Ahhoz, hogy beilleszkedj, meg kell találnod az emberekben a hasonlóságot és megértened az indítékait. Pont, mint az ezelőtti kommentben is említettem. Csak neked is azonosulnod kellene másokkal. Ez nem jelenti azt, hogy jónak tartod a döntéseit, de nem ítéled el őket érte, mert az csak távolságot szülne. Az alkohol sok mindenre csábító gyógyírnek tűnik. Felejtés, a problémáról való figyelemelterelés, hétközanapi elvárások, gátlások lerakása vagy egyszerűen csak érzelmi nyitottság. Valaki csak azért iszik, mert az alkohol társaságalkotó i, valami fura módon. Meg kellene találnod azt a határt, hogy te is felszabadult legyél, de mégis képes legyél az önkontrollra. Csak az a baj legtöbbször, hogy amint eléred ezt a pontot jól érzed magad, de ez persze nem elég, ezért tovább iszol, míg már nem te irányítasz. Ha nárcisztikus lennél az utóbbi helyzet lenne igaz rád, mert nem akarnál leállni, mert igaz csak pillanatokra, de a fokozhatod még az adott érzést. Na de ennyit az ivásról, így is túl sok szót kapott. Egyszerűen nem értem mi miatt nem megy neked a kapcsolatépítés. Szeretnéd, hogy menne, de mégse tudsz, de már kezded feladni, hogy valamikor menni fog. Mikortól van benned ez az érzés, hogy te képtelen vagy kapcsolat kialakítására? Mi válthatta ki?
2020. máj. 16. 14:09
 16/24 anonim ***** válasza:
46%
Amúgy az infós szakmák pont olyanok, ahol zárkózott emberként a legjobb esélyei vannak. Van nem egy infós ilyen. Szóval ne félj kérdező. Szar lesz, nehéz lesz, de vágj nyugodtan bele.
2020. máj. 16. 14:11
 17/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Az alkoholról annyi, hogy én csakis társaságban iszok, egyedül soha se de nincs is szükségem rá, mert a gimnázium nem tud leterhelni (még) annyira hogy alkoholba meneküljek. Egyébként már 1-2 pohár sör után teljesen más vagyok, és tudok beszélni bárkivel, de utána mindig lenézem magam.

nem tudom mi válthatta ki, elvileg óvoda óta ilyen vagyok, fogalmam sincs. és igen, jelenleg ott tartok hogy feladom, aztán ha bekerülök egyetemre, akkor majd csak összehozok valamit.

2020. máj. 16. 14:27
 18/24 anonim ***** válasza:

De mitől nézed le magad? Ez elég abszurd. 2 sör az a tiszta gondolkodásodra és a mozgáskordinációdra se nagyon hat. Volt esetleg alkoholista a családodban ami miatt ennyire érzékenyen érint?

A gimniáziumban sokkal több különböző kompetenciájú, érdeklődésű ember van. Szerintem csak nem szabad, hogy előítéletekkel, az egyetemi társaiddal szemben úgy viselkedj, mint a gimnazista társaiddal. Ne aggódd túl. Meglátod mi lesz. Elsődlegesen úgyis tanulni mész, figyelsz a tanulmányaidra aztán meglátod mi lesz a társakkal. Előfeltétetelézseeket, elvárásokat nem alkotsz, így csalódni nem fogsz és még talán a végére pozitívan is jössz ki belőle.

2020. máj. 16. 17:22
 19/24 anonim ***** válasza:

Az egész élet nehéz, ha nem kedveled az embereket sajnos, tapasztalatból mondom. Bár én ugyan nem utálom az embereket (legalábbis nem mindig), de inkább egyedül szeretek lenni. Azonban rájöttem, hogy visszahúzódó, mogorva, szótlan emberként semmit nem lehet elérni, így kialakítottam egy kissé beszédesebb, érdeklődő személyiséget. Nagy ritkán még egy-egy buliba vagy összejövetelre is elígérkezem, egyik sem szokott rossz lenni, de engem mindez borzalmasan lefáraszt. Szóval ha nem is szereted az embereket, akkor is legyél udvarias, barátságos és kedves. Amúgy az egy kamu, hogy az egyetem a bulikból áll. Oké, minden héten vannak és többszázan el is mennek, de korántsem mindenki. Én rengeteg otthon/koliban ülő embert ismerek, akit órán kívül sosem szoktam látni. Sőt, szerintem az se baj, ha mondjuk egy-egy összejövetel alkalmával megnyílsz, hogy te ilyen vagy, hidd el, lesznek, akik hasonlóak hozzád. Én azt javaslom, szeresd, amit tanulsz, járj el konferenciákra, az egyetemi épületben rendezett eseményekre stb. Ezek nem feltétlenül szociális dolgok, ha nem is szólsz senkihez, de legalább megjegyzik az arcodat.

22/L

2020. máj. 17. 16:26
 20/24 anonim ***** válasza:
Tényleg az a baj egyébként, hogy ha kikerülsz a munka világába, akkor szociálisnak, de legalább kommunikatívnak KELL lenni. Egyetemen, suliban igazából lesz.arják, mit csinálsz, ha nem szólsz senkihez nem fog érdekelni senkit, de a munkahely az más. Én egyébként kutatódiák szeretnék lenni, esetleg tanár/oktató, ezek nem kimondottan szociális elfoglaltságok, én nemegy introvertált tanárt/tudóst ismerek a szakról, akik ugyan kedvesek, segítőkészek, de köztudottan maguknak valók. Előző voltam.
2020. máj. 17. 16:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!