Mitől\miert lesznek valakiben öngyilkos gondolatok?
Nem szenvedek szomatikus betegségben, van párom, van saját házam kerttel, autóm, sőt még munkám is ilyen válságos évben is.
Nem vagyok gazdag, régi kocsim van, egyszobás a ház, heti 60 órát melózok, de van mit ennem és elvileg szeretnek itthon.
Szóval már eleve sokkal több mindenem van, mint a legtöbb embernek.
Boldognak kellene lennem, mégsem vagyok az.
Mitől függ, hogy valaki depressziós lesz-e, vagy nem?
A munkám miatt gyakran találkozom olyan emberekkel, akik súlyosan betegek, vagy nehézségekkel küzdenek az élet egy-egy területén.
Ilyenkor csak annyira gondolok, hogy "na ez szar. A helyében én már rég kiléptem volna, nem bajlódnék így..."
Pont ezekre gondolva nem tettem meg még én se, amikre sokszor gondolok, úgy érzem "nem érdemlem meg a halált, valakiknek nagyobb szüksége lenne rá, és felesleges lenne az én esetemben".
Mégis sokszor legszívesebben megtenném, de nem a félelem tart vissza.
Soha, de soha ne tedd meg. Ertekes vagy.
Ezt bizony sokan elfelejtjuk mert az elteunk nem megy elore. Csak akkor megy elore az elteunk mikor vissza tekintunk a multba. Es akkor mar keso, mert csak azon bajlodunk mirol maradtunk le es hogy lehetne a jovoben jobb. Hat en nem vagyok egy boldog ember a sajat eletemben. De peldaul az emberek kiteszik 90 szazalekat a szomurusagomnak. De engem az bolodogga tesz ha tobbi embernek adok szeretet, meg azoknak is akik nem erdemelnek meg.
Ha felborul az agy kémiai egyensúlya, akkor még azok is rosszkedvűek lesznek, akiknek erre kevés az okuk. Ezt nevezték el depressziónak.
Ezt előidézheti valamilyen rossz élethelyzet is, de nálad nem ez a helyzet mint írod.
Különbséget kell tenni, mert az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatoknak 2 fajtája van.
Az egyik az, ami legtöbbször a depressziónál meg szorongásnál fordul elő, de sokszor a normális életben is. Ez nem igazi öngyilkossági gondolat, hanem kényszergondolat. A kényszergondolat azt jelenti, hogy az ember gondol valami szörnyűségre (amely sokszor félelmet kelt benne, de nem mindig), de tudja magáról, hogy sosem tenné meg.
A másik az igazi öngyilkossági gondolat. Ez nem olyan, hogy gondol egyet valaki, és azonnal megteszi. Akinek tényleges és igazi öngyilkossági gondolatai vannak, az nem fél a haláltól, boldoggá teszi a gondolat és a legtöbb alkalommal hetekkel előre eltervezi, hogyan fog történni.
Ilyen gondolatai vannak azoknak, akik a depresszió legsúlyosabb fázisában vannak, meg akiknek már minden ténylegesen teljesen mindegy, akik teljes mértékben abban a hitben és tudatban élnek, hogy már nincs mit veszíteniük az életben, és ez az egyetlen kiút.
A legtöbb ilyen gondolat kényszergondolat. Persze elrettentő, sokakat kétségbe ejt, de pontosan emiatt nem tennék meg ezt soha, ezért is nevezik ezt kényszergondolatnak. Ezt okozhatja amúgy a sok stressz meg szomorúság, probléma is, nem kell ehhez depressziósnak lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!