Szerintetek milyen hatással vannak/voltak a szüleink a párkapcsolati életünkre?
Csernus - A férfi
Hangosköny fent van youtubeon
A gyereklét az alapvetően arról szól, hogy - legtöbbször bármi tudatosság nélkül - felkészülj az életre. Folyamatosan szívjuk magunkba mindazt, amit a környezetünkben tapasztalunk. Első körben a szülők a legfontosabbak, így - sokszor sajnos - akarva-akaratlanul is elsajátítunk tőlük mintákat.
Ha azt látom, hogy édesanyám megbízhatatlan férfiakkal jön össze, akik bántják és kihasználják őt - mivel nincs más minta előttem -, azt tanulom meg, hogy ilyen egy kapcsolat. Ebből - szerencsére - nem következik egyenes ágon az, hogy nekem is ilyen kapcsolataim lesznek, ahány ember, annyiféleképpen tudja ezt feldolgozni (az is lehet, hogy teljesen elutasító lesz az erőszakkal szemben, lehet belőle olyan, aki fél a férfiaktól, vagy lehet bármilyen egyéb is).
De sajnos ott lesz bennem valami, amit láttam, megtanultam, és ami nagy valószínűséggel újra és újra fel fog merülni a tudatalattimból. Sajnos lehet, hogy éppen úgy, hogy nekem is ilyen kapcsolataim lesznek, hiszen nem tudok mást elképzelni, nem érzem magam másban "biztonságosan", hiszen nem tanultam meg, hogy lehet ezt másképp is. Menekülni fogok azoktól a férfiaktól, akik másképp viselkednek, mert nem tudom megérteni őket, gyanakszom rájuk, félek tőlük, egyszerűen nem passzolnak bele a kialakult világképembe.
(De tényleg lehet, hogy teljesen másképp reagálok, és mondjuk ezeket a tapasztalatokat hasznosítani tudom valamilyen formában, csak sajnos nem ez a jellemző.)
Tehát ezek nagyon meghatározó dolgok. Minden hatással van ránk, ami velünk történik már amióta a világra jöttünk (illetve egyesek szerint már a magzati lét során átéltek is hatással lehetnek ránk), és mivel első körben a szülőktől tudunk igazán tanulni, így ők vannak ránk a legnagyobb hatással (főleg, hogy evolúciós okoknak köszönhetően, még ha kretének is, vágyunk a szeretetükre, a törődésükre, és adunk a szavukra).
Könyvet sajnos nem tudok ajánlani, de figyelem majd a kérdést, hátha ajánlanak még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!