Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ha (és amennyiben) hiszünk az...

Ha (és amennyiben) hiszünk az MBTI-ben*, akkor elképzelhető-e, hogy valaki mondjuk úgy tevődjön össze, hogy a kognitív funkcióiból 3 legfőképp használt befelé forduló legyen?

Figyelt kérdés

*Tudom, hogy a kérdés elolvasása után sokan éreznek majd késztetést arra, hogy elmondják, az mbti nem is jó, és ott van a big5, és blabla... de ha szabad kérni, ettől megkímélhetnétek, minden hasonló kérdés alatt elolvastam már (volt, ahol többször is).**

Szóval kitöltöttem két tesztet erre vonatkozóan, és mind a kettő azt mondja, hogy az F, S, T az introvertált, és az N az extrovertált. Elolvasva ezeknek a leírását, szintén ezt tartanám valószínűnek, de ugye hivatalosan ilyen nem létezik.

Igazából csak a véleményetek érdekelne.

(Nem tudom, ez segítség-e, de mind a kettő INFP kategóriába sorolt be, bár volt amelyik alul írta, hogy az F/T olyan közel van egymáshoz, hogy nem egyértelmű.

Illetve egyik teszt alapján egyébként: Fi-Fe-Ti-Ne-Si-Te-Ni-Se sorrendben válaszoltam, a másiknál: Ti-Ne-Ni-Fi-Fe-Si-Te-Se)

(És bocsánat, ha butaságot írtam bárhol, most kezdtem csak foglalkozni ezekkel a kognitív funkciókkal.)

**Ha valakinek a kérdésemmel kapcsolatos kritikája van az MBTI-vel kapcsolatban, szívesen olvasom. Arra gondoltam, akik csak belinkelnek valamilyen cikket, vagy elkezdik cikizni, vagy horoszkópozni, vagy big5-ozni.

2020. ápr. 12. 01:59
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

#19 - Az is következik belőle. Mint ahogy ezáltal az is, hogy MBTI téren a hétköznapi értelemben kell venni a logika és az érzelem szót, hanem a teszt paramétereinek megfelelően.

Kérdező:

A működőképes tesztek 70 és 100 kérdés közöttiek, már eleve nevetséges a feltételezés, hogy egy több szempontot vizsgáló, 16 változóval dolgozó elméletet le lehet tudni négy kérdésben. Értem, hogy összezavart, de ezt el kell engedned, mert baromság. Ez olyan, mint az "írd le a saját és a kiszemelted keresztnevét, és megírja a kalkulátor, hogy lelki társak vagytok-e". A dilemma még jobban megerősíti egyébként, hogy F vagy, mert egy T nem foglalkozott volna vele, nem gondolkozott volna rajta ennyit, hanem felmérte volna, hogy a tényeket alapul véve a teszt hülyeség, és lapozott volna.

Az utolsó kérdésre válaszolva; a célért, vagyis a magasabb juttatásokért, nagyobb sikerekért én elmennék olyan helyre, ahol idióták a kollégák. A balfékektől X órára megszabadulok, a dicsőség és a pénz, viszont az enyém marad. Az iskolában is valahogy így voltam. A tanárok mindig abban a tévképzetben voltak, hogy építeni kell a közösséget meg szeretnie kell egymást az osztály tagjainak; nem barátkozni mentem, hanem tanulni.

INTJ

2020. ápr. 17. 05:52
 22/35 anonim ***** válasza:

Megint én vagyok;

Most nézem, hogy ennél a tesztnél a leírások is ostobaságok. A Se-t és a Si-t valami fájdalmasan keveri a megfogalmazó. Már úgy voltam vele, hogy ha még egyszer egy Si-használónál meglátom az "itt és most" szavakat, akkor beleverem a fejem a klaviatúrába. Az SJ-k a MÚLTBAN élnek, nem az ittben és a mostban, az-az SP-kre jellemző. Ugyanúgy nem képes megérteni a fogalmazó a különbséget a Ne és a Ni között, sőt, ezekkel még a Fe és a Fi funkciókat is keveri. Mint ahogy a Ti és a Te közti különbséget se érti.

Vegyük példának az ESTP-t:

"A részvétel fontosabb, mint a győzelem. Ez rád egyáltalán nem igaz. Téged az éltet, hogy bármi áron elérd minden célodat, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy fizikai erődet kell használnod. Ragaszkodsz a pontos tervhez, ki nem állhatod a kompromisszumokat és az önállótlanságot. Egy született harcos vagy, nagyon aktív és szervezett vagy. Objektíven tudod kezelni még a legstresszesebb helyzeteket is és gyors, pontos választ tudsz rájuk adni."

- Az ESTP nem célorientált, szeret versengeni, de nem "az élteti, hogy minden áron elérje a célját".

- Az ESTP egy Se-dom, nincsenek pontos tervei. Az itt és most alapján dönt és működik, az ESFP mellett a létező legimpulzívabb típus, a jelennek, a pillanatnak él, és fojtogatónak tartja az előre tervezést.

- Az ESTP nem szervezett, az ESTP a per pillanat információi alapján hoz racionális döntést, spontán természet.

- Igen, gyors és pontos választ tud adni stresszes helyzetben, de nem feltétlenül objektív. Az ESTP pont az a típus, akinek könnyen elborul az agya, könnyen felé kerekedik a pillanatnyi haragja, hiszen a Se "menni kell, csinálni kell" késztetésének alárendelődik a Ti.

Ez egy tudatlan, pontatlan majom képzelgés-és hazugsághegye. Nem ér annyit se, hogy ilyen mennyiségben beszéljünk róla.

2020. ápr. 17. 06:02
 23/35 anonim ***** válasza:

Kérdező, ezt úgy képzeld el mint hogy valaki vagy jobb kezes vagy bal kezes. F-T a döntésről szól. Használjuk mind a kettőt de az egyik hangsúlyosabb. Alapvetően a szívedre hallgatsz akkor F vagy.

Tipikus torzitási faktor a teszt kitöltésnél, hogy az emberek szeretik azt hinni hogy ésszerüek, az eszükkel döntenek. Egyszerűen az egojuk miatt.

Regebben meg voltam győződve hogy gondolkodo vagyok de mára biztos vagyok benne hogy nem.

Azt a munkahelyet valasztanam ahhol jobban erzem magam. Ugyanakkor van olyan helyzet amikor nem. Ha nagyon kevés a fizetés es a masik hely csak kicsivel kényelmetlenebb, akkor nyilván váltanák.

Biztos hogy egy T se menne extrem rossz körülmények közzé kicsivel több pénzert.

A mérték is számít mert mindig hasznaljuk mind a kettőt egy döntésnél. Belül kell erezni hogy melyik hajlam benned a hangsúlyosabb.

Biztos hogy F vagy az írásod alapján.

Régen bizonytalan voltam INFJ vagy INTJ vagyok(később INFJ INFP között vaciláltam).

Ha megnézem milyen egy INTJ, hogy ír, egyertelmű hogy nem vagyok az.

Nekem nagy segítség volt, hogy biztos legyek a tipusomban a funkciók tanulmányozása. Biztos vagyok benne hogy Ni es Fe-t használok. Illetve nagy segitseg volt hogy nagyon sok INFJ blogot, vélemenyt olvastam ahhol arról beszeltek, hogy működnek és hogy elik meg a dolgokat. Szerencsém is volt hogy ez a tipus szereti az MBTI-t és sok ilyen van.

Ha bizonytalan vagy csinalhatod ezt is tesztek helyet. Pontosabb képet lehet igy kialakitani mint tesztekkel.

Egy magyar nyelvu oldal, elég ertelmessen összefoglalja a lényeget.

Vannak videok a tipusokról es funkciókról, bár még nem teljes.

(Nem én csinálom) Van egy FB csoport is ilyen cimmel.

[link]

2020. ápr. 17. 07:38
 24/35 anonim ***** válasza:

23: Szuper ajánlás az oldal, köszönöm!!! :))

Korábbiakhoz: MINDEN döntésem érzelmi gyökerű. Egyszer volt az életemben az, hogy teljesen racionális alapokon döntöttem fontos kérdésben, egyszer. Mondjuk az azóta is fáj, de az egy hosszú történet. :)

Amúgy ki érzi úgy, hogy kinyírja a domja? :)))

Ne: Fizikailag is megvisel a dolog, mert sokszor aludni sem bírok... :| Nagyon sokat foglalkozom a spiritualitással/önfejlesztéssel és áhítattal gondolok azon embertársaimra, akiknek egy laza csettintéssel megy/működik a mutatvány. :)

2020. ápr. 17. 08:14
 25/35 anonim ***** válasza:
24: Mutatvány lemaradt xD -> Meditálás, elme lecsendesítése, etc. :)
2020. ápr. 17. 08:18
 26/35 anonim ***** válasza:

Szívesen.;-)

Így vagyok az Ni-vel. Túlsagossan a fejemben élek. Ez áldás és átok egyszerre nekem.

2020. ápr. 17. 08:59
 27/35 anonim ***** válasza:
Van film az ENFP-ről.
2020. ápr. 17. 08:59
 28/35 A kérdező kommentje:

#21, Nem vettem komolyan a tesztet, ahogy írtam is, csak azért linkeltem, hogy érthető legyen a gondolatmenet, amin elindultam. Ha olyan egyszerű lenne a dolog, hogy fel kell tennem magamnak a kérdéseket: én kifelé, vagy befelé forduló vagyok?, stb, akkor nem írkáltam volna ennyi kérdést itt ezzel kapcsolatban. A leírásoknál (bár én nem ismerem ennyire a funkciókat, típusokat) még én is találtam butaságot, pedig én összesen két típusét olvastam el. Ez is érdekes számomra, én igazából csak megvontam a vállam, hogy "az internet világában természetes, hogy sok a fals információ", téged meg mennyire felpaprikázott (vagy ha nem is, úgy tűnik). Ez is T-dolog?

"Az utolsó kérdésre válaszolva; a célért, vagyis a magasabb juttatásokért, nagyobb sikerekért én elmennék olyan helyre, ahol idióták a kollégák." Ez egyébként általánosságban igaz rád? Mert velem is előfordult már, hogy olyanokkal kellett dolgoznom, akikkel nem jöttem jól ki, akkor csak vállat vontam, és úgy voltam vele, ahogy te is írtad, én ide dolgozni járok, nem szórakozni. De ez nálam csak azért volt így, mert akkor éppen nagyon kellett a munka. Ha mindent mérlegelek, akkor nekem még racionálisan sem tűnik jó döntésnek egy olyan munkahelyet választani, ahol esetleg minden nap felidegesítenek, vagy olyan atrocitások érnek... van, amit nem ér meg a pénz. (Bocsánat, hogy ezen lovagolok, de tényleg érteni szeretném a kettő között a különbséget. Nem azért, mert még azt hiszem, hogy T vagyok, csak tudni szeretném, tényleg.)

#23, Köszönöm, megnézem majd ezeket akkor.

Feljebb már írtam, hogy elfogadom az F-fességemet, de tényleg érdekelne, hogy milyen egy T döntéshozása, mert rájöttem, hogy én egészen eddig összemostam valamit fejben ezzel kapcsolatban. Nézegetek erről leírásokat is, de a többség olyan "furcsa", mármint nem túl részletes, amibe bárki beleélheti magát. De köszönöm szépen a véleményt is, és a linket is, ránézek majd (még egyszer, a funkciók megértése miatt jártam már rajta :)).

#24, Azért mókás, hogy ezt ide írtad, mert épp az ENFP/INFP között vacillálok abban a kérdésben, hogy melyik vagyok én... és sokszor van, hogy nem bírok elaludni, de még sosem kötöttem össze a funkciókkal (ami nem meglepő, hiszen csak nem rég ismerem őket). Hm.

2020. ápr. 17. 09:37
 29/35 anonim ***** válasza:
Jól érzékelted. Engem az ostobaság olyan szinten dühít, hogy működő betonkeverőbe tudnám nyomni a fejét annak, aki nem csak saját magát teszi még hülyébbé a butaságon és tudatlanságon alapuló okoskodásával, hanem tömegeket is. Egy nagy portálon, amit sokan olvasnak. A butaság a NT-k főellensége.
2020. ápr. 17. 11:48
 30/35 anonim ***** válasza:
Utolsó: azt megpróbálod megértetni velem valahogy, hogy amennyiben a beáramló információkat első dolgom analizálni, mélységében megérteni (csak azért, hogy "meg legyenek értve", nem kell használnom őket semmiféle cél eléréséhez), keresni bennük a lehetséges ellentmondásokat, az miért vonja azt maga után automatikusan, hogy nem a saját érzéseimből indulok ki empatizáláskor? Kérdezhetném úgy is, hogy miért nem fér meg Ti és Fi egymás mellett, ha Ti és Fe igen(?).
2020. ápr. 17. 14:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!