Megbüntetheti a nép azokat a kereskedőket akik többszörösére emelik az árát az élelmiszereknek indokulatlanul?
A nép nem, az önbíráskodás büntetendő.
Ugyanakkor én nem igazán értem, hogy szabad piacon miért ne lehetne bármennyiért árulni bármit. Az árakat a kereslet-kínálat határozza meg. Ha egy termék 500 forint, de nem viszik és nem keresett, akkor kénytelen vagyok az árát levinni mondjuk 300-ra, hogy vigyék. Ha viszont egy termékre nagy a kereslet, akkor fel tudom emelni az árát, mert 1000-ért is meg fogják venni - ha 1000-ért is veszik, milyen jogon írják nekem elő, hogy adjam olcsóbban? A vevő szabadon dönthet arról, hogy ha nem tetszik neki ez az ár, akkor megveszi mástól. Vagy nem veszi meg senkitől, emiatt a kereslet leesik, és én kénytelen vagyok ismét csökkenteni az árát. Ez a gazdaság működésének nagy alapja.
Miért büntetné? Annyiba kerül, amennyiért az emberek megveszik.
Az USA-ban a Target például úgy bünteti a felhalmozókat és pánikvásárlókat, hogy nem veszi vissza a kézfertőtlenítőket, lisztet, vécépapírt. Így amikor lecseng a járvány és valakin rajta maradt mondjuk 500 doboz fertőtlenítő amit mások elől megvett, az nem tudja visszaváltani pénzre, inkább azt mondja a bolt, hogy akkor rohadjon rájuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!