Miért van az, hogy egy szegényebb ember sokkal adakozóbb mint egy gazdag?
Élő példa az egyik jó haverom. Akárhányszor elmegyünk valahova sörözni vagy kajálni egyet, van, hogy ő áll mindent pedig tudom jól , hogy nem keres annyira jól. És hiába mondom neki nem egyszer hogy majd én állom a számlát ragaszkodik hozzá mindig hogy ő fizessen. Persze van, hogy nem érdekel és én fizetek akármit mond :).
És ismerek full gazdag embereket akik ha tudnák a saját anyjukat is eladnák ráadásul imádnak máson élősködni. De ha egyszer valaki gazdag akkor miért tud fukar lenni, hogy semmire se költ, de ami ingyen van az egyből kell.
Sajnos ez így van, de nem mindenkire jellemző. Én is jó pár jómódú embert, aki fogához veri a garast. És sajnos olyanról is hallottam, hogy halála előtt inkább megsemmisítette vagyonának nagyrészét, csak hogy máshoz ne kerüljön.
Erről a mentalitásról mindig Moliere: A fösvény című műve jut eszembe.
jav.: Én is ismerek jó pár...
Talán a szegényebb úgy van vele, hogy örül annak, ami van, és jobban megsajnálja a tőle szorultabb helyzetű embert és megszánja egy kis aprósággal.
Én még nem vettem ilyet észre. Inkább személyiség függő. Nem minden szegény kedves, ártatlan, jótét lélek :) Én inkább jobb anyagi helyzetben lévőkről tudom, hogy rendszeresen adakoznak.
A meghív egy haver, hát az nem az adakozás kategória nekem :) Ismerek én is olyat, aki buliban szórja a pénzt, meghív sok mindenkit, stb. Közben meg tele van adóssággal. Ez nem jószívűség, egyszerűen csak nem tud bánni a pénzzel. Meg persze, akiket meghív, azok nem tudják, hogy másoktól meg kölcsönkéreget :D
Sokféle ember létezik, na most van a gazdag, honnan van neki meg az első 1 milliója?
szerintem úgy hogy még a 50-100 Ft sem adja oda senkinek másképp lehet hogy sosem gyűlne össze neki, csak számoljuk ki legalább 3 hónapig de inkább 12 hónapig írjuk le minden egyes dolgot amire pénzt költünk aztán lehet csodálkozni milyen buta dolgokra is rá beszélnek, havi 20000 Ft költöttem energia italra, 18000 Ft cigire, 22000 Ft alkoholra,30000 Ft gyors kajára, egyébb butaságra 20000 Ft mikor ki jött ez a szám rosszul lettem, teljesen értelmetlen dolgok amitől nem voltam boldog.
A szegényebb ember azért adakoznik szerintem másnak mert lehetséges hogy már ő is volt rossz helyzetben és tudja milyen az ha nincs mit ennie, van aki csak a mának él és nem érdekli mennyit költ csupán az számít neki hogy boldog legyen és annak lásson másokat is stb..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!