Miért állnak így az emberek a gazdagokhoz?
Pont most nyert Oscart a témáról egy film (Parasite). Nézd meg, elemezd, értsd meg az üzenetét.
Na ezért nem szeretjük a gazdagokat. Nem azért mert biztos mindegyik titokban maffiafonok.
Kérdező, én évek óta kutatom ezt a témát, ezért úgy vélem, prezentálni tudom neked az igazságot.
Mert így könnyebb elviselni a szegénységet.
Persze az is igaz, hogy senkinek nem kötelező szegénynek maradnia, de (becsületesen) meggazdagodni nem egyszerű. Borzasztó sokat kell hozzá változni belül, majd még többet dolgozni, kockáztatni, reménykedni és lemondani. Én most ezt az utat járom.
Az emberek nagy része viszont sajnos nem indul el, vagy ha igen, az első / második / harmadik akadálynál visszafordul. Ilyenkor kezdődik el a kifogások és az önigazolások gyártása - vagy már előtte, ekkor pedig a próbálkozások hiányát lehet vele palástolni önmaguk számára.
Vannak cinkes gazdag emberek? Vannak. Természetesen nem mindegyik az, távolról sem, de könnyű ráhúzni a negatív példát az összesre, és megvan a felmentő szöveg. "Én szegény vagyok, de legalább becsületes" - mondják, és ezzel elintézettnek tekintik a kérdést.
A kettőnek közben semmi köze egymáshoz, hiszen rengeteg becstelen szegény embert is ismerünk.
Szerintem nem ennyire egyoldalúan állnak a dologhoz. 3 gyakori helyzetet látok:
- Az illető tényleg gazember. Elég megnézni a kiépített magyar oligarchiarendszert. Még a legkisebb városban is van valami haveri cég meg ilyesmi. Plusz bizonyos illetőket fullos telefonnal, óriási csili-vili házzal, 0 munkaviszonnyal.
- Az illető örökölte a pénzt. Ha tetszik, ha nem, tény, hogy az EU-ban nálunk az egyik legkisebb a társadalmi átjárás. Aki gazdagnak születik, az is marad, aki szegénynek, az nagyon ritkán jut feljebb. Pénzből meg könnyű pénzt csinálni.
- Az illető tényleg jól melózott és keményen. Kiment külföldre, megszedte magát, itthon meg jól él belőle. Vagy szimplán jó felé orientálódott és jó pénzt keresett itthon.
Mivel ehhez a réteghez vonzódsz, persze hogy nem látod a negatív oldalukat.
Márpedig szinte csak az van nekik.
Egy olyan országban, ahol a szegénység az úr, észzerű dolog a vagyonunkkal kérkedni?
Nem hinném.
Számos eset amúgy megmutatta, hogy nem is feltétlenül gazdag emberek ezek, hanem inkább szélsőségesen sznobok, magamutogatóak, pökhendiek.
Jópár sztori van arról, hogy az illető már -végtelen körül volt a bankszámláján, csak hogy fenntartsa a maga által elképzelt jólétet.
Aztán vannak a valóban gazdagok, akik roggyant autóval közlekednek, egyszerű házban laknak, viszont bőven félretesznek pénzt olyan dolgokra, amik boldogítják.
Azt hiszem ilyen lennék én.
"Jópár sztori van arról, hogy az illető már -végtelen körül volt a bankszámláján, csak hogy fenntartsa a maga által elképzelt jólétet."
Ahol lakom ott is van egy ilyen csalad. A NAV mar a nyakukon ül, de meg mindig megy a rongyrazas. (iNeten minden leellenörizhetö) Talan ki kellene irni kerdeskent, hogy miert csinaljak ezt?
Több okot is leírtak már, mondok még egyet.
Az olyan politikai uszítások is tehetnek róla, mint Karácsony Gergő Tiborcz-adója.
Vagy a "Fizessenek a gazdagok!" stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!