A 15 éves fiam a magassága miatt aggódik, mit tegyek?
Nem feltétlen babusgatni kell, vagy vigasztalni. Bár én logikusan gondolkodom inkább, de amennyiben szeretne tanácsot tőled, hajlandó nyitottan meghallgatni, akkor át adhatnád neki azt, hogy attól hogy magas vagy alacsony valaki, nem jelent szörnyűséget.
Te magad utána nezhetsz videóknak, ami pl. Későn érő emberekről szól, utána olvasni, elkuldeni neki, ezt át beszélni, hogy miért is nincs oka az aggodalomra.
Hozzá teheted, hogy az aggódás nem segít, sok dolog lesz olyan ami a külsőjében nem fog megfelelni, de ettől még értékes, mindenkinek vannak hibái, stb.
Én minden kis dolgot a gyerekem életébe tanításba vinném át.
Nem irsz konkrétumokat. De azt tudnod kell, hogy ami a mi kamaszkorunkban, 10-20 éve még tlejesen normál testmagasságnak számitott, az a mai tinik között már kifejezetten alacsonynövésű. Nagyon sokat, és hirtelen változott az átlagos testmagasság az utóbbi évtizedekben.
Ha esetleg mégis ojektiv a probléma, akkor, amit SOS tehetsz: teljes vérkép, pajzsmirigy, nemi hormonszint vizsgálat. Ha nem vizsgálják ki alaposan, nem feltétlen tűnik fel egy háziorvosnak, hogy esetleg gond van, és egy életre alacsony marad a srác.
Másik: egészséges étkezés, sok sport. És főként sok alvás, és kevesebb stressz.
Tehát például ha a gyereket arra nevelted eddig, hogy legyen kitűnő tanuló, akkor tedd lejjebb a mércét. Ha ugyanis kimerült, stresszes, akkor nem nő.
Nekem hasonló gondjaim voltak gyerekként, és alacsony lettem. Már felnőttként, amikor úgy alakult, hogy lehetőségem lett kissé stresszmentesebben élni és többet aludni, kezdtem nőni 2-3 centit!
Ami elvileg lehetetlen, de mégis megtörtént, mert most tudtak csak aktivizálódni a folyamatok a szervezetemben.
Egyes srácok még felnőtt korban is nőnek: Sógorom 19 éves volt, amikor megismertem, akkor a hugom magasabb volt, mint ő. 22 volt, amikor esküdtek, hugom ugyanolyan magas volt (nyilván nem ment össze + tűsarkúban volt). Sógor pedig fél fejjel magasabb a huginál így is.
Szóval 19-22 között nőtt pár centit még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!