Boltban bunkóság egy idősebb nőnek sziát köszönni, miután ő is letegezett?
Bementem egy üzletbe vásárolni. Mindig igyekszem megadni a tiszteltet, így ha egy korombeli vagy fiatalabb eladó nem fogad sziával, akkor mindig jó napottal köszönök. Közel járok a 30-hoz, jó napottak köszöntem a nálam 20-30 évvel idősebb női eladónak is. Ekkor ő sziával fogadott. Mikor elmondtam mit szeretnék magázódva beszéltem, ám ő letegezett. Ezután nem volt alkalmam letegezni, de a távozáskor sziával köszöntem neki, mivel nem vagyok már gyerek és úgy gondolom, hogy a kölcsönös tisztelet járna és a tegezéssel felkért a további tegeződésre, ám neki kikerekedtek a szemei érezhetően sértésnek vette.
Azóta többször is előfordult, hogy egy idősebb pénztáros azután, hogy sziával válaszolt a köszönésemre elköszönéskor szintén sziával búcsúztam. Ez szerintetek jogos a részemről vagy bunkóság?
Még régebben egy idős bácsi azt mondta nekem, hogy két felnőtt ember kölcsönösen tegezze vagy magázza egymást. Csak akkor magázzak valakit, ha az illető "vén".
Én ezzel egyetértek, szóval szerintem teljesen jogosan tegezted vissza.
1. én úgy tudom, hogy két embernek kortól függetlenül tisztelnie kell egymást. Ha azonos neműek az idősebb ajánlja fel a tegeződést, de ha férfi-nő akkor minden esetben a nő.
Ha letegez az felhívás arra, hogy tegeződést ajánl fel.
Mondjuk egy 90-100 éves embert akkor sem tudnék tegezni, ha kérné, de egy 50-eset simán.
3.-ra.
Tehát ha egy 40-es tanárnő letegezi a 16 éves diáklányt, akkor a lány visszategezhet? Fenét!
Jaj én magázódva úgy el tudok küldeni másokat melegebb éghajlatra, hogy szinte várják, mikor indulhatnak. :)
A tisztelet nem a magázódáson múlik.
Elvileg ha nincs túl nagy korkülönbség, akkor jogos a visszategezés, ha minimum egy korosztálynyi, akkor legalább is vissza kell kérdezni. (A csendöpertu - mielött ezzel jön valaki - NEM ez, hanem fordítva, ahol a rangban alacsonyabb - fiatalabb, vagy beosztott - tegezi el a rangban magasabbat, mivel eröszak/hatalom áll mögötte!)
Szóval az említett tanár-diák viszony, vagy egy fiatal valaki meg nagyszülö-korú felnött esetében illik megvárni, amíg az idöseebb felajánlja a tegezést.
Sok esetben azonban nem egyszerü eldönteni, mert nem feltétlen lehet látni azt, hogy ki mennyi idös.
Lehet, hogy téged jóval fiatalabbnak látott, vagy ö jóval idösebb, mint aminek saccolod, és ezért volt meglepödve.
De két lehetöséged van, ha a helyzetet tisztáni akarod.
Legközelebb megkérdezed, hoyg tegezheted-e, mert azt hitted, ö hasonló korú, mint te - ebben az esetben bóknak veszi, hogy jóval fiatalabbnak tartod.
A másik, hogy elnézést kérsz töle, hogy visszategezted, de nem gondoltad, hogy ennyivel idösebb a "néni", mint te - és ettöl kezdve nénizve szólsz hozzá - de ebben az esetben számíthatsz rá, hogy nem túl kedvesen fog hozzád állni, hacsak nem jó fej mégis és közli, inkább tegezd nyugodtan
4. Egy tanár-diák viszonyt ne keverjük ide, hisz az olyasmi, mint a beosztott vezető viszony. Két egyenlő félről beszélünk, nincs alá-fölé rendeltség (eladó-vásárló).
5. Nyilván a tisztelet nem a magázódáson múlik, de szerintem sértő, hogy jó napottal szólítja meg valaki, magázza ő pedig sziázza és tegezi. Ugyanúgy úgy gondolom, hogy egy felnőtt, dolgozó 18 éves pénztárosnak is illik megadni a tiszteletet azzal, hogy nem egy "helo"-val vágódom be a boltba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!