Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mit gondoltok a passzív-agress...

Mit gondoltok a passzív-agresszív emberekről?

Figyelt kérdés
Most konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy mit vált ki belőletek az, ha valaki mindig passzív-agresszív. Valljuk be, hogy néha mindannyian egy kicsit ilyenek vagyunk, de most azokról az emberekről szól a kérdésem, akik szó szerint állandóan ezt csinálják. Nekem van egy ismerősöm, aki inkább magában duzzog, minthogy a pofámba mondja, hogy mi a problémája. Ez csak engem idegesít? Miért nem lehet normális, felnőtt emberek módjára megbeszélni, ha valami nem tetszik? Ez persze nem mindig könnyű, de szerintem nagyon gyerekes, ha valaki alapból így reagál a feszült helyzetekre. Ilyenkor komolyan úgy érzem, mintha megint az óvodában lennék. Ti találkoztatok már ilyen emberrel? Ha igen, akkor hogyan kezeltétek a másik viselkedését? Minden hasznos tapasztalatot szívesen veszek, előre is köszönöm!

2019. dec. 9. 18:39
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Èn is ezt kérdezném pár volt ismerősömtől.
2019. dec. 9. 18:41
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Őszintén szólva én a lehető legminimálisabbra redukálom a kapcsolattartást. Ha megoldható, mert van felette kontrollom, pl. nem munkatárs, akkor csak simán eltávolítom az életemből, munkatársnál pedig szakmai dolgokon kívül nem beszélgetek vele semmiről. Alapvetően átnézek rajtuk, ha velem szemben próbálkoznak, akkor szembesítem őket a viselkedésükkel, vagy valamilyen erősen szarkasztikus beszólással válaszolok, de ennek általában melodráma a vége. Olyan passzív-agresszív emberrel még nem találkoztam eddig, akinek lett volna önismerete vagy önkritikája, szóval szélmalomharc lenne bármit is kezdenem velük, nem vagyok rá hajlandó.
2019. dec. 9. 18:44
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen vagyok, utálom is magamat miatta.
2019. dec. 9. 20:05
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Gerinctelen, gyáva dolognak tartom.

Egyik volt szomszédom otthonról dolgozott így kicsit begubózott.

Akármit is csináltam rögtön jött a hangos zaj annak reakciójára. Volt, hogy csak elkezdtem pont akkor dobogatni összevissza a tányérjait a mosogatóban, amikor én kezdtem el valamait csinálni, de volt olyan is hogy egyátalán nem fedte el a szándékát és egyenesen a falat verte.

Párszor átmentem hozzá, hogy (persze csak akkor amikor konkrétan verte a falat így félreérthetetlen volt, hogy nekem jelezett) szeretne-e valamit mondani és hogy zavarja-e akármi amit csinálok, mert inkább beszéljük meg mint hogy engem idegesítsem a fal veregetésével.

Persze ilyenkor azt mondta, hogy semmi baj sincs és ő nem is hall zajokat.

(Most hosszú lenne elmagyarázni, de tőle jött minden hang)

Az ilyen embereket utálom, akik passzív agresszívan játszák a nagy fiút, majd ha konfrontálják őket rögtön elmegy minden bátorságuk.

2019. dec. 11. 23:13
 5/5 anonim ***** válasza:

A passzív-agresszív személy nem nyíltan támad. Sőt, elsőre nem is lehet felismerni, hogy gyakorlatilag támadást intéz a másik ember irányába. Kedves, segítőkész is lehet, de emögött manipulatív szándék húzódik meg. Munkahelyen is találkozni lehet ilyen kollégával/kolléganővel. Néhány példa a felismerhetőségre:

1. megkéred valamire, hogy a jövőben ezt vagy azt másképp tegye (pl.

adja oda neked valamely feladatot, mert azon szeretnél továbbra

is dolgozni. Erre ő megígéri szóban: "persze, persze, majd odaa-

dom legközelebb". Aztán mi történik? Azt veszed észre, hogy to-

vábbra is magához veszi és ő végzi el. Te meg tapasztalod ebből,

hogy semmibe vett, mert nem tartotta tiszteletben egyszerű kéré-

sedet. Igen, látszólag ott és akkor kedvesen-nyájasan megígérte,

de magában már tudta, hogy nem fogja megtenni, csak neked mondta,

hogy jó benyomást keltsen maga iránt. De ezt a viselkedést éles

szemű ember észreveszi. A passzív-agresszív ember makacsul ra-

gaszkodik ahhoz, amit ő elgondolt, akár azért mert a vezetőitől

zöld utat kapott rá (magasabb végzettsége van a másiknál, jobban

kedveli a főnök a másiknál), akár azért, mert rivalizálni akar a

másik személlyel valami oknál fogva.

2. Dicséretük mögött mindig egyfajta lenézés, ledegradálás van. Pl.:

"Sokat köszönhetek neked". Mondja ezt azután, miután a másik sze-

mély helyébe lépett előléptetésnél. Igen, sokat köszönhet neki,

mert ha azt a másikat léptették volna elő, akkor neki semmi esé-

lye sem lett volna.

3. Ha neked van valami gondod, amit elmondasz neki, akkor nem kimon-

dottan vigasztaló szavakat hallhatsz tőle, hanem mintegy egyet-

értően bólogat, hogy hát igen, nagy baj ez. Nem mondom, hogy örül

más bajának, inkább azt, hogy örül, hogy nem ő van abban a hely-

zetben, amiben a másik.

4. Viselkedése a vélt riválissal (akkor is annak tartja, ha a másik

nem veszi fel a kesztyűt) nagyon kedves, sőt, túl nyájas is le-

het. Azért, hogy elaltassa a másik gyanúját. Ez csak olyan em-

berrel szemben sikerül neki, aki nem figyel, nem veszi észre, il-

letve nem ismeri az emberi természetet. A jó emberismerő előbb-u-

tóbb kihúzza a méregfogát és nem talál rajta fogást, így keresnie

kell másik "áldozatot".

5. "Te tudod". Ez is egyfajta szenvtelenségre utal a részéről. Az

igaz, hogy egy döntést mindig az adott személynek kell meghoznia,

helyette nem dönthet más. Ez világos. De ez a beszólás azt su-

gallja, hogy érdektelen a másik személye iránt, közömbösen szem-

léli a sorsát. Ez nem egy vigasztaló jóbarát, az biztos.

Nos, nagyjából látszik, milyen személy is a passzív-agresszív személy. Nem intéz nyílt támadást mások ellen, de apró szúrásokkal, a háttérben való mesterkedéssel elér(het)i azt, amit akar, pláne, ha még vannak támogatói is a másik ember ellenében. Ellenszenvét rokonszenvbe csomagolja, látszólag tehát nem tesz semmi rosszat. Ezért passzív. Látszólag. De amit tesz, amiben mesterkedik, abban nagyon is agresszív.

2021. ápr. 25. 16:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!