Csak engem idegesít nagyon ez a Zente baba jelenség?
Ugye kb. mindenki tud róla, nem kell senkinek elmondanom, hogy mi van vele stb. Na most engem baromira zavar, hogy hirtelen így mindenki összefogott és akár 1 ember több száz v milliót is küld neki.
Először is borzasztóan sajnálom a gyereket, és a szülei helyében én biztosan segítséget kértem volna a közösségi médián.
De aki utal, meg megosztja, és arra buzdít, hogy jaj utaljunk a gyereknek mert kell nekik a pénz, neki tenném fel a kérdést, hogy nem zavarja, hogy amúgy meg millió ember nem jut normális egészségügyi ellátáshoz, vagy naponta 1 kenyér jut az egész családnak. Miért kell 700 MILLIÓ FORINTOT gyűjteni 1!!!!! gyereknek. Abból körülbelül egy egész megyét lehetne jelentősen támogatni. De tényleg, ennyi pénzt EGYETLEN gyerekért. És mi van, ha 5 éves korában elüti egy kocsi, vagy 20 évesen szívrohamot kap (isten ments!), de akkor 700 millió forint veszett kárba, és abból kb. 300 falu lakhatna jól évekig.
Szép meg jó, hogy utaltatok, de őszintén, mindenféle rosszindulat nélkül kérdezem, hogy amiket leírtam, arról mi a véleményetek.
Elnézést, én azt hittem az emberek eldönthetik, hogy kinek akarnak adakozni és kinek nem.
Én is Zente babának adakoztam, és nem egy random falunak vagy gyereknek, de amíg a saját pénzem költöm, addig skh (gyengébbek kedvéért semmi közöd hozzá!).
Ez szerintem nagyon egyszerű pszichológia... Ha valamit érzelmi köntösbe bujtatva teszel az emberek elé, akkor az beinditja az empatiankat, hiszen érző lények vagyunk, akik nem szeretnek szenvedést látni.
Ugyanakkor a valo világban is élünk, ahol az emberek többsége szenved valamilyen formában, vagy legalább is szenvedni fog (pl amikor megoregszunk) ezért már fiatalon meg kell tanulnunk egy kicsit ehatarolodni mások szenvedesetol. Ez alatt azt értem, hogy a többséget hidegen hagyja pl a fejlődő országokban élő milliók helyzete; nincsenek senkinek álmatlan éjszakai azért, mert milyen szegénységben, vagy sokszor háború sulytotta terrorban nohetnek fel ártatlan gyerekek. Ugye az emberi része az agyunknak felfogja, hogy ezek az sorsok léteznek, de a majom része az agyunknak úgy van vele, hogy "ami nincs az orrom előtt, azzal nem kell foglalkoznom". Ez persze nem rossz dolog; ha látatlanban minden egyes idegen felé képesek lennénk nagy fokú empátiát érezni, akkor szerintem megőrülnénk, mert annyi szenvedés van a világban.
Viszont. Ha egy illető szenvedése elénk kerül, akkor onnantól az a balsors már nem csak elméleti szinten létezhet, hanem hirtelen valosagossa válik. És itt nyerhet teret az empátia.
Emiatt nem kell lehulyezni senkit; plane hogy a kórházak és apró falvak helyzete a kormány felelőssége, de azok meg szarnak rájuk, annak ellenére hogy azért fizetünk adót, hogy az ország élhető legyen.
22-es tévedsz.
Nem az csesz fel hogy az ember mire adakozik. Mindenkinek szíve joga, és örülök is hogy a kisfiúnak összejött.
Az csesz fel hogy ez miatt az államot cseszegetik mért nem szállt be. Rühellem a jelenlegi kormányt, de had ne adjon már egy gyerek gyógyulására mikor van több ezer többi beteg gyerek.
Ennyi csak, ne értsd félre.
24:
Ehhez képest a kérdezőt, egy rakás válaszolót és a pontozgatókat is az idegesíti, hogy kinek adományoznak önkéntesen emberek. Mintha bármi közük lenne ahhoz, hogy más mire költi a pénzét. Érezze magát rosszul az, aki adakozott, mert szerintük nem oda kellett volna adakozni, hanem máshová. Nevetséges, nem csoda hogy itt tart ez az ország.
És aki pedig azt írta, hogy ne turkáljak más pénztárcájában, akkor annak mondom, hogy ez egy kérdés volt, hogy miért 1 gyereknek kell egy 700 milliós gyógyszert venni, ami talán hat, de az is megeshet, hogy nem. Közben meg 100.000 gyerek van, akinek lehet, hogy ,,csak” egy pár tízezer ft os gyógyszer kellene, vagy egy speciális 2 milliós készülék, ágy, szék akármi. Tehát, ha nem egy talán sikerül- talán nem projektbe “fektettetek volna be”, akkor máris több 10e gyereknek segíthettetek volna.
De én nem sértegetni akarok senki, csupán egy érdemi vitát folytatni.
És szerintem elvárható, ha én nem kompromittáló hangnemben írok, akkor ti se írjatok úgy!
27:
Még egyszer:
Mindenki annak adakozik, akinek akar. Teljesen irreleváns a te szemszögedből, hogy mások az adományaikkal hány gyereket mentettek meg, ez tisztán az ő döntésük. Azzal bizony, hogy méregeted mások pénztárcájában turkálsz. Ahhoz képest pedig, hogy ez mennyire gusztustalan, meglehetősen visszafogott hangnemben válaszoltam. Sajnos a mínuszokból arra következtetek, nem vagy egyedül azzal a véleményeddel, hogy másnak akarod megmondani, hová adják a pénzüket...
Én utaltam, nem nagy összeget, illetve egyéb más szervezeteknek meg kezdeményezéseknek is szoktam utalni, akiknek az ideológiájával egyet értek.
Ettől függetlenül én meg tudom érteni, amit mondasz abszolút. Nyilván egy szülőnek a gyereke élete megfizethetetlen, így nyilván mindent elkövet, hogy összegyűjtse rá a pénzt. Zentét most felkapták, a kilakoltatott anyukát három gyerekkel meg nem. Ez van, nem feltétlen igazságos, de én nem sajnálom tőlük, és nem gondolnám, hogy ha ne adj' isten elüti egy autó, akkor az a pénz kárba veszett volna.
Ez nem az én és nem a mi morális kötelességünk eldönteni, hogy melyik az igazságosabb és jogosabb, alapvetően én is a vagyon decentralizációját támogatom, ugyanakkor megértem, mekkora nagy öröm lehet ez a családnak, és örülök, hogy megkapták azt a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!