Az antiszemita sztereotípiáktól eltekintve, fel lehet valahogyan ismerni egy zsidót külső tulajdonságai alapján?
Anyukámmal ültem a buszon, mellettünk ült két lány, akik nagyon nyomogatták a telefonjukat, és írtak valamit, láthatóan héber karakterekkel. Utólag meséltem anyukámnak, hogy a lányok valószínűleg zsidók lehettek, mert héberül írtak valamit, ő erre válaszolta, hogy ő is erre gondolt, mert "úgy néztek ki".
Valóban lehetnek olyan külső jegyek, amelyek alapján fel lehet ismerni egy zsidó embert?
Nagy, görbe orr; gyűrű göndör, sűrű és sötét haj meg sötét szem. Rájuk szokták azonnal rávágni, hogy zsidó.
Így vettem észre.
Először is, nem vagyok etnikai szakértő, szóval tévedhetek.
Lehet, hogy például az ókorban még volt ilyesmi, mivel egy területen éltek. Elképzelhető, hogy a vándorlás, szétszóródás miatt van, a nevük is néhány helyen ilyen németes, vagy az adott országhoz stimmel, nem pedig Netanjahu vagy hasonló.
Szerintem ezt nem lehet megmondani, pláne nem Magyarországon, mivel mind keverékek vagyunk.
Az izraeli zsidó származásúaknak sincsen olyan "ismertető jegyük" ami az összes ottani emberre jellemző, nincs olyan vonás sehol sem, ami az adott régió lakóira vonatkozik. Hogy néznek ki az osztrákok? És hogy a szlovákok? Én nem tudnám megválaszolni.
Persze általánossagok vannak. Pl, mint az olaszoknál is a sötét haj, sötét szem, és az alacsonyság.
A zsidó származású embereknél talán ami nagyon gyakori vonás az az orrban látható, hirtelen törésvonal, a sötét vagy göndörös haj vagy a FEKETE szemek, telt ajkak. De ez is általánosítás persze.
Igen vannak.
Az orr bizonyos formája, a jellegzetesen barázdált arc (főleg idősebb korban).
De van, akiről tudom, hogy zsidó, de az arca alapján nem mondanám meg.
Pl. jellegzetes zsidó arc: Kabos László (színművész), Kun Béla (Tanácsköztársaság népbiztosa), Szent-Györgyi Albert (Nobel-díjas biológus), Szentágothai János (agykutató biológus), Verebes István (színházi rendező), Pető Iván (történész, szdsz-es politikus).
De pl. Juszt László, Gálvölgyi János vagy Kepes András arcáról én ugyan meg nem mondanám, hogy zsidók, pedig biztosan tudom, hogy azok.
Kerdezo, szerintem dontsd el te magad. Ezek valamennyien zsidok:
8-asra:
Én így tudom.
A zsidókba itt értelemszerűen a kikeresztelkedett zsidókat is beleértem. Pl. Szentágothai Jánosról is konkrétan tudom, hogy evangélikus, de kikeresztelkedett zsidó. (Ahogyan pl. Bartók Béla is unitárius, de zsidó származású.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!