Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért történik ez, amikor...

Miért történik ez, amikor sírok? Le lehet állítani?

Figyelt kérdés

Először is, mostanában sokkal többször sírok. Nem tudom, miért, nem nagyon változott semmi, de kis veszekedések után is elszorul a torkom és muszáj elbújnom sírni. Ez még nem is lenne baj, gondolom a sok stressz, de jött még pár dolog, amitől kezdek megijedni. A veszekedésből származó düh gyorsan önhibáztatássá válik, szidom magamat gondolatban, hogy mekkora hisztis ku*va vagyok és jobban tenném ha megdöglenék. Aztán még jobban elkezdek sírni, csak alig tudok gondolkozni, a karom szinte magától mozog, elkezdem karmolászni az arcom, ütögetni a fejem, kéretlen gondolataim vannak hogy szerezzek egy kést vagy pengét és vágjam meg valamimet, nem azért mert meg akarok halni, hanem azért hogy büntessem meg magam vagy mi. Nem bántom magam az ütéseken kívül, valamennyire még tudok gondolkozni, de ijesztő. Ezen kívül remegek, kapkodom a levegőt, félek (nem tudom, mitől)... és ezt mind pici hülye veszekedések váltják ki, amik tényleg nem jelentek semmit és miután vége van ennek az egésznek már nem tűnnek nagy dolognak. Valahogy le lehet állítani ezt a hisztit vagy nem tudom, mit? Próbáltam figyelni a légzésemre, lenyugtatni magam, de csak max. fél percig működött.

18/L

2019. szept. 2. 16:13
 1/9 anonim ***** válasza:
69%
A "probléma" az hogy azonosítod magad a gondolataiddal és azzal a mintával hogy te áldozat vagy. Hogy te áldozata vagy a veszekedésnek, és hogy neked nincs saját jogod értéked, illetve nem értékeled magad semmire, nincs önbizalmad. Valamilyen minta akár szülői akár neten akár valahonnan máshol kaptál egy ilyen fajta programot és ezzel azonosítottad magad. Tudd, hogy a gondolat nem te vagy. Nem kell büntetned semmiért magad, mert senki nem büntet és nem is fog büntetni, mert büntetés nem létezik csak az elmében és amit az ember elhisz, amiről az ember meggyőződést vélt, azaz hitté alakult. Tudom miről beszélsz, régen én is ezt csináltam de nincs semmi "gond" veled, csak túlságosan hiszel magadnak. Hiszel a saját gondolataidnak de ahogy mondtam, nem te vagy a gondolat, ne azonosítsd magad vele, és hagyd áramolni, ahogy jön úgy hagyd is hagy menjen. Az önhibáztatás is önbizalomhiányra és kisebbségi komplexusra vall, ami megint nem jó a te és más szempontjából sem. Tudd hogy nem vagy hiba, nem vagy nem szerethető, hanem te tökéletes vagy úgy ahogy vagy. Ezt nevezik az elme "börtönének" ami nem börtön, csak tudatba kell lenni önmagaddal, azaz tudatosan kell figyelned magadra. El fog múlni, le fogod ezt "győzni" bár rájössz majd hogy nem legyőzni kell, hanem felülkerekedni magadon, a gondolataidon mert senki az ég világon nem büntet téged csak a program, a minta amivel TE azonosultál hogy "bizony ez én vagyok" egy megeggyezés amivel azonosultál de az nem te vagy! 22/F
2019. szept. 2. 16:19
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
ez nekem borderline szemelyisegzavar gyanus. erdemes lenne elmenned egy pszichologushoz minimum. o sokkal tobbet tudna segiteni, h ne "igy" kuzdj meg a problemaval (hogy magad bantod). sok sikert!:)
2019. szept. 2. 16:35
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Pszichológus!

Minden egyéb szócséplés felesleges.

2019. szept. 2. 16:37
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Nemhogy pszichológus, pszichiáter! Holnap reggel 8-kor. A körzeti rendelőben, beutaló nélkül. Akármilyen egyéb programod is lenne abban az időben.
2019. szept. 2. 16:48
 5/9 anonim ***** válasza:
88%

Szia,

Az, hogy - "kéretlen gondolataim vannak hogy szerezzek egy kést vagy pengét és vágjam meg valamimet" - nem hangzik jól már. Szerintem menj elsőkörben pszichológushoz és beszélj erről a környezetedben lévőknek is, nehogy valami butaságot csinálj egyszer felkapásból.

A veszekedések általában valami személyes preferencia vagy önzés miatt történek, .. ahol tudsz inkább engedj a másik félnek, ahogy te is írod - "nem jelentek semmit és miután vége van ennek az egésznek már nem tűnnek nagy dolognak".

Így a másik fél is boldog lesz és neked sem lesz úgy "bűntudatod" - "hogy büntessem meg magam". Ez sokszor nem is biztos, hogy jogos, lehet csak a felindulás és az érzéseink kavarognak.

A lényeg, hogy kerüld a sok stresszt. Beszéljetek semleges témákról, csináljatok valami vidámat együtt, hogy érezd a másik fél nem haragszik rád -ez fontos- és akkor te is nyugodt leszel belül.

Ha orvos vagy hasonló ír fel gyógyszert, akkor azon kívül ami még sokat segít az a nyugtató dallamú zene és imádkozás Istenhez. A lényeg, hogy legyen egy kis időd is rendbe rakni a gondolataidat, tarts minden nap kis szüneteket, amikor kizárod a stresszt és problémákat. Valami jó emlék felidézése jó módszer lehet erre.

Nekem ez vált be fokozatosan,

Üdv, egy olyantól, aki volt hasonló helyzetben...

2019. szept. 2. 16:51
 6/9 alletta ***** válasza:
100%
borderline-ra gondolok én is. keress fel egy pszichiátert. légy hozzá őszinte.
2019. szept. 2. 16:52
 7/9 anonim ***** válasza:
88%
Keress fel egy pszichológust!
2019. szept. 2. 16:57
 8/9 anonim ***** válasza:
88%

Mielőtt megijednél, leírom a válaszom lényegét. Fordulj orvoshoz bizalommal, sokkal többet tud segíteni mint a hozzánk hasonló fotelharcosok. Ha időben fény derül a problémára (abszolút időben vagy még), akkor szépen helyre tudnak hozni, és nem lesz semmi gond.

Azért javaslom ezt, mivel amit leírtál, az egy mentális betegség, amit helyre lehet hozni, de csak szakértők által. Mi itt leírhatunk bármit (akár saját tapasztalatból is), lehet hogy csak rontunk a helyzeten, mert nálad más fog beválni. Persze olyan általános dolgokat kipróbálhatsz, minthogy vezesd le a feszültséget sporttal vagy bármi mással, esetleg meditálj, jógázz, lazulj el egy kád vízben, stb., de a fő lépésekben jobb ha segít egy olyan, akinek ez a szakterülete. Nyugodt lehetsz, az orvosi titoktartás értelmében senkinek nem fog egy szót sem szólni semmiről amit tapasztal, vagy elmondasz neki. Még a szüleidnek sem, mivel már nagykorú vagy.

2019. szept. 2. 17:04
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Megpróbálok majd felkeresni egy pszichológust.
2019. szept. 3. 14:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!