Fiatalok! Szoktatok népies szavakat használni poénból?
Figyelt kérdés
Főleg 15-30 évesekre gondolok. Ilyen szavakat szoktatok használni, mint sezlony, sparhelt, stelázsi, kredenc, fírhang, meg eriggy már, esetleg kötöszavakon a kell helyet köll, vagy kő, a már helyett mán? Én szándékosan forgatom ezeket a szavakat hülyeségből, nem akarom hogy nagyapáig ízes nyelvjárása a halálukkal végleg kihaljon.2019. aug. 21. 14:53
1/11 anonim válasza:
Én rendszeresen használok régi, népies szavakat, de én nem poénból.
2/11 anonim válasza:
Én nem szoktam, de ez nem jelenti azt, hogy más se.
3/11 anonim válasza:
Én is használok, de errefelé ez a beszédstílus járja amúgyis.
4/11 anonim válasza:
Szoktam, nem poénból 😇😂
Tengeri, pulya, paszúj, more, prezor
5/11 anonim válasza:
30 vagyok, szoktam. Elég rendszeresen mondom például azt, hogy ott egye a rosseb :D
Ennek a fokozott változata a radai rosseb.
Azt is mondom néha, hogy a ménkű csapja meg, és ha valaki mondd valamit én pedig nagyon nem értem, mit akar, úgy kérdezek vissza, hogy "hun gyün kő?".
Ismerősök körében néha szándékosan úgy beszélek, mint egy 4 elemit végzett paraszt, pl. a feleségemtől szoktam kérdezni felmosás után, hogy "mi van asszony, főmöstááá?" :D
6/11 anonim válasza:
Én imádom a régies szóhasználatot, a tájszólást. Nagyapám egyszer úgy jellemzett régen a falujukban egy kikapós férfit, hogy "Mindég rája gyött a rühetés, oszt megkúrelte a jóasszonyokat." Rákerestem, a rühetés szóra, és az a disznók "nászröfögése" úgymond. Ezt a szót beépítettem a szókincseim közé, mert nem hagyhatjuk kihalni.
7/11 anonim válasza:
Igen, de nálunk sezlon, sparhát és sima ivel firhang van. Kredenc, mán, köll, ezeket mi is használjuk, ugyan helyett "ágye"-t mondunk. Sokszor tájszólással beszélünk, vagy vegyítjük a magyart és a szlovákot, abból szoktak érdekes mondatok születni :D
8/11 A kérdező kommentje:
A szlovákiai magyar tájszólást imádom :D Mikor csomó mindent "á"-val mondanak "a" helyett.
2019. aug. 21. 15:27
9/11 anonim válasza:
Valamikor tényleg poénnak indult, aztán megszokás lett belőle. Népies kifejezések, tájszavak, és egyéni "műparaszti" baromkodások is szerepelnek a repertoárban. ;)
10/11 anonim válasza:
Az a baj, hogy aki így,erőltetetten használja az a legtöbb esetben egy igazi városi tahó, aki semmit nem tud a falusi emberekről és lenézi őket.
Én sparhelt szót használom, mert nincs rá más szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!