Miért ilyen együgyűek az emberek a tömegközlekedésnél? (Budapest)
Már ott tartok, hogy kedvem sincs kimenni. Legszívesebben vennék egy autót, de azzal meg a dugóban állhatnék. Nem tudom melyik rosszabb. Akármikor kimegyek legalább egy barom valamilyen módon betalál.
Ma például a kutyát hoztam haza busszal, van neki egy kutyaszállító táskája, abban aludt békésen. A kutyus 5 kg-os szobakutya, a szutykos padlóra nem vagyok hajlandó lerakni így a zárt kutyaszállító táskát leraktam magam mellé az ülésre (sokkal tisztább, mint a busz ülése). A felszerelését tartalmazó táska az ölemben volt. Délelőtt 10 óra lévén a buszon alig voltak, körülöttem mindenhol máshol voltak helyek. Már csak kb. 5 perc volt az utazásból amikor egy fitt nyugdíjas öregapó odalépett hozzám és mutatott a kutyatáskára fennhangon, hogy szabad lesz-e. Körülnéztem, igen sok szabad hely volt, de nem akartam vitába keveredni így mondtam neki ha ragaszkodik ehhez a helyhez akkor igen. A kutyafelszereléses táskát próbáltam magam mögé elhelyezni, a kutyatáskát pedig az ölembe vettem, majd kinyitottam a ciprázat és benéztem hogy minden rendben van-e. A bácsika ekkor realizálta hogy az egy kutyaszállító táska és felpattant, hogy ő inkább átül mégis másik helyre. Gondolom nem akart kutya mellett utazni, de inkább arra gondolok a barom akkor vette észre, hogy az nem egy sima utazótáska/sporttáska, mert amúgy annak néz ki. Leginkább azt feltételezem, hogy bántotta a szemét, hogy a táskámat az ülésen tartom és csak azért is oda akart ülni, hogy "móresre tanítson".
De például tegnap egy szemben utazó kisgyerek kétszer szétrúgta a térdem, a nagyszülei majdhogy nem bátorították, mire jó rondán ránéztem és abbahagyta. Utána mögöttem gyökér tinik rugdosták az ülést, majd leült mellém valaki aki a táskáját úgy helyezte el rajtam, mintha szabad lenne az ülésem.
Egyszerűen nem értem én lennék ilyen szerencsétlen, vagy az emberek 70%-a egy alacsony intelligenciájú önző idióta?
Igen tegnap este, félig rám helyezte igen nehéz volt :D De úgy, hogy kb. a bal kezemet meg se tudtam tőle mozdítani, utána nagynehezen felemeltem a karom és jól belekönyököltem párszor a táskájába, aztán arrébb húzta. De így is mikor arra az irányba fordult a busz a táska a karomon landolt.
Egyébként nyilván ha tele lett volna a busz vagy látom hogy nem nagyon van ülőhely, akkor eleve úgy ülök le vagy közben úgy helyezkedem, hogy a kutyás táskát az ölembe rakom, hogy mások le tudjanak ülni de számos hely közül választhatott volna, ahogy azt később meg is tette. Azt én se szeretem mikor tele a busz és a kis retiküljüket az ölük helyett a mellettük lévő ülésre helyezik, nehogy más leüljön. Nekem is sokáig az volt a stratégiám, hogy álltam, de még ha a legeldugottabb sarokba is álltam be, akkor is valakinek biztosan útban voltam, mindenképp arra kellett mennie.
A kedvencem fél éve történt: ki volt tömve a busz, mindenki egymáshoz volt préselődve. Én ott álltam a babakocsis/tolókocsis résznél a busz közepén, szinte az ablakhoz nyomva. Egy alacsony banyatankos öregasszony a tankjával helyet ütött magának az emberek között, fellopakodott arrébb zúzva mindenkit és odalépett hozzám: adjam át neki a helyem. Hát mondom és mégis hova álljak? Erre elkezdett hisztizni, hogy őt az nem érdekli, azért van ott a lenyithatós ülés, hogy használják nem azért hogy a helyére álljanak ketten. Na mondom oké, lenyitotta az ülést, leült, én meg minden fékezésnél a lábát tapostam, mert csak úgy tudtam beállni, hogy a lábam szinte a lenyithatós ülés alatt volt. De hát ha neki ez így jó... Egyébként próbálom kerülni a konfliktust vagy hogy beszólogassak nekik mert csak annál jobban felidegesíteném magam rajta.
Én egy agár keverékkel szoktam utazni és velem segítőkészek. Ha marad alacsonypadlós hely, akkor oda beülök, bemegy az ülés alá, de van, hogy állunk, hogy más le tudjon ülni.
Velem kedvesek az emberek, nem egyszer segítettek a kutyámmal, gyakran odajönnek átadni nekünk az ülőhelyet. Nem igen tapasztaltam ilyeneket, hogy a gyerek rúgdos (rászólnak a szüleik, ha már elkezdene belemászni a másik privát szférájába), nem másznak rá a kutyámra, hanem előtte megkérdezik, hogy megsimogathatják e (persze nem támadna, de nem mindenkinek engedem a simogatást), nem pakolnak rám semmit, nem bökdösnek (valaki egy cikknél mesélte, hogy őt véletlenül megszúrták kaktusszal a buszon).
Régebben annyi zavart, amikor kutya nélkül egy fárasztó nap után felszálltam valamire, hogy miért foglalja be valaki az utolsó ülőhelyet, ha maradt annyi energiája, hogy a lábát rázza, a levegőben zongorázzon, stb.
Szerintetek normálisan viselkedtek?
Volánon nem szabad állni minden járaton, pláne nem a sofőr mellett az ajtóban, ha rádförmedt biztos nem leghátul voltál a sarokban, hanem zavartad. Nyisd ki a szád, hogy oddébb venné a táskáját kérem? és ülj le.
Iszonyú suttyók utaznak volánon, fene se akarja, hogy mellé üljenek meg minek legyen a táska az ölében, ahol beizzad, h le is tudja rakni(én is az üres helyre cuccolok, de ha jönnek oddébbveszem szó nélkül)
A másik meg beáll a rászorulóknak fenntartott helyre, ahol szék is van. Hogy lehet valaki ilyen ostoba? Ráadásul még neki áll feljebb, mikor a rászoruló felszáll és leülne a számára kijelölt helyre.
Tömeg van, az egészséges, álló felnőttek szorítsanak helyet a rászorulónak!
A néninek nem csak magát kell egyensúlyban tartania, hanem a banyatankját is. Ez lehetetlen feladat idősen.
Tényleg vannak suttyóságok, mint a bácsi aki direkt oda kéreckedett be(sokan hányingert kapnak menetiránynak háttal, az volt az egyetlen menetirány szerinti szabad szék?)de ezek bőven nem azok a kategóriák.
"A másik meg beáll a rászorulóknak fenntartott helyre, ahol szék is van."
Az új buszokon csak ott van hely. Ha valaki felszáll babakocsival, cseszheted, akkor a szűk folyosón kell megállni, ahol nem férnek el melletted. Mert ugye kell a fotelméretű ülés a nagy valagaknak.
Én inkább állok a dugóban, minthogy ezt kibírjam. Egyszerűen úgy besokallnék, hogy be se mennék többet dolgozni vagy sehova. Még az a szerencse, hogy munkán kívül csak extrém ritkán járok be Bp-re (vidéki vagyok) és ott pedig van parkoló. De inkább ülök kétszer annyit a dugóban, mint hogy ezt kibírjam.
Van tapasztalatom, mert Pestre jártam gimibe, tömegközlekedéssel és maga volt a pokol. Gyakran megesett, hogy inkább be sem mentem, csak ne kelljen vonatozni, metrózni, villamosozni stb. Nem vagyok antiszociális, de az agyf**z szó írja le leghelyesebben, hogy mit éreztem a sok idióta/bunkó közt a tömegközlekedésen. Ahogy leérettségiztem, elhatároztam hogy soha többet, csakis autó. Azóta valahogy nyugodtabb ember lettem:) ha az autó nem megoldás neked, vegyél egy robogót. Mondjuk én azon nem érezném magam biztonságban.
És miért nem megy kapásból oddébb, ha tudja, hogy hol áll, és kinek kellhet az a hely?
Nem csak ott van, csak ülések közé derogál beállni az embereknek..
A másfeles ülésekkel én sem értek egyet, aki dagi álljon, a magasak miatt sem emelik a buszok/ajtók belmagasságát
Lehet, hogy félreérthető voltam :) A probléma nem az volt, hogy nem voltam hajlandó félreállni a rokkant/babakocsis helyről, amikor egy "szegény néninek" kellett a hely, hanem hogy fizikai képtelenség lett volna, ugyanis egyszerűen fel voltam passzírozva az ablakra és nem állt módomban. "Szegény néni" felszállt: felbas*zta a banyatankot a buszra, mások lábára, majd tolta maga előtt így helyet csinálva, ennek következtében volt 1-2 ember aki besokallt és leszállt. Ettől még nem lett sokkal több hely, ám így maminak lett annyi helye, hogy eljusson hozzám, mivel az emberek akiknek végigszántotta a lábát elengedték nagy nehezen. A probléma az, hogy alapból ha nem alkalmaz ilyen szadista módszert, hogy a tömött tankot rácseszi mások lábára erőszakosan, akkor fel se fért volna, teszem hozzá mindez 5 óra (azaz munkaidő lejárta) körül, mikor mindenki megy haza, a buszok tömöttek. Egyébként ha meglátok egy babakocsist vagy tolószékest és van rá lehetőségem rögtön arrébb állok, azonban a már meglévő utasoknak nem kötelességük leszállni csak azért, hogy egy babakocsis/tolókocsis/banyatankos fel tudjon szállni. Viszont volt már olyan is, hogy nyugdíjas mamák látták, hogy ki van tömve a busz. Még felfértek volna, biztos helyet is kaptak volna, de hallottam ahogy megbeszélik: 5 perc múlva jön a következő, inkább várjunk, van időnk. Sajnos ritka az ilyen.
Egyébként én is már mondtam fel azért a munkahelyemen, mert egyszerűen nem bírtam ki napi 40*2 percet a tömegközlekedésben. Egyszerűen besokalltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!