Tényleg "proli" lennék? Többi lent.
Néhány napja iszogattam egy régi haverral és ő mondta azt,"hogy egy fiatal vagány srácból egy öregedő proli lettem".
Akkor elengedtem a fülem mellett a megjegyzést,de eléggé megbántott vele.
Igazából sose gondoltam proliként magamra.
29 éves vagyok gyárban dolgozok,az egyetemet otthagytam annak idején.
Jelenleg egy kicsi önkormányzati lakásban lakok a városban egyedül,amit egyszer majd szeretnék megvásárolni az önkormányzattól.
Szeretek kertészkedni.
Van egy kis kertem a városon kívül,a hétvégéimet szeretem ott tölteni.
Évente egyszer azért egy hosszabb külföldi utat meg ejtek.
Feleségem gyerekem,eltartottam nincs,autóval se rendelkezem.Hitelem tartozásom sincs.
Igyekszem minden hónapban picit félre tenni spórolni.
Szerintetek is proli vagyok?
Pontosan úgy mondta,hogy egy
"unalmas öregedő proli"lettem
Nézd... Én egyetemet szeretnék végezni, a családomban elsőként. De attól még, hogy ők nem végeztek egyetemet, nem lesznek prolik. Az különbözteti meg az "unalmas prolit" és a többi embert, hogy az "unalmas proli" nem törekszik fejlődésre és teljesen beletörődött a helyzetébe.
Édesanyám gyárban dolgozik, viszont mellette tanul, ősszel elkezd nyelvet is tanulni, és úgy, hogy 40 éves is elmúlt már és nehezen megy neki a tanulás. És itt különül el a kettő: az édesanyámnak nem tetszik az az élethelyzet, amiben most van, és következetesen tesz érte, hogy megváltozzon. És lassan, de változik is. És tudom, hogy képes rá, ki fog törni, mert megdolgozik érte. Nem az egyetemi végzettségen, nem az ember aktuális munkáján múlik az, hogy valaki "unalmas proli"-e vagy nem, hanem azon, hogy ha valami az illetőnek nem tetszik az életében, akkor mer-e következetesen változtatni és hajlandó-e megdolgozni azért, hogy jobb legyen a helyzete. Ez pedig nem kor-, végzettség- vagy foglalkozásfüggő dolog.
Én így látom.
Nem vagy. A proli szót ma pejoratív értelemben használják, sértésként. A különbséget abban érzem, hogy olyan emberekre alkalmazzák akiket mással nem lehet megbántani, de megérdemlik azt a viselkedésük miatt (lecsúszott, egyszerű emberekre, melósokra szokták mondani, akik fennhangon osztják az észt meg kritizálnak mindent akár a neten, akár a nyilvánosság előtt). Más megfogalmazásokban:
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok..
Viszont amit te leírtál, az egy nyugodt, egyszerű, passzívnak tűnő, talán kicsit magába forduló életvitelre hasonlít. Ami elüt a barát által megismert személyiségtől, de a proli szó ide nem egészen illik, abban az értelmében biztos nem, amire ma használják. Vagy ő nem ismeri a szó mai élét, vagy nem ezt akarta kifejezni vele, hanem hogy egy neki unalmas alsó-középosztálybeli vagy kispolgári (ennek a szónak is van negatív éle) monoton életet élsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!