Mit lehet tenni állandó pénzhiány ellen?
Hogyan lehetne javítani az anyagi helyzetem?
Sajnos egész egyszerűen nem tudok megélni a fizetésemből. Egy vidéki városban lakom, olcsó a lakhatás. 50 ezer ft/hó az albi, 1+ 2 fél szoba, 70m2. De így a fizetésem is kevesebb. Egy perc túlóra nélkül, egy műszakban keresnék havi nettó 150-et, már egy havi bruttó 15 ezer ft-os cafetériát is beleszámolva. Váltott műszakban keresnék 160-at. Sajnos más gyárakban se sokkal jobb, a max amit lehet keresni túlóra nélkül, az 200 ezer. De ennyiből még mindig nem élek meg. Sajnos, vagy éppen az én esetemben szerencsére, nálunk lehet túlórázni. 4 szombattal/hó meg 4-5 alkalommal 12 órázom (8 órás műszakok vannak, de hét közben is lehet túlórázni)/hó, úgy keresek 220-at 230-at. Más gyárban egyáltalán nem lehet túlórázni, szóval még itt keresek a legjobban.
Anyukámmal élek, de ő súlyos egészségügyi károsodott, így szó szerint képtelen dolgozni. Gyakorlatilag én tartom el. Szociális segélyt kap, ami 27 ezer, mert hiába van százalékolva, nincsenek meg az évei.
Szóval az összes havi bevételünk 247-257. De hiába az olcsó albi egyszerűen folyton kifutok a pénzből. Erre még rájön a közös költség, a fűtés (télen-nyáron kell fizetni, arányosan van elosztva a 12 hónapra) plusz a rezsi. Egy hónapban ez van 80-90 ezer. Ezt levonom, fizetni kell a tv-t, intetnetet, anyum telefonját, sajátomat (fejenként egy hónapban kb 4-5 ezret telefonálunk), anyum életbiztosítását, stb. Extra igényeim sincsenek, én magamra gyakorlatilag nem költök, 2 vagy 3 év alatt talán 2 pólót vettem meg egy cipőt, mert szétrohadt az előző. Anyumnak se veszek semmit.
Befizetem a számlákat meg mindent marad kb 120 ezer. Ennyi marad amit elkölthetek. Anyum sajnos dohányzik (igen, annak ellenére, hogy beteg, de nem lehet bírni vele, nem akarja letenni).
Természetesen tömötett szív, mert úgy olcsóbb.
Így kajára meg a cigire épp, hogy elég a kb 120 két személyre. Sajnos nem jutuk előre. Egy fillért nem tudok félre tenni.
Ti min spórolnátok? Persze cigin lehetne, de mint írtam, képtelen letenni. Az albin is lehetne, egy 1+0.5 szoba elég lenne a 2 félszoba helyett, de sajnos 25X akkora a kereslet, mint a kínálat, mindenki inkább eladni akarja a lakást, így nincsen albi amiből választani lehetne, kész csoda, hogy ezt találtuk.
Szóval egyszerűen nem tudok félre tenni. Ez az állandó anyagi helyzet kikészít. Más ember megél a munkabéréből és még félre is tesz.
Gondolkodtam azon, hogy abbahagyon a túlórákat és eljárok maszekolni munka mellett, mert az jobban fizet, de sajnos nem ismerek olyat, akivel el lehetne, de még olyat se, aki ismerne olyat, aki eljárna.
Költözni semmi értelme. Mondjuk elköltözünk Pestre. Ha itt durván 250 a kiadás, ott 350 lesz, mert ott nem 50 az albi, hanem 150. Annyival többet is keresek egy nagy adag jóindulattal, szóval nem vagyunk előrébb. (Meg költözni se tudok, nincs ingyen az se, meg ugye kació, 2 havi, az már 300k, meg egy havi lakbér, az már 450, teherautót bérelni sofőrrel, plusz legalább egy embert felbérelni pakolni, legalább 100k lenne a költözés, de lehet, hogy 200 ezer. És ha egy forint félre tett pénzem sincsen, az egész kerülne 550-650k-ba...)
Kimenni németbe, igen, talán. De anyumat nem hagyhatom egyedül, mert sajnos bármikor lehet olyan rosszulléte, hogy még a mentőt se tudja tárcsázni.
Remélem nem olyan hosszú.
Köszi a válaszokat!
A legjobb volna a jobb állás, de nem nagyon van az egész megyében. Ahol magasabb az alapbér, ott nem lehet túlórázni.
Mint írtam van középfokú műszaki végzettségem, ami egy OKJ, érettségim is van, mivel ez érettséhihez kötött.
Hiába szakemberhiány, ebben a megyében ilyen nincsen, mert az ég adta ég világon betanított munkásokkal megoldanak mindent. Itt olyan munkák vannak, amihez elég 8 osztályt végezni. Az felett már csak mérnök munkakör van. Legalább 7 gyárban voltam már felvételizni, mindenhol úgy van, hogy vagy 8 osztály, vagy mérnök.
Elmennék szívesen levelezőn gépészmérnöknek mondjuk, de sajnos akkor offolni kellene a túlórákat, mert túlóra mellett már nem fér bele.
Pest nincs olyan messze, alig 1,5 óra busszal, még adható is lenne. A gond az, hogy 21:30-kor van utoljára busz haza fele, ha délutános lennék, akkor nem tudnék haza jönni. Akkor már rég ott dolgoznék, ha mondjuk 23:00-kor lenne busz. De nincsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!