Milyen kutatásból derül ki hogy 7 percet foglalkozik a gyerkével egy átlagos magyar szülő? Van egyáltalán valóságaapja?
Ezért lenne fontos ismerni az átlag, a medián, és a módusz közti különbségeket.
Az átlag az azt jelenti hogy vesszük az összes mintát, és a mintákból kapott értéket elosztjuk a minták számával.
Ha van egy szülő aki napi 2 órát, azaz 120 percet foglalkozik a gyerekkel, és van három másik szülő aki csak megkérdezi tőle reggel hogy "Mikor jössz?", ami kb max egy 2 perces beszélgetést jelnt, akkor az ő átlaguk 32 perc naponta. Jól látszik hogy az átlag tehát baromira nem vonatkoztatható az egyéni esetekre, mert torzít.
A módusz a leggyakoribb eleme egy halmaznak, az már beszédesebb.
Ha van 10 szülő akik napi 2 percet foglalkoznak a gyerekkel, van 5 akik napi 20 percet, és van másik 5 akik napi 60 percet, akkor ott a napi 2 perc a leggyakoribb elem.
Az átlag pedig 21 perc lesz. Jól látszik hogy az átlag a legrosszabb értékeket bőven felülmúlta, a legjobbakat bőven alul múlta.
Az hogy Magyarországon mennyit foglalkozhatnak átlagban a gyerekkel a szülők erősen függ attól hogy hogyan határozzuk meg a velük való foglalkozást, és azt minek számoljuk ha a szülő pár közül csak az egyik foglalkozik gyerekekkel.
ezek nélkül a pontosan meghatározott feltételek nélkül a nulla és a napi 8 óra között bármi lehet.
Azt is jó lenne tudni hány éves gyerekről van szó. Egy csecsemővel nyilván a leghanyagabb szülő is többet foglalkozik napi 7 percnél, egy kamaszt viszont teljesen figyelmen kivül hagyhat.
Elég régi dolog, én már évekkel ezelőtt hallottam erről, de nem tudom ponzosan mi az alapja, most sem találtam meg. Zacher Gábor is nyilatkozott róla egyszer, szerintem az hozhatta be a köztudatba még korábban.
Találtam egy 2010-es tanulmányt, ebben ez a 7 perces adat nem szerepel, de persze az attól függ, hogy mit és mennyire veszünk komolyan, melyik korosztályt nézzük (eltűnés (elszökés) szempontjából a 14-18 évesek veszélyeztetettek, és ott kevesebb is az együtt töltött idő). A tanulmány címe: Harcsa István: Családi kohézió. A szülők és a gyermekek társadalmi együttléte a mindennapok világában.
Ahogy ezt is, valószínűleg az idézett statisztikát is a ksh készítette (ha elég ügyes vagy, a honlapjukon is biztosan megtalálod). A módszertant tekintve ilyenkor kiválasztják a teljes lakosság egy reprezentatív csoportját, és alkalmas kérdésekkel választ kapnak a vizsgált adatokra. Ezek az adatok ilyen nagy mennyiségben ha más tényezőtől nem, vagy folytonosan függenek, akkor normál eloszlást produkálnak, emiatt az átlag is egy informatív adat. (Mellesleg pedig ahhoz, hogy 7 perc legyen az átlag, úgy, hogy vannak annál jelentősen nagyobb (mondjuk 45 perces adatok), sokkal több 7 perc alatti adat kell, mint ilyen nagyobb szám, tehát vélhetően az is igaz, hogy leggyakrabban 0-7 perc-et töltenek a gyerekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!