Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ti mit tennétek olyankor, ha...

Ti mit tennétek olyankor, ha autópálya pihenőben beállna mellétek valaki akinek gond van a kocsijával és ő láthatóan nem igazán ért hozzá?

Figyelt kérdés

Arra célzok, hogy ilyenkor illik segíteni, vagy legalább érdeklődni, vagy bunkóság és inkább nem kell törődni vele?

Onnan jutott eszembe, hogy vagy két éve mentünk Pestre nyáron apámmal, megálltunk Pest előtt nem sokkal egy kis pihenőben egy percre kisdologra, és mikor indulnánk tovább beállt mellénk egy kis Fiat amiből egy 25-30 körüli szőke lány szállt ki, egyedül volt, láthatóan valami nem stimmelt a kocsival ő meg látszott hogy nem igazán ért hozzá és nem tudja mit csináljon csak nézegette a motorteret (plusz vihar is készült), mi meg nem is nagyon vettünk róla tudomást csak tovább mentünk (más akkor pont nem volt a pihenőben) és később olyan lelkiismeret-furdalásom volt még egy darabig hogy nem-e kellett volna segíteni neki (apám azért valamennyire ért a kocsikhoz, én mondjuk semennyire), meg hogy ilyen helyzetben mi lenne az illendő. Ti mit tennétek, van erre valami bevett protokoll egyáltalán? Vagy az emberek többsége jó néven veszi ha gondja van és kérés nélkül odamennek segíteni neki?

2019. jan. 2. 15:33
 1/8 anonim ***** válasza:
Én autószerelő vagyok, segítenék, de aki nem ért hozzá, annak fölösleges okoskodni. Esetleg 1-2 autómentő telefonszámát odaadnám.
2019. jan. 2. 15:41
 2/8 anonim ***** válasza:
Én kértem már párszor segítséget az autómhoz. Ha ő ezt nem tette meg, így járt.
2019. jan. 2. 15:42
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Én meg szoktam kérdezni hogy tudok e segíteni... Autószerelő vagyok de ilyen esetben készséggel javítok a helyszínen amennyiben tudok. Mindig van nálam egy koffer szerszám.

Egyszer hazavontattam egy srácot a családjával mert vezérszíjszakadása volt s közel lakott ahova mentem. De javítottam műanyag termosztátot is amit megevett a fene és felforrt tőle a hűtővíz. Télen pedig sok bikázás van, mint legutóbb egy parkolóházban segítettem.

2019. jan. 2. 15:48
 4/8 anonim ***** válasza:

én is segítek mert paraszt-gyerek vagyok..

egy rakat jó sztorim van erről, nem kezdem sorolni..

legtöbbször a kocsiba zárt kulcs az ellenfél :)

25F

2019. jan. 2. 16:16
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem vagyok autószerelő, de egy-két dologhoz értek. Egyik hobbim, hogy benne vagyok mindenféle facebook csoportokban, és szabadidőmben ha valaki lerobbant, segítséget kér akkor megyek és segítek ha tudok. Igazából élvezem is, és új embereket ismer meg az ember. Ha kialakul egy ismeretség, sokszor ők is szó nélkül jönnek és segítenek ha bármi problémám adódik.

Csináltam már sok mindent, nem csak apróságokat. Így ha olyan problémája van amihez értek, akkor szívesen segítek. Volt rá mindig példa. Viszont nekem az az alapelvem hogy amiben nem vagyok 100% biztos, azt más autóján nem tesztelem. Láttam autót alulról átlyukadni és majdnem kinyírni 2 embert, mert nem tudtuk az emelési pontokon emelni. És a "tapasztalt" okoskodó, mindent jobban tudó idős úr míg elmentem célszerszámért, egyszerűen alátette az emelőt és elkezdte nyomni neki. Egymilliós audi bontóba kötött ki beszakadt padlóval, úgy hogy csak egy bonyolultabb kerékcserének indult és ha megvárnak meg tudtuk volna alternatív helyen emelni. A legijesztőbb az volt, hogy mikor megadta magát az autó és lezúgott, pont azelőtt 10 másodperccel jött ki egy fiatal srác alóla. Kevesebb szerencsével már nem élne.

Én ha éppen ráérek mindig odamegyek és megkérdezem mi a gond. Van aki örül neki, és van aki nem. Sokan nem szeretik hogyha más random ember odajön és beleokoskodik, mert sokan azt hiszik hogy azért mert égőt cserélni, olajat leereszteni, utánatölteni és másik autóról bikázni tudnak, már kész autószerelő mesterek. Ezek senki nyakára nem hiányoznak, mert vagy csak nagyobb kárt csinál benne, vagy csak áll majd feletted és hülyeséget beszél. A lényeg, hogyha azt mondja az illető hogy köszöni de nem kell segítség, akkor udvariasan sok sikert kívánsz neki és ott hagyod. Nem erősködsz, nem veszed ki a kezéből. Ha elfogadja a segítséged, akkor mindig mielőtt csinálsz valamit elmondod neki hogy "most ez a probléma, ezt fogom csinálni, és ez és ez fog történni". Nem csak nekiesel szegény autójának. Érezze hogy tudja mi történik és bármikor azt mondja hogy elég, állj akkor te megállsz. Ha valami olyan bukkan fel ami kétesélyes, akkor elmondod hogy mik a lehetőségek és hogy mi milyen kockázatot rejt magában. Ő dönt. Ha nem akar kockáztatni akkor meg kell érteni. Akkor is ha 5 órája dolgoztok vele és csak ez hiányozna hogy minden patent legyen. Hiába te segítesz, azt tiszteletben kell tartani hogy az ő autója és ő hozza a döntéseket, mert neki kell majd élnie velük. És ha menet közben olyan probléma bukkan fel amihez mégse értesz akkor nem ciki, mond azonnal. Ha valamiben nem vagy biztos, ne csináld. Saját autón is jól utána kell nézni mindennek. Más autóján meg pláne nem szabad kísérletezgetni.

Én például magamnak és a családnak magam másolom és programozom az autókhoz a kulcsokat. Nem akarok egyszerűen kifizetni a 30-50 ezer forintot, amikor az egész 5-6 ezerből megvan hogyha én programozom. Viszont ezekhez a modern kulcsokhoz ki kell olvasni a fedélzeti számítógépet, és az nagyon könnyen törli magát ha az ember elrontja. És azt nem, vagy csak nagyon nehezen lehet javítani. Simán felugorhat 100-150 ezer forintra. Így ezzel a kockázattal akkor se csinálnám másét, hogyha darabján én is 20 ezreket kereshetnék darabján.

A kérdésben leírt szituáció miatt ne legyen bűntudatod. Nem tudtál volna mit csinálni ha nem értesz hozzá. Ha csak nem indult szegénynek akkor be tudtátok volna bikázni. De azt meg úgyis kérte volna, vagy megkérte volna a következő embert.

2019. jan. 2. 17:24
 6/8 anonim ***** válasza:
Nem kérdezném meg, hogy segíthetek-e, mert kétlem, hogy tudnék. Valószínűleg ugyanúgy nem tudok semmit sem az autókról, mint ő.
2019. jan. 2. 17:35
 7/8 anonim ***** válasza:
Saját autó lezás, kulcs nálam, és csak úgy segítkeznék - persze figyelembe véve a saját ismereteimet is.
2019. jan. 2. 18:14
 8/8 anonim ***** válasza:

Mindenképpen segítenék ha tudnék. Sose autózom egyedül és párom meg apum is ért a kocsikhoz.

Ha nem tudunk segíteni, akkor elvontatnánk(ha szükséges), mert ahhoz is mindig van cucc a kocsiban.

Viszont ha egyedül találkozom vele, akkor is megkérdezném hogy mi történt hogy idejött, mit hallott, melyik hibajelző villan fel, és a lehetőségek szerint segítenék neki.

N

2019. febr. 8. 08:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!