Mi van akkor, ha a könyvtári könyvet nem visszük vissza?
Pont idén augusztusban volt 20 éve, hogy nem vittem vissza 2 könyvet.🤔
Nekem nem volt semmi.
Simán kijöhet pár könyv több hónapos, éves késedelméből sok-tízezres késedelmi díj. Ekkor az ügyvédjük küld egy fizetési felszólítást, eljárási költségként (ami alapvetően az ő munkadíja) hozzácsap úgy 50 ezret. Ebben az áll, hogy amennyiben írásban ellentmondást nem teszel (nem ismered el az igényük jogosságát), úgy az összeg a Ptk. alapján behajthatóvá vált.
Ha pedig ellentmondást teszel, akkor abból polgári per lesz. Ha ott azonnal elismered az igényük jogosságát, ezzel a per lezárul, akkor is neked kell fizetni a pártízezres perköltséget, és a pernyertes fél ügyvédi munkadíját, ami alapesetben úgy 300 ezer (6 órát tipikus elszámolni).
Késedelmi díjat szabnak ki, aztán párszor felszólítanak, aztán feljelentenek, ha erre se reagálsz.
amúgy minden könyvtár tart ilyen "amnézianapokat" minden évben, amikor vissza lehet vinni a régebben kikölcsönzött könyveket és elengedik a késedelmi dÍjat.
Mikor beiratkozol a könyvtárba, egyben el is fogadod az érvényes szabályzatát, abban mindent részleteznek a különböző díjak mértékétől kezdve az elveszett, megrongált példányok után fizetendő ellentérítésen át a késedelemmel visszaszolgáltatott könyvekre vonatkozó szankciókig bezárólag mindent.
Általános iskolás koromban kivettem egy könyvet. Nem vittem vissza. Azóta elköltöztünk. A könyv ott maradt a régi helyen. Majd még 2x költöztem. Pár éve, felnőttként beirakzotam ugyanoda. De nem szóltak miatta. :D
Szóval több, mint 20 éve nem vittem vissza a könyvet. Ha akarnám se tudnám :D
De nem volt belőle semmi gondom.
Persze az is hozzátarzozik a dologhoz, hogy egy kisvárosi könyvtárról beszélünk és akkoriban nem volt számítógépes rendszer.
Mostmár nem kockáztatnám meg ugyanezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!