Miért olyan kevés az igazán humoros lány? Aki legalább érti a - nem szájbarágós - vicceket. Van ennek oka?
Jó kérdés. Azt nem tudom, kevés-e az a lány, aki érti és élvezi a poénokat, mert szerencsére a barátnőim értik, és legtöbbjük hajlamos is az életbe belevinni a mókát, de az tény, hogy a fiúk sokkal többet sziporkáznak. Mondjuk én mindig is szerettem fiúk közt lenni, mert sokkal szórakoztatóbbak a lányoknál, de ha pl. a családi összejövetelekre gondolok, azokon is a férficsoportosulásokhoz csapódtam szórakozni, minthogy a nők sopánkodását hallgassam a drága mosóporokról és az élet egyéb hatalmas problémáiról.
A barátom szerencsére a világ egyik legjobb humorú pasija, nála az intelligencia mellett ehhez némi hiperaktivitás is társul, amiből kifolyólag olyan érzésem van mellette, mintha mindig fél perccel hamarabb mondaná ki azokat a mókás dolgokat, amiket én is gondolnék. Ez a bazi gyors asszociációs készség szerintem zseniális adottság, ilyennel nőnél is találkoztam már egyébként, de való igaz, fiúknál gyakrabban.
Visszakanyarodva a kérdésedre, lehet ennek valami társadalmi szerepbéli oka talán, pl. a poénkodás nem fér össze a szende, szempillarebegtetős nőképpel, vagy ilyesmi. Ha elképzelek egy csapat fiút az ismerőseim közül, ők folyamatosan viccelődnek, viszont ha lányokat, ők „komoly” dolgokról beszélgetnek inkább. Volt főnököm, aki konkrétan beszólt, mikor poénnal próbáltam oldani a feszültséget, miközben az igen szar humorú férfi kollégát sosem hurrogta le…
Hm, azt hiszem, utánanézek, hátha született erre irányuló kutatás már.
Lány vagyok, de én is ezt vettem észre. Mondjuk stand up-ot nem nézek már egy ideje, bár az a pár női humorista, akiket láttam a tv-ben szerepelni, elég viccesek voltak. De úgy a hétköznapi életben tényleg ezt tapasztalom, hogy nagyon kevés nőnek van jó humora, sokaknak a káromkodásban merülnek ki a poénjaik 95%-a..
Azt olvastam valahol régebben, hogy a férfiakba a humorérzék úgymond bele van kódolva, hogy sikeresebbek legyenek a nőknél, mondjuk nem tudom, ennek igaziból mennyi tudományos alapja van :D
Na tessék, irgalmatlan sok írás található e témában a neten. Nem linkelem mindet, és csak átfutottam néhányat, de kb. az alábbiakat válaszolják a kérdésre:
– a kutatások alapján a férfiak és a nők is pont ugyanannyira tudnak humorosak lenni, és ugyanannyira is veszik a poénokat,
de más a céljuk:
– a férfiak versengenek egymással (többek közt a nőkért)
– a nők kapcsolatépítésre törekednek a viccelődésben (nem hódításra, ahhoz nincs szükségük erre)
Az eggy kutatás (How and Why Humor Differs Between the Sexes: [link] pár megállapítása:
– a férfiak számára általában kevésbé érdekes, humoros-e egy nő, míg a nők hajlamosak a viccesebb pasikat választani
– bár mindkét nem kedveli, ha a partnerének jó a humora, a nők ezt úgy határozzák meg: „valaki, aki megnevettet”, míg a férfiak: „valaki, aki nevet a vicceimen”
– a humorérzék az intellektus, a kreativitás, nyitottság és az erős gének jele, és a nők ezen evolúciós előnyök miatt vonzódnak a mókás pasasokhoz (külön érdekesség, hogy egy kísérletben termékeny időszakban lévő nőknek mutattak leírásokat kétféle férfiról: kreatív, ám szegény és uncsi, de gazdag fickókról, és kétszer olyan gyakran választották a kreatívat, mint a gazdagot)
– amellett, hogy a nők vonzódnak a humoros férfiakhoz, a férfiak pedig sokkal vonzóbbnak találják a nevető nőket (a nevetés érdeklődést, kapcsolódást, megértést stb. fejez ki, ami kívánatos egy társnál)
És egy bónusz érdekesség: a nők sokkal többet nevetnek a férfiaknál, és mind a férfiak, mind a nők többet nevetnek férfiakon, mint nőkön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!