Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért ennyire buta emberekből...

Miért ennyire buta emberekből tevődik össze a fajunk jelentősebb hányada? Van erre valamilyen logikus magyarázat?

Figyelt kérdés

Genetika? Noha állítólag főként az intelligenciánkkal emelkedünk ki az állatvilágból, alapvetően mégis primitív faj az ember? Vagy netalántán a jó isten - ha feltesszük, hogy létezik - , ennyire szereti a h.lye embereket, hogy ennyit teremt belőlük folyamatosan? Miért a birkák uralják a társadalmunkat az okosak helyett?

Egyszerű példaként két kezemen nem tudom megszámolni, hogy hány olyan 14-16 éves van, akinek a helyesírás vagy a gazdagabb szókincs, puszta legenda.

Egyre több harminc feletti emberrel találkozok, akinek még olyan alapokba is beletörik a fejszéje, hogy a tulajdonneveket nagy betűvel kell kezdeni, ragozni meg még annyira se tudnak se írásban, se beszédben, mint egy értelmes első osztályos.

Álladóan azt tapasztalom, hogy az emberek előszeretettel használnak olyan kifejezéseket, amiknek nem is tudják a valódi jelentését, (leggyakrabban feminista és antiszociális) a betűket esetleg fel is cserélik benne.

Az iskolákban mindig a jól tanuló, szorgalmas gyereket közösítik ki, míg az a véleményvezér, a közkedvelt vezető figura, akit mindenki körbeugrál, aki megrökönyödik azon, hogy vannak olyan könyvek, amikben nincsenek képek. Ugyanez igaz "nagyobban" is, aki fejleszteni akarja az agyát, az marslakó, aki meg retteg használni egyáltalán, az a jópofa.

Vagy akár itt van ez a weboldal is, nem túlzok, ha azt állítom, hogy a kiért kérdések legalább felére nagyrészt olyan válaszok érkeznek, amik nem az adott kérdéshez kapcsolódó válaszok, hanem a válaszoló által "közléskényszerem" van alapon hozzáköltött okosságok. (Pl. Kérdés: Ha grafikus szeretnék lenni, akkor Szeged környékén melyik iskolákat érdemes megnéznem? Válasz 1: Normális vagy? Miért nem egy normális szakmát keresel ilyen marhaságok helyett? Válasz 2: Te is kis elkényeztetett taknyos vagy, az otthon közelében akarsz maradni, hogy a mama mindent alád toljon. Miért nem vagy képes önállósítani magad?)

Az emberek nagy része nem képes helyén kezelni a konfliktusokat, logikus érvekkel kiállni a véleményük mellett meg pláne nem.

Sokan már ki vannak akadva, ha hallanak egy összetett mondatot, mire a végére érnek, elfelejtik az elejét.

És mielőtt felmerülne, ez egyáltalán nem a 21. század technológiájának az eredménye. Régen sem volt jobb a helyzet, ugyanilyen felszínes és buta volt a többség...

Elhitték fenntartások nélkül az emberek, még a nők is, hogy a nőknek kisebb az agya, mint a férfiaknak, ergo csak arra jók, hogy a ház körül egyszerű feladatokat végezzenek és széttett lábbal a hátukra feküdjenek.

Elhitték, hogy valaki attól kevesebb, mert sötétebb a bőre, mint nekik vagy másmilyen a szemformája, mint az átlagnak.

Sorra végeztek ki, gyújtottak fel és kínoztak meg embereket, mert valami "okos" kitalálta, hogy természetfeletti, ártó hatalma van, a többi vasvillás papucsállatka meg ment utána, és rombolt.

Hosszú-hosszú évtizedeken át elfogadták a tényt, hogy a nemi erőszakot nemtől függetlenül az áldozat provokálja ki, így nem is bűntett.

Gőzerővel ítélkeztek minden felett, amit nem ismertek vagy túlmutatott a csökevényes agyukon.

Régen és manapság is, ha valakit a preferált adottságokról/tulajdonságokról kérdezünk, akkor húszból alig akad egy, aki megemlíti az okost.

Szóval... a népesség java miért ilyen sötét, és emiatt miért azoknak kell meghúzódniuk és "félniük', hogy hogyan érvényesülhetnek, akiknek eszük is van?

2018. aug. 23. 02:30
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
14%

a vakond belső zsebe? A kisvakond nadrágja

[link]

Szerintem bele kell törődni, hogy nem mindenki olyan zseniális , mint ÉN ÉN ÉN vagyok.

2018. aug. 23. 08:04
 12/23 anonim ***** válasza:
12%
Túl hosszú, nem olvastam el. :)
2018. aug. 23. 08:19
 13/23 anonim ***** válasza:
50%
Ez inkább műveltségi, mintsem intelligencia kérdés amúgy. De te mensa tag vagy esetleg? Mert amíg nem, addig elég gáz más intelligenciáját "fikázni" :D
2018. aug. 23. 10:32
 14/23 anonim ***** válasza:
Addig örülj, amíg vannak hülyék, akiket lehet irányítani.
2018. aug. 23. 19:07
 15/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm az értelmes válaszokat! :) Elég kiábrándító, hogy azért nem használják az emberek a legcsodálatosabb szervüket, mert túl lusták hozzá. Furcsa, hogy sokaknak annyira szerények az igényeik, hogy megelégszenek pusztán azzal, hogy "életben maradjanak", és meg sem próbálják kiaknázni a lehetőségeiket.

A #12-es, bízok benne, hogy troll... Ha a trollkodásban, mint szabadidős programban, nem is látom a logikát.

#13 - Nem, de csekély szám választ el tőle azokhoz képest, akiktől merítettem a felsorolt példákat :)

#14 - Ez is egy érdekes megközelítés, de számomra az irányítható emberek túl unalmasak.

Még érdekesebb, hogy van egy masszív hülye tömb, amit képtelenség irányítani, levezetek egy olyan hosszadalmas, lépcsőzetes, minden ízében logikus érvelést, amire egy professzor is rábólintana már, hogy jogos... de ez a réteg egyszerűen hajtja, hogy "de akkor sem, mert CSAK!". Rákérdezek, hogy de miért?, mondom, hogy indokolja már meg ésszerűen, erre; "Nem és kész!". Ennek mi értelme? ._.

2018. aug. 27. 03:52
 16/23 anonim ***** válasza:
Amíg az érvelésbe vetett hitedet felsőbbrendűségi komplexus táplálja, túl hiteltelen a mondanivalód ahhoz, hogy sok ember egy „mert csak”-nál több energiát fordítson rá.
2018. aug. 27. 09:23
 17/23 anonim ***** válasza:

Éppen ,hogy nem érveléssel kell meggyőzni az embereket ,mert az okoskodás még ha teljesen igaz és logikus akkor is ellenállást szül "nehogymár megmongya nekem ez a senkiházi ,hát ki ez nekem ? ,én különben is jobban tudom"

Vagy jutalmazással vagy büntetéssel megy csak a meggyőzés ,ahogy az állatidomárok teszik: jutifalat, vagy ostor.

2018. aug. 27. 14:50
 18/23 anonim ***** válasza:

13-as vagyok

Kérdező igen, de mint mondtam, az intelligencia NEM attól függ, hogy valaki mennyire tud helyesen írni.. Főleg a gazdagabb szókincsre igaz ez, rengeteget számít a környezet amiben felnő, egy faluban lehet 140-es IQ-ja az embernek, valószínűleg nem lesz olyan bő szókincse mint egy nagyvárosinak, etc. Persze kivételek mindig vannak.

Ez a kiközösítés se teljesen igaz, (bár a mi osztályunkban vagy 10 db kitűnő volt általánosban :D), nem a tanulmányi átlagon múlik az hanem a személyiségen, igen, a gyerekek hajlamosak kiközösíteni azt aki csendesebb/magának valóbb, viszont ez mindig így volt és így is lesz. Ez a képes dolog meg maximum oviban volt igaz, vagy nem tudom te milyen suliba jártál..

Speciel nekem, bár én csupán az internetes mensás tesztet töltöttem ki, először 125+-os (szóval a teszt maximuma :) ) lett, úgy hogy még el sem értem az ajánlott 17+ kort, jó tanuló voltam mindig és viszonylag csendes is, mégse tapasztaltam soha semmi olyat amit itt leírtál. Ja, és ahogy látszik, a szókincsemen is lehetne mit bővíteni, bár AKPH-t hallgatok szóval azon dolgozok :) (off, de amúgy tőled se látok túl nagy szókészletet)

A jól tanuló, szorgalmas gyerek is lehet egy nagyhangú, általad megnevezett "véleményvezér", mint ahogy a mi sulinkban is ez volt. (Témára visszatérve)

,,Az emberek nagy része nem képes helyén kezelni a konfliktusokat, logikus érvekkel kiállni a véleményük mellett meg pláne nem."

Ezzel egyetértek, viszont ami engem ennél is jobban idegesít, az az, hogy ha véletlenül találok egy olyan embert akinek bár velem eltérő, de önálló véleménye van, és elkezdünk tényleg értelmesen, érvekkel vitázni, egyszerűen soha, még csak kompromisszumokra sem képesek az emberek, legalább egy-egy részigazságot sem képesek elfogadni a másiktól, még akkor sem, ha teljesen egyértelmű, hogy annak az adott embernek igaza van az adott témában.

Régen valóban kevésbé voltak az emberek intelligensek mint most, és nem is álltak az emberek rendelkezésére olyan eszközök, mint a napjainkban

De belemennék picit a múltidézésed egy pontjába, ami szerintem még ma is nagyon aktuális, itthon legalábbis

Nyilván nem lesz kevesebb egy ember attól, hogy fekete a bőre. Viszont az TÉNY, hogy minden rassznak vannak egyedi tulajdonságai (remélem ettől nem vagyok rasszista :DDD), lásd a negridek alapvetően jobb fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek (nézz meg egy futóversenyt), stb.

És ahogy itthon a romák, úgy az afrikaiaknak is egyszerűen kevesebb az IQ-juk (ÁLTALÁBAN!), és nem, nem azért, mert sötétebb a bőrük, hanem azért, mert olyan helyen élnek, ahol ebből egyszerűen szinte lehetetlen kitörni, lásd Usa a gettók ahol ugye szinte csak afroamerikaiak vannak, egyszerűen a közeg lerántja őket és hiába lennének intelligensek alapvetően, egyszerűen nem tudnak kitörni abból a közegből amiben élnek. Aki igen, az meg orvos, tudós, értelmiségi lesz. Csak ja, ilyen meg kevés van - mint itthon a romákból, whoops, remélem nem lettem rasszista.

Szóval... a népesség java miért ilyen sötét, és emiatt miért azoknak kell meghúzódniuk és "félniük', hogy hogyan érvényesülhetnek, akiknek eszük is van?

Miért kellene meghúzódnod, mitől félsz? Akinek van esze az érvényesül, nyisd ki a szemed és meglátod :) Az érvényesülés amúgy sem ilyen egyszerű dolog, nem csak az eszen múlik, rengeteg külső tényező befolyásolja.

2018. aug. 27. 17:53
 19/23 A kérdező kommentje:

" Amíg az érvelésbe vetett hitedet felsőbbrendűségi komplexus táplálja, túl hiteltelen a mondanivalód ahhoz, hogy sok ember egy „mert csak”-nál több energiát fordítson rá."

Gondolod te, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a mondandóm felét nem is értik ezekben az esetekben, csak kicsipegetik belőle a nekik megtetsző kifejezéseket, a többit meg úgy formálják át magukban, a saját okos kis fejük esztelen késztetéseire válaszolva, hogy a végeredmény tetsszen nekik. Nem tagadom, hogy az átlag embernél arrogánsabb vagyok, viszont ha érvelek, akkor logikus tényekre alapozok. Az érveléshez meg nem hit kell, hanem logika, a tényeken nem változtat semmit, hogy én tudom őket helyesen vagy más.

#17 - Pont ez a p.raszt viselkedés, de sajnálatos mód nem a szó nemesebb értelmében. Az, hogy annak ellenére, hogy az ő tévképzetének ezer és egy ponton ellentmond az objektív és logikus érvrendszer, mégis teljes meggyőződéssel, egyre agresszívabban hajtja, hogy "márpedig akkor is neki van igaza". Mindössze szubjektív, személyes meggyőződésre alapozva.

13-as, már miért ne lehetne, amennyiben a jelen korban maradunk, és nem a régebbi időkbe kanyarodunk át? Az nem településfüggő, hogy van-e internet, hogy vannak-e könyvek, ha megvan az akarás, akkor Kukutyinban is fel lehet fejlődni önerőből olyan műveltségi szintre, ami vetekedik a "nagy és okos, több lehetőséggel bíró városiaknak".

Megyeszékhelyen lakom, a város egyik legerősebb iskolája volt, az osztályomban mégis mindig egyedül én voltam az, akit a kötelezőkön kívül érdekeltek a könyvek - bár visszagondolva, a jó 90% ezt az olvasási feladatot is kiváltotta magának a film megnézésével, mert "úgyis ugyanaz van benne". Az ismerőseim is sorra azt tapasztalják, hogy aki olvas, akit érdeklik az olyan témák, az olyan elfoglaltságot, amik meg is mozgatják az agytekervényeket, azokat a tömeg kinézi, mint valamiféle marslakót.

Azt nem vitatom, de a te irományaidban nem is tapasztaltam olyan nevetséges elméleteket, mint amiket a megnevezett réteg alkalmaz előszeretettel... :) Tehát nem azt mondtam egyetemlegesen, hogy csak ostoba emberek vannak, hanem hogy az okosakhoz viszonyított arányuk jelentősen nagyobb. Az IQ-s cikkeknél is azt írják már a 100-ra is, hogy magasabb a lakosság felének az értékénél, ami elég siralmas...

Fenntartom, amit eddig hangsúlyoztam, - ha meg is kockáztatom vele, hogy átfordulok a maga rögeszméjét hajtó fanatikus vonalába - könyvek régen is léteztek.

Pont, hogy akinek van esze, az nem képes érvényesülni, mert minden közösségben a butákat magasztalják, mivel belőlük van több, az ő igényeiket tartják szem előtt, ők azok, akik nagyobb hatalomhoz jutnak.

2018. aug. 29. 23:57
 20/23 anonim ***** válasza:

,,13-as, már miért ne lehetne, amennyiben a jelen korban maradunk, és nem a régebbi időkbe kanyarodunk át?"

Az való igaz, hogy a korunkban ez a jelenség egyre kevésbé és kevésbé van jelen, viszont attól még ugyanúgy jelen van és érezhető is.

,,Megyeszékhelyen lakom, a város egyik legerősebb iskolája volt, az osztályomban mégis mindig egyedül én voltam az, akit a kötelezőkön kívül érdekeltek a könyvek - bár visszagondolva, a jó 90% ezt az olvasási feladatot is kiváltotta magának a film megnézésével, mert "úgyis ugyanaz van benne"."

A kötelezőkről annyit hogy az Egri csillagot például szerettem olvasni, a pál utcai fiúk sem volt rossz, a Légy jó mindhaláligot viszont annyira untam hogy egyszerűen a felénél abbahagytam (nem nagyon lett belőle semmi gond, mivel egész évben nem is foglalkoztunk vele, ráadásul senki nem olvasta el kb az egész osztályból)

Vannak könyvek amúgy amik hatalmas értékkel rendelkeznek, viszont szerintem a könyvolvasás és az intelligencia között az égvilágon SEMMI összefüggés nincs. Sok dolgot tudnak fejleszteni a könyvek, képzelőerő például, és visszakanyarodva az eredeti kérdésben leírtakhoz, a szókincset is növeli (és ha úgy nézzük a helyesírást is javítja, ha látod hogy hogy vannak leírva a szavak:) ), viszont, kiállva az előző hozzászólásom mellett, ennek megint csak semmi köze az intelligenciához.

Szóval a könyv, mint olyan az irodalom egy fajtájaként egy művészeti ág, amelynek értelemszerűen művészeti értéke van, viszont már megint ott lyukadunk ki a végén, hogy a művészettel műveltséget szerzel, nem leszel tőle intelligensebb, szóval itt már tényleg az a kérdés, hogy te a "butát" az intelligencia vagy a műveltség alapján kérdezed-e, mivel a kérdésed elején kiemelted az intelligenciát, viszont az általad kifejtett pontok inkább a műveltséggel állnak szorosabb kapcsolatban.

Egyébként meg a könyvekkel együtt például maga a videójátékok is ugyanúgy egy nagy művészeti ágnak az egyre meghatározóbb részei, és azt meg egyre többen űzik, ugyanez igaz a filmnézésre; ezeknek közös tulajdonsága, hogy mindegyik ágazatból vannak igénytelen szemetek és mesterművek; szerintem itt lép be talán valamelyest az intelligencia, az alapján, hogy ki mit igényel a két szélsőség közül inkább. De itt is vannak átfedések, speciel ha a zenehallgatásnál tartunk én bár a legtöbb esetben egy számnak a művészeti értékét nézem a leginkább, (ezért is imádom Aesop Rockot, de ez nem a reklám helye :) ), de néha egyszerűen a könnyed szórakozás miatt hallgatok olyan zenét, ami valószínűleg "butának" lenne tituálva.

,,Az IQ-s cikkeknél is azt írják már a 100-ra is, hogy magasabb a lakosság felének az értékénél, ami elég siralmas..."

Akkor az a cikk egyszerűen nincs tisztában az IQ mérésének menetével, ha jól tudom (bár javítsatok ki, ha tévedek :) ) a 100 az a föld átlaglakosságának értéke, ami állandó, ergo ha a föld átlagnépessége mondjuk butulna a következő 10 évben, ugyanúgy 100 lenne az átlagos IQ számként, hiába ment lejjebb az átlagintelligencia; (csak az a 100-as átlag valós értékként kevesebb lenne, mint a 10 évvel ezelőtti) csak mondjuk akinek az akkori átlag alapján 110-es IQ-ja volt, annak most lenne mondjuk 112; mivel ez a viszonyítási pont, az állandó, ami nem változik. Szóval összefoglalva ezt a szám nagysága SOHA nem változik, az átlag mindig 100, viszont ennek a 100-as átlagnak az ÉRTÉKE, a NAGYSÁGA az emberiség IQ-jának éppen növekvésétől vagy csökkenésétől függ. Egyébként a világ átlag IQ-ja folyamatosan nőtt az utóbbi évtizedekben, most az elmúlt évben talán csökkent, ha jól tudom.

Jajj, most olvastam el egyébként még egyszer ezt a részt, itt te szerintem valamit félreértelmeztél :) A 100-as IQ az az ÁTLAG, a középpont, mind a 7,5 milliárd ember IQ-ja összeadva és elosztva 7,5 milliárddal (ugye átlagszámítás :D), ez jön ki mindig 100-ra, a viszonyítási pont. És igen, mivel ez az átlag, a KÖZÉPPONT (talán ez a kulcssszó), ezért valóban elmondható, hogy ez az emberiség felénél nagyobb érték. Az eggyel előbbi bekezdésben kifejtettem ezt, remélem hogy érthetően, de ha nem, akkor menj fel a mensa magyar oldalára, írnak erről, remélhetőleg érthetőbben mint én :) (Egyébként ez bizonyítja a műveltség és az intelligencia közötti különbséget, én értem amiről beszélek, viszont nem tudom mennyire sikerült érthetően kifejezni :D)

,,Pont, hogy akinek van esze, az nem képes érvényesülni, mert minden közösségben a butákat magasztalják, mivel belőlük van több, az ő igényeiket tartják szem előtt, ők azok, akik nagyobb hatalomhoz jutnak."

Ez szerintem nem igaz, mivel sosem a "butákból", vagy az okosakból van kirívó többség, hanem az átlagból. Azon lehetne vitázni, hogy ez az átlag most akkor inkább "buta"-ként definiálható-e, vagy "okosként"

Kétlem egyébként, hogy a buta emberek képesek lennének kitörni a tömegből és valaminek a vezérévé válni (nyilvánvalóan volt már rá példa, csupán általánosságban beszélek), mivel ehhez emberismeret, tudás, intelligencia és még egy rakás dolog kell; nem hiszem hogy egy buta ember szándékosan képes lenne a saját "énjét" ÚGY kivetíteni, hogy az elnyerje az emberek tetszését és figyelmét.

ritkán tud szavazóból jelöltté válni; kivéve, ha egy másik jelölt "emelte" fel őt jelöltté a saját céljainak elérése érdekében, de ez ugye már megint egy más kérdés :)

2018. aug. 31. 21:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!